Στα 53,86€/MWh η τιμή εκκίνησης του τελευταίου διαγωνισμού ΑΠΕ

Στα 53,86€/MWh η τιμή εκκίνησης του τελευταίου διαγωνισμού ΑΠΕ

Δεύτερη απόφαση του υπουργού Ενέργειας ανοίγει τον δρόμο για την προκήρυξη από τη ΡΑΕ του κοινού διαγωνισμού

 

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια την Παρασκευή (18/12) η δεύτερη υπουργική απόφαση που ήταν απαραίτητη για την προκήρυξη από τη ΡΑΕ του τελευταίου διαγωνισμού ΑΠΕ υπό το τρέχον σχήμα.

Η απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή του υπουργού Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, ορίζει την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού στα 53,86€/MWh. Επίσης, όπως είχε γράψει το Worldenergynews, επισφραγίζει το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει ποσόστωση στα έργα των δύο τεχνολογιών, τα οποία θα μπορούν να «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς στη δημοπρασία. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει όριο στη συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών (και συνεπακόλουθα των αιολικών) μονάδων που θα έχουν τη δυνατότητα να προκριθούν από τον διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση που έδινε τη δυνατότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού με τη συμμετοχή των δύο τεχνολογιών. Κι αυτό γιατί θέσπισε μία νέα κατηγορία κοινών δημοπρασιών, στην οποία μπορούν να λάβουν μέρος «μικρές» αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες, δηλαδή με τα όρια ισχύος που έως σήμερα αφορούσαν τις technology specific διαδικασίες.

Στα 1.000 ευρώ το τέλος συμμετοχής

Επομένως, στον τελευταίο διαγωνισμό, μπορούν να διεκδικήσουν τιμή αναφοράς «μικρά» φωτοβολταϊκά, δηλαδή φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500 kW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW και φωτοβολταϊκούς σταθμούς που ανήκουν σε Ε.Κοιν. εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW. Το ίδιο ισχύει και για αιολικά ιδιωτών μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW, και έργα που ανήκουν σε Ε.Κοιν. μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 6 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW.

Σύμφωνα με τη δεύτερη υπουργική απόφαση, το τέλος συμμετοχής στην κοινή ανταγωνιστική διαδικασία, που καταβάλλεται υπέρ της ΡΑΕ, ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.



Κώστας Δεληγιάννης

deligkos[at]gmail.com

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης