Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέας παράτασης των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας παρά το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι διαβεβαιώνουν πως η χθεσινή αναβολή, για τον Σεπτέμβριο, της εκδίκασης της υπόθεσης ΔΕΠΑ-ELFE στο Εφετείο, δεν επηρεάζει την εξέλιξη του διαγωνισμού.
Η υπόθεση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι εξαιρετικά πολύπλοκη τόσο επιχειρηματικά όσο και πολιτικά, ώστε το πιθανότερο σενάριο να είναι η αναβολή της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών που με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θα γίνει εντός της άνοιξης, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σε ότι αφορά τώρα τη δικαστική διένεξη ΔΕΠΑ-ELFE όλοι οι εμπλεκόμενοι διαβεβαιώνουν ότι η αναβολή της δίκης δεν σημαίνει και αναβολή του εν εξελίξει διαγωνισμού, ενώ πηγές της ΔΕΠΑ διαβεβαιώνουν πως η εταιρία είναι αποφασισμένη να προσφύγει στον Άρειο Πάγο γεγονός που σημαίνει ότι η υπόθεση θα τραβήξει σε μάκρος.
Πάντως για το ενδεχόμενο να χάσει η ΔΕΠΑ- Εμπορίας την υπόθεση με τα ELFE, πράγμα που θα σημάνει σε πρώτη φάση την καταβολή αποζημίωσης, η εταιρία έχει λάβει σχετική πρόβλεψη στον ισολογισμό της, ενώ σε συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συζητηθεί πρόβλεψη στη σύμβαση με τον αγοραστή, προκειμένου να αποζημιωθεί από τον πωλητή (δηλαδή το ελληνικό δημόσιο) για τυχόν βάρη που θα προκύψουν από τη δικαστική απόφαση. Η ΔΕΠΑ ζητά από τα ELFE ποσό που υπερβαίνει τα 120 εκατ ευρώ με τους τόκους από απαιτήσεις και τα ELFE ποσό που υπερβαίνει τα 60 εκατ.
Η πολιτική αναβολή
Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις αρχές του καλοκαιριού, που συζητείται όλο και ποιο έντονα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου διαγωνισμού.
Πολύ δε περισσότερο που η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων «παικτών» της αγοράς ενέργειας της χώρας και μπορεί να ανατρέψει τις υφιστάμενες ισορροπίες του εγχώριου ενεργειακού επιχειρείν, ανάλογα με το ποιος θα την αποκτήσει.
Όπως είναι γνωστό τα επτά σχήματα που διεκδικούν την εταιρία είναι η κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - EDISON, το σχήμα MOTOR OIL – ΔΕΗ, η MYTILINEOS, καθώς και η MET Holdings, με έδρα την Ελβετία και η Shell Gas, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η C.G GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου)
Την ίδια ώρα η περίφημη option της ΔΕΗ επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ παραμένει ένας άγνωστος Χ, κατ΄ αρχήν ως προς την αποτίμηση της και κατά δεύτερο λόγο ως προς την παράμετρο στη συνεργασία ΔΕΗ - MOTOR OIL. Όσο δε για τα ΕΛΠΕ που επίσης διεκδικούν δυναμικά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας κατέχουν ήδη το 35% της εταιρίας και έχουν δηλώσει ότι θα πουλήσουν μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ στην περίπτωση που δεν κερδίσουν το διαγωνισμό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μία τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση για τη ΔΕΠΑ- Εμπορίας είναι πιθανόν να προκαλέσει περιπέτειες στην εταιρία καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δεδικασμένο από άλλες εταιρίες πελάτες, οι οποίες θα διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων για τις χρεώσεις που επέβαλε στο παρελθόν. Με το ίδιο σκεπτικό με το οποίο έχουν προσφύγει τα ELFE, που πρωτόδικα δικαιώθηκαν.
Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ιδιωτικοποίησης, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι ο πωλητής δεν είναι μόνον το δημόσιο, το οποίο διαθέτει το 65% των μετοχών αλλά και τα ΕΛΠΕ.
www.worldenergynews.gr