Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Mark Carney δήλωσε ότι η επένδυση που απαιτείται για την αποτροπή εκατομμυρίων θανάτων είναι διπλή από τα τρέχοντα ποσοστά. Ωστόσο, με τις κυβερνήσεις να οργώνουν για να διατηρηθεί ζωντανή η οικονομία, ένα ερωτηματικό αναμένει σχετικά με το αν η ανάκαμψη θα είναι αρκετά "πράσινη", αναφέρει το BBC.
Η απάντηση βρίσκεται στην εξυπνότερη επένδυση, είπε ο κ. Carney.
«Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε»
Ο κ. Carney, ο οποίος ήταν διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας μέχρι το προηγούμενο έτος, και ο επικεφαλής της Τράπεζας του Καναδά, είναι τώρα απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη δράση και τη χρηματοδότηση του κλίματος.
Είπε στο BBC ότι ενώ υπήρχαν παραλληλισμοί μεταξύ της πανδημίας Covid-19 και της κλιματικής αλλαγής, οι ζημιές στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πολύ περισσότερους θανάτους από αυτούς που προκάλεσε η πανδημία.
"Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι ότι δεν μπορείτε να απομονωθείτε από το κλίμα. Αυτό δεν είναι επιλογή. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε και να περιμένουμε την κλιματική αλλαγή, θα επιδεινωθεί. Όταν κοιτάζετε την κλιματική αλλαγή από την άποψη της ανθρώπινης θνησιμότητας, θα ισοδυναμεί με μια κρίση κορονοϊού κάθε χρόνο από τα μέσα αυτού του αιώνα. Επομένως, είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί τώρα", δήλωσε στο Talking Business Asia: The Climate Change Challenge.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις που ρίχνουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέδια τόνωσης για τη διάσωση των προβληματικών οικονομιών τους, αντιμετωπίζουν κυρίως απώλειες θέσεων εργασίας και την οικονομική ζημία που προκαλείται από το lockdown. Πολύ λίγα από αυτά τα χρήματα προορίζονται για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αν και οι εκπομπές έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο επειδή οι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν τόσο πολύ.
«Βάλτε χρήματα στη δουλειά»
Ο κ. Carney, είναι επιφορτισμένος με το να πείσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα ανώτατα στελέχη, τους τραπεζίτες και τους επενδυτές να επικεντρωθούν στο περιβάλλον, δήλωσε: «Η κλίμακα των επενδύσεων σε ενέργεια, βιώσιμη ενέργεια και βιώσιμες υποδομές πρέπει να διπλασιαστεί».
Είπε ότι η απάντηση βρίσκεται σε ένα παγκόσμιο ποσό ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο, λέει, «ψάχνει για αποκάλυψη».
Οι τράπεζες, τα επενδυτικά ταμεία και τα άτομα θέλουν όλο και περισσότερο να γνωρίζουν πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματά τους.Δεν πρόκειται μόνο για την αποκάλυψη της θέσης άνθρακα των εταιρειών, λέει, αλλά που θα πάει για να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις για επενδύσεις και δανεισμό.Το ζήτημα είναι να δουλέψουμε αυτά τα χρήματα.
Ο κ. Carney είπε ότι καθώς οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην παγκόσμια σκηνή στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, υπάρχει νέα ώθηση στο ζήτημα, ειδικά όπως πέρυσι η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαίνων στον κόσμο, με στόχο να γίνει ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2060.
Αν και η Κίνα συνεχίζει να κατασκευάζει μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και αντλεί περίπου το 70% της ισχύος της από ορυκτά καύσιμα, η χώρα είναι ένα κρίσιμο μέρος της λύσης."Υπάρχουν σαφώς ζητήματα όσον αφορά τον άνθρακα στην Κίνα, και όσο πιο γρήγορα η Κίνα προχωρήσει σε αυτό, τόσο το καλύτερο για αυτούς και για τον κόσμο.
"Ωστόσο, η Κίνα παράγει επίσης το 60% των παγκόσμιων ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικών οχημάτων. Επομένως, η Κίνα έχει πολλές πλευρές σε αυτό το ζήτημα. Οι ΗΠΑ έχουν τον «μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο χρηματοπιστωτικό τομέα» μαζί με την «τεχνολογική τεχνογνωσία» για να φτάσουν στις καθαρές μηδενικές εκπομπές, είπε.
Μέρος του ρόλου του κ. Carney στα Ηνωμένα Έθνη είναι να αξιοποιήσει αυτόν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.Είναι η «δύναμη του χρήματος» που τελικά θα διαδραματίσει τον μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είπε.
www.worldenergynews.gr