Αναλύσεις

Σ. Φάμελλος: "Διεκδικούμε την ανεξαρτησία της χώρας στον ενεργειακό σχεδιασμό"

Σ. Φάμελλος:
"Η διαπραγμάτευση έχει ως κριτήρια τον μηδενισμό του δημοσιονομικού κόστους και την μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους " δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος
"Η οικονομία μας έχει δυνατότητες και το έχει αποδείξει. Τα δημοσιεύματα περί οικονομικής ασφυξίας, λόγω καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης και, μάλιστα, με δημοσιονομικό κόστος δεν ευσταθούν" δήλωσε  ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα στον Ρ/Σ Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 FM  για τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
«Η διαπραγμάτευση έχει ως κριτήρια τον μηδενισμό του δημοσιονομικού κόστους και την μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους. Εξάλλου, η κοινωνία δεν μας έχει εξουσιοδοτήσει να υποχωρήσουμε και να αμφισβητήσουμε τη σταθερότητα της οικονομίας μας" δήλωσε ο κ. Φάμελλος
Ερωτηθείς για την πίεση που ασκούν οι δανειστές, ως προς την απελευθέρωση της ηλεκτρικής αγοράς ενέργειας, είπε πως  "χειριζόμαστε τα θέματα της ενέργειας με ιδιαίτερη προσοχή. 
Υπερασπιζόμαστε τον εθνικό και κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ, διότι στην πολιτική ενέργειας ενσωματώνονται πολλές και κοινωνικές ωφέλειες, όπως είναι οι  ευπαθείς ομάδες και οι δυσπρόσιτες περιοχές.
Στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής διεκδικούμε την ανεξαρτησία της χώρας στον ενεργειακό σχεδιασμό, στην αξιοποίηση των ενεργειακών μέσων που διαθέτουμε, καθώς και στις συνδέσεις της χώρας με ενεργειακά δίκτυα και αγωγούς".
Όσον αφορά στην  εξυπηρέτηση  ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, ο Αν. ΥΠΕΝ πρόσθεσε ότι "δημιουργήσαμε και επεκτείναμε πρόσφατα το πρόγραμμα της Δεύτερης Ευκαιρίας, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες που είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους και δεν μπόρεσαν να τις ικανοποιήσουν, έχουν εκ νέου τη δυνατότητα να υπαχθούν σε ρύθμιση.
Έτσι, και δημόσια έσοδα δημιουργούμε και επιλύουμε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής".  
Σε ερώτηση για την παράδοση του πρώην στρατοπέδου Παύλος Μελάς στον ομώνυμο Δήμο, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι "αποτελεί  πολιτική επιλογή.
Ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εξαρχής την σχετική εντολή. Δ
εν πρόκειται απλώς για μια επιστροφή δημόσιας περιουσίας στην κοινωνία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που είναι η δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου και ενός ελεύθερου δημόσιου χώρου, εάν λάβουμε υπόψη τα αστικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
 Υπήρξε μια πολύμηνη προετοιμασία εκ μέρους μας, προκειμένου να ολοκληρώσουμε την παράδοση του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, που πολλοί εξήγγειλαν στο παρελθόν, αλλά κανείς δεν ολοκλήρωσε".

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης