Στην ανάπτυξη και αδειοδότηση μιας νέας κρίσιμης μάζας έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στοχεύει η διοίκηση της «Ελλάκτωρ». Η εταιρεία, η οποία κατάφερε μέσα σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο περιβάλλον να παραμείνει ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πράσινης ενέργειας, σχεδιάζει να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιό της στην καθαρή ενέργεια.
Ειδικότερα, η νέα διοίκηση έχει θέσει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ανάμεσα στις βασικές της προτεραιότητες, μαζί με τις παραχωρήσεις και τις υποδομές διαχείρισης αποβλήτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι από την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ θα τα διαθέσει για την ενίσχυση των επενδύσεων πράσινης ενέργειας.
Ωστόσο, καθώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο, η διοίκηση σχεδιάζει – και αναμένονται σύντομα να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες - να υπάρξει μια ενδιάμεση χρηματοδότηση με την έκδοση ομολογιακού δανείου που θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Με τα 20,5 εκατ. ευρώ, από τα 120 εκατ. ευρώ που αναμένεται να αντλήσει, η Ελλάκτωρ θα στηρίξει – μια νέα …επενδυτική άνοιξη στις ΑΠΕ, οι οποίες άλλωστε βρίσκονταν πάντα στο επίκεντρο της επιχειρηματικής πολιτικής του ομίλου.
Μάλιστα, όπως ανάφερε προσφάτων και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Άρης Ξενόφος, μιλώντας στους αναλυτές, η μεγαλύτερη διείσδυση στα έργα καθαρής ενέργειας θα γίνει κυρίως με εξαγορές και άλλων αιολικών πάρκων, αλλά και με επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά.
Σήμερα η Ελλάκτωρ διαθέτει μόνο ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 2 MW, το οποίο είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί στην θέση “Λεκάνα” του Δήμου Άργους-Μυκηνών, στο Νομό Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάκτωρ έχει ήδη υπογράψει στρατηγική συμφωνία με την EDPR EUROPE S.L. (ο επενδυτικός βραχίοντας της EDP Renewables S.A. για έργα στην Ευρώπη) για την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων ισχύος 900ΜW, προϋπολογισμού πάνω από 1 δισ. ευρώ, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας περιλαμβάνεται και η κατασκευή αιολικών σταθμών στην Κεντρική και Νότια Εύβοια συνολικού προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος Ελλάκτωρ είναι σήμερα ο δεύτερος ηλεκτροπαραγωγός από ΑΠΕ στη χώρα μας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 493 MW, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (665 MW) στην πρώτη θέση, την ENEL Green Power με 368 MW στην τρίτη θέση ενώ την πεντάδα κλείνουν η EREN και η Iberdrola Rokas. Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, τις περισσότερες εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια του 2020 υλοποίησαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (111MW, 21,5%) και ο Ελλάκτωρ (89,6MW, 17,3%). Μάλιστα το 2020 ο όμιλος Ελλάκτωρ ξεπέρασε για πρώτη φορά σε παραγωγή πράσινης ενέργειας τη 1 TWh.
Τα «πράσινα» πλάνα του ομίλου Ελλάκτωρ
Τα αιολικά πάρκα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Κεφαλονιά ως τη Λέσβο. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση επενδυτικού πλάνου που προβλέπει την κατασκευή 2 νέων αιολικών πάρκων στα Άγραφα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 88,2 MW.
Ειδικότερα, ο όμιλος διαθέτει:
Αιολικά πάρκα:
a. Σύνολο αιολικών πάρκων: 24
b. Εγκατεστημένη ισχύς: 486 MW
c. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 2020: 1.032 GWh ή 1.031.622 MWh
d. Αριθμός πάρκων υπό κατασκευή: 2
e. Εγκατεστημένη Ισχύς πάρκων υπό κατασκευή: 88,2 MW (Άγραφα)
Φωτοβολταϊκά
a. Σύνολο φωτοβολταϊκών πάρκων: 1
b. Εγκατεστημένη ισχύς: 2 MW
c. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 2020: 3.403 MWh
Μικρό υδροηλεκτρικό
a. Σύνολο: 1
b. Εγκατεστημένη ισχύς: 4,95 MW
c. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: 6.922MWh
Το σύνολο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του κλάδου ΑΠΕ του ομίλου φτάνει τις 1.041.947MWh (ή 1.042 GWh ή 1 TWh), γεγονός που «μεταφράζεται» σε αποτροπή εκπομπής ισοδύναμου CO2 885.662 τόνων.
Υπό ανάπτυξη έργα
Παράλληλα, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαθέτει 855,94 MW έργων ΑΠΕ (κυρίως αιολικά πάρκα) σε διάφορα στάδια αδειοδότησης σε πολλές περιοχές της Ελλάδος εκ των οποίων 273 MW βρίσκονται στην Πελοπόννησο, 90 MW στα Κύθηρα, 16 MW στην Αττική, 71 MW σε νησιά του Αιγαίου και 393 MW στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Επιπλέον έχει αιτηθεί επαύξηση ισχύος ή έκδοση νέων αδειών για συνολικά 327 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών.
Πιο συγκεκριμένα, για τα αιολικά πάρκα στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, το έργο που θα αναπτύξει μαζί με την EDPR, αφορά συγκρότημα αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 393 MW με δυνατότητα να φθάσουν τα 496 MW στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, με συνολικό προϋπολογισμό 489 εκατ. ευρώ.
Από την προκαταρκτική ενεργειακή μελέτη εκτιμάται πως η συνολική παραγωγή θα είναι 1.435 GWh/έτος. Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί ως Στρατηγική Επένδυση (Ν. 4608/2019), γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδαιότητά του και τα πολλαπλά οφέλη για τη χώρα, καθώς προστατεύει το περιβάλλον, στηρίζοντας δυναμικά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και συμβάλλοντας στο στόχο της πλήρους απολιγνιτοποίησης έως το 2028.
www.worldenergynews.gr