Ξεπέρασαν τα 72 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη των εμβολιασμών – ενδεχομένως και εντός της ημέρας – είναι ΗΠΑ και Καναδάς, οι οποίες μετά τη Μ. Βρετανία, θα συμπεριληφθούν στις πρώτες χώρες της Δύσης που θα έχουν χορηγήσει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στους πολίτες τους, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της φονικής επιδημίας.
Στις ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει η τεράστια επιχείρηση διανομής των εμβολίων σε όλες τις Πολιτείες με τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν πως ακόμα και σήμερα 14/12 είναι πολύ πιθανό να χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου.
Εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ θα παραλάβουν έως τα τέλη του 2020, 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer και ότι θα καταφέρουν να εμβολιάσουν περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικάνους έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, έτοιμος για να αρχίσει τους εμβολιασμούς εντός της ημέρας είναι και ο Καναδάς, όπου και παρελήφθησαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα παραλάβει 30.000 δόσεις του εμβολίου, οι οποίες θα φτάσουν τις 249.000 έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.
Επιφυλάξεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη για το εμβόλιο
Και ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί σε Μ. Βρετανία, Ρωσία, Καναδά και ΗΠΑ είναι πλέον γεγονός, οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις έχουν έναν ακόμα μεγάλο σκόπελο να ξεπεράσουν.
Τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις που διατυπώνει ένα αρκετά σημαντικό μέρος τόσο των Αμερικάνων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι και παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν, γεγονός που με τη σειρά του είναι ικανό να τινάξει «στον αέρα» κάθε σχεδιασμό για μια σταδιακή επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, δείχνει ότι το 35% των γυναικών στις ΗΠΑ «δεν ενδιαφέρεται πολύ» ή «καθόλου» να εμβολιαστεί, σε αντίθεση με το 55% που λέει ότι ενδιαφέρεται «πολύ» ή «κάπως» να εμβολιαστεί.
Αντιθέτως, το 68% των ανδρών δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, ενώ συνολικά το 61% δήλωσε ότι είναι ανοικτό στον εμβολιασμό.
Επιφυλακτικοί όμως είναι και οι Ευρωπαίοι.
Δημοσκόπηση της Ipsos Mori, έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Γάλλοι (46%) δηλώνουν ότι θα αρνηθούν να εμβολιασθούν, ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και περισσότεροι από το 40% των Πολωνών και των Ούγγρων.
Πάντως, οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιστροφή στην κανονικότητα, εάν δεν εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού - τουλάχιστον το 70% -, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη ανοσία που θα «αδρανοποιήσει» την ισχύ του ιού.
Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε Μ. Βρετανία, Ρωσία
Δύσπιστο όμως εμφανίζεται και το 59% των Ρώσων για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο πάντως εμφανίζεται πλέον να αντιμετωπίζεται πιο θετικά από τη Δύση, ιδιαίτερα ύστερα από τη συμφωνία και με την AstraZeneca για κοινές κλινικές δοκιμές, στις οποίες θα συνδυάζονται τα εμβόλια της κατά της covid 19.
Εκτιμάται ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων είναι πιθανό να αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα τους.
Εν τω μεταξύ, κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία ενώ πλέον αναμένεται να εμβολιαστούν από σήμερα 14/12 και οι πρώτοι ασθενείς που έχουν υποβληθεί προσφάτως σε χειρουργικές επεμβάσεις.
Προτεραιότητα θα έχουν και πάλι τα άτομα που είναι άνω των 80 ετών, όπως και οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό αυτών των μονάδων.
Με τους ρυθμούς που εξελίσσονται οι εμβολιασμοί, εκτιμάται ότι αρκετά εκατομμύρια Βρετανών θα έχουν εμβολιαστεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 72.270.693 και οι νεκροί σε 1.613.260
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 16.256.754 και σε νεκρούς με 299.177
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 181.402 και τρίτη σε κρούσματα με 6.901.952
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 143.355 και τέταρτο το Μεξικό με 113.953
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 64.520 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.629.699 και πέμπτη η Γαλλία με 2.430.612
- Έκτο σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.8545.490, έβδομη η Ιταλία με 1.843.712 και όγδοη η Τουρκία με 1.836.728.
- Ένατη η Ισπανία με 1.730.575 και δέκατη η Αργεντινή με 1.498.160
ΗΠΑ: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού – Ρεκόρ ασθενών, μια ανάσα από τους 300.000 νεκρούς
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η άνευ προηγουμένου επιχείρηση μεταφοράς και διανομής των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου αναμένεται εντός της ημέρας σήμερα Δευτέρα 14/12 να πραγματοποιηθούν και οι πρώτοι εμβολιασμοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν και την αρχή του τέλους της φονικής επιδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΗΠΑ μετρούν περίπου 300.000 θανάτους με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ήδη ξεπεράσει τα 16,2 εκατομμύρια (το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν πάνω από 190 χιλιάδες μολύνσεις) και με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με covid να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς ανέρχονται σε 109.331.
Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι επόμενοι δυόμιση μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, ίσως και οι πιο δύσκολοι στην ιστορία του αμερικανικού δημόσιου συστήματος υγείας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εμβόλιο κατά της covid.
Ήδη με αεροπλάνα και φορτηγά πραγματοποιούνται οι πρώτες παραλαβές των εμβολίων σε όλες τις περιοχές των ΗΠΑ με τους πρώτους εμβολιασμούς πάντως να αναμένονται στις Πολιτείες των Κεντάκι και του Τενεσί, δεδομένου ότι σε αυτές βρίσκονται και οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις συγκέντρωσης και διανομής του εμβολίου.
Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Andy Beshear είπε ότι τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να γίνουν στην Πολιτεία του εντός της ημέρας, μια και εκεί βρίσκεται η έδρα της UPS Worldport, η οποία είναι η μια από τα δύο κέντρα διανομής των εμβολίων (το δεύτερο είναι στο Μέμφις του Τενεσί).
Το πρώτο κύμα διανομής των εμβολίων προβλέπει ότι αυτά θα δοθούν σε 145 από τα συνολικά 636 σημεία που έχουν οριστεί.
Ανοσία στο 30% των Αμερικάνων έως τα τέλη Μαρτίου
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτιμάται πως το 30% των Αμερικάνων θα έχει εμβολιαστεί και άρα θα έχει αποκτήσει ανοσία έως τα τέλη Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα απέχουν κατά πολύ από το να αποκτήσουν τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» που εν πολλοίς θα δώσει και τα πράσινο φως για το μεγάλο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο οι επιστήμονες επισημαίνουν πως έως τότε, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες, να τηρούν τις αποστάσεις και τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
Πάντως, μεγάλο ποσοστό Αμερικάνων πολιτών δηλώνει επιφυλακτικό απέναντι στο εμβόλιο και κυρίως οι γυναίκες – σε ποσοστά άνω του 30% -, μια και το 68% των αντρών υποστηρίζει πως θα κάνει το εμβόλιο.
Εκτιμάται πως οι ΗΠΑ θα έχουν λάβει έως τα τέλη του 2020 περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί 20 εκατομμύρια πολίτες έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 17/12 αναμένεται να δοθεί και η έγκριση της FDA για το εμβόλιο της Moderna.
Καναδάς: Έφτασε η πρώτη παρτίδα των εμβολίων Pfizer/BioNTech – Αρχίζουν οι εμβολιασμοί
Την άφιξη της πρώτης παρτίδας των εμβολίων της Pfizer/BioNTech στον Καναδά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Justin Trudeau, με τους πρώτους εμβολιασμούς να αναμένονται σήμερα Δευτέρα 14/12.
Σε μήνυμα του στο twitter ο Trudeau ανακοίνωσε πως μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου παραδόθηκε χθες Κυριακή 13/12 στον Καναδά.
«Η πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech εναντίον της COVID-19 έφθασε στον Καναδά.
Αυτό είναι καλό νέο.
Αλλά η μάχη εναντίον της COVID-19 δεν τέλειωσε.
Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, ας διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο την επαγρύπνησή μας» ανέφερε ο Trudeau.
Όπως ο ίδιος έχει ανακοινώσει, αναμένονται 30.000 δόσεις του εμβολίου εντός ημερών.
Ο Καναδάς αναμένει να λάβει 249.000 δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του Δεκεμβρίου.
Αρκούν για να εμβολιαστούν δημοσία δαπάνη 124.500 άνθρωποι μέσα στη χρονιά.
Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν αυτήν την εβδομάδα οι πρώτες χώρες της Δύσης, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα χορηγήσουν σε πολίτες τους το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού.
Με lockdown και περιορισμούς τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη
Εν τω μεταξύ, με lockdown και περιοριστικά μέτρα θα περάσει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η Ευρώπη καθώς δεν έχει καμφθεί ακόμα η επιδημία, μια και όλες σχεδόν οι χώρες εξακολουθούν να αναφέρουν αυξημένα κρούσματα και θανάτους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γερμανίας, όπου αν και μέχρι πρότινος, βρισκόταν σε μερικό lockdown, από μεθαύριο Τετάρτη 16/12 ως και τις 10/1/2021 εισέρχεται οριστικά πλέον σε γενικευμένο lockdown.
Σε δηλώσεις της η καγκελάριος Merkel ανακοίνωσε ότι θα κλείσει όλα τα καταστήματα τα οποία δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης ενώ απηύθυνε έκκληση στους εργοδότες να κλείσουν τα γραφεία, συστήνοντας παράλληλα στα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι.
Οι αυστηρότεροι περιορισμοί, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης συγκεντρώσεων την Πρωτοχρονιά, θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, καθώς το «χαλαρό» lockdown που υιοθέτησε έως σήμερα η χώρα δεν κατάφερε να ανακόψει το κύμα κρουσμάτων και θανάτων.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επισήμως η σχετική οδηγία για τους εμβολιασμούς, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους πολίτες άνω των 80 ετών, σε όσους ζουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ιταλία: Στις 15 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί
Στις 15 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των Ιταλών κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με τον Domenico Arcuri, ειδικό επίτροπο για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία έχει κηρυχθεί η χώρα.
Του μαζικούς εμβολιασμούς θα αναλάβουν 3.000 γιατροί και 12.000 νοσοκόμοι, ενώ οι πολίτες αναμένεται να εμβολιαστούν όχι μόνο σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (λυόμενα, κλειστά περίπτερα) και σε μεγάλα γυμναστήρια.
Μετά την πρώτη φάση, με τον εμβολιασμό των ευπαθών κατηγοριών, τα περίπτερα αυτά θα τοποθετηθούν σε όλες τις μεγάλες πλατείες των αστικών κέντρων της χώρας.
Άμεση προτεραιότητα, πάντως, θα δοθεί σε 1.800.000 γιατρούς, νοσηλευτές, και ηλικιωμένους που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας.
Σημειώνεται πως στην Ιταλία ανακοινώθηκε ότι από τις 21/12 έως τις 6/1 δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, ότι στις 24 και 25 Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τον δήμο στον οποίο διαμένουν και δεν θα επιτρέπεται να μεταβεί κανείς στην εξοχική του κατοικία - ούτε την Πρωτοχρονιά, ενώ στις 31/12 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ και θα λήξει στις 07:00 το πρωί.
Όσον αφορά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00 το απόγευμα στις 25/12 και 26/12, αλλά στις 31/12 όλα τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Γαλλία: Επέκταση του lockdown ως 7/1 - Δεν απέδωσαν τα μέτρα
Στη Γαλλία, η χαλάρωση των περιορισμών άρχισε από το Σάββατο 28/11, όταν και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες.
Παράλληλα επιτράπηκαν οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες, άνοιξαν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν και οι εκκλησίες.
Όμως, τα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν και η κυβέρνηση Macron ανακοίνωσε συνέχιση του μερικού lockdown και μέσα στις γιορτές, το οποίο κρατά κλειστά θέατρα, κινηματογράφους Μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού και διασκέδασης και πέραν της 15ης Δεκεμβρίου.
Αρχικά η κυβέρνηση προσανατολιζόταν στο άνοιγμα αυτών των χώρων για τις ημέρες των γιορτών όμως η νέα απόφαση παραπέμπει το άνοιγμα στις 7 Ιανουαρίου 2021.
Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στην Αυστρία ήρθη στις 7/12 το lockdown για να εισέλθει σε μερικό lockdown έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Το lockdown άφησε στις 2/12 κα η Αγγλία, η οποία επέστρεψε στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το σύστημα αυτό θα είναι σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο του 2021 και θα επανεξετάζεται το καθεστώς του περιορισμού των περιοχών κάθε δύο εβδομάδες.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.
Ινδία: Στα 10 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού – Σε μερικές εβδομάδες οι εμβολιασμοί
Μια ανάσα από τα 10 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού είναι η Ινδία, όπου εντός των επόμενων εβδομάδων εκτιμάται ότι θα αρχίσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 27.071 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να πλησιάζει ολοένα περισσότερο το όριο των 10 εκατομμυρίων, μια και έχει φθάσει τα 9.884.100.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, άλλοι 336 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 143.355 νεκρούς.
Το Νέο Δελχί, το οποίο συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εστίες της πανδημίας της χώρας, κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 1.984 νέα κρούσματα και 33 θανάτους, ξεπερνώντας το όριο των δέκα χιλιάδων νεκρών (ανέρχεται πλέον σε 10.014).
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 352.586.
Κορωνοϊός: Νέα έξαρση κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική – Στα 7 εκατ. οι μολύνσεις στη Βραζιλία
Νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Λατινική Αμερική.
Στη Βραζιλία, η οποία όλη την περασμένη εβδομάδα αναφέρονταν καθημερινά, περισσότερες από 50.000 μολύνσεις, ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, μόλις 21.825 νέα κρούσματα, αριθμός χαμηλός που μάλλον πρέπει να αποδοθεί στα λιγότερα τεστ που γίνονται το Σαββατοκύριακο.
Παράλληλα καταγράφηκαν άλλοι 279 θανάτοι από COVID-19.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 6.901.952 κρούσματα και 181.402 νεκρούς.
Την ίδια στιγμή, το Μεξικό που είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους, ανέφερε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.608 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 249 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Το Μεξικό μετρά 113.953 θανάτους επί συνόλου 1.250.044 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, με βάση τα επίσημα στοιχεία.
Εν τω μεταξύ, στην Χιλή ανακοινώθηκε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.139 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός μολύνσεων από την 25η Σεπτεμβρίου, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 571.919.
Παράλληλα 40 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 15.886.
Στην Κολομβία τα κρούσματα προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.702 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 1.425.774.
Παράλληλα, άλλοι 187 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 39.053.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως την 28η Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια.
Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνησή του τον Μάρτιο για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού έχουν χαλαρώσει, προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία, η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα.
Κίνα: Υπό έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού, μόλις 16 κρούσματα σε 24 ώρες
Υπό πλήρη έλεγχο είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπως προκύπτει από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και τους θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 16 νέα κρούσματα από 24 που ήταν την προηγούμενη ημέρα, ενώ οι νεκροί από τον κορωνοϊό παραμένουν σε 4.634, αριθμός που δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Μάιο.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τις 16 μολύνσεις, οι 14 ήταν εισαγόμενες, ενώ μόλις 2 κρούσματα ήταν εντόπιας μετάδοσης του ιού, τα οποία εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, που το υπουργείο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 9, από 14 προηγουμένη.
Ακόμη 9 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από δομές υγείας.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 313 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων οι επτά σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.741 κρουσμάτων.
Curevac: Αρχίζει η τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών
Την έναρξη της τρίτης και τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας για το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Curevac.
«Η Curevac ξεκινά την παγκόσμια φάση 2b/3 των κλινικών δοκιμών της που είναι απαραίτητες για την αδειοδότηση του υποψήφιου εμβολίου της» ανακοίνωσε η εταιρεία, αναφέροντας ότι οι κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και σε αυτές θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 35.000 εθελοντές.
Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Curevac είχε ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, με μια έρευνα που διεξήχθη στο Περού και τον Παναμά και τη συμμετοχή 690 εθελοντών.
Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά αναμένεται να δημοσιευθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021, διευκρίνισε η φαρμακοβιομηχανία.
Η εταιρεία διαθέτει δεκάδες εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά της covid-19.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρατήσει 225 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου και μπορεί να παραγγείλει έως και 180 εκατομμύρια ακόμη “μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό”.
Αποτυχία για το εμβόλιο της Sanofi/ GlaxoSmithKline
Δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021 το εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi και της βρετανικής GlaxoSmithKline, καθώς όπως ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών ήταν χειρότερα του αναμενόμενου.
«Το πρόγραμμα καθυστερεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανοσολογική αντίδραση στους πιο ηλικιωμένους» επεσήμαναν οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες διευκρίνισαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια νέα έρευνα το 2021 προκειμένου να έχουν καταλήξει σε ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο ως το τέλος του έτους αυτού.
Πλέον αναμένουν το εμβόλιό τους κατά της covid-19 να είναι διαθέσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ αρχικά σκόπευαν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2021 και να παραδώσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στο ίδιο έτος.
Η Sanofi είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι σκόπευε να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης σε ανθρώπους στα τέλη Δεκεμβρίου.
Όμως τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών πρώτης και δεύτερης φάσης έδειξαν αντίδραση κατώτερη της αναμενόμενης.
Η ανοσολογική αντίδραση στους ενήλικες 18 με 49 ετών «ήταν αντίστοιχη με αυτή των ασθενών που ανέρρωσαν από covid-19, όμως η αντίδραση ήταν ανεπαρκής στους πιο ηλικιωμένους» ανέφεραν οι εταιρείες.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Στις ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει η τεράστια επιχείρηση διανομής των εμβολίων σε όλες τις Πολιτείες με τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν πως ακόμα και σήμερα 14/12 είναι πολύ πιθανό να χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου.
Εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ θα παραλάβουν έως τα τέλη του 2020, 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer και ότι θα καταφέρουν να εμβολιάσουν περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικάνους έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, έτοιμος για να αρχίσει τους εμβολιασμούς εντός της ημέρας είναι και ο Καναδάς, όπου και παρελήφθησαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα παραλάβει 30.000 δόσεις του εμβολίου, οι οποίες θα φτάσουν τις 249.000 έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.
Επιφυλάξεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη για το εμβόλιο
Και ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί σε Μ. Βρετανία, Ρωσία, Καναδά και ΗΠΑ είναι πλέον γεγονός, οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις έχουν έναν ακόμα μεγάλο σκόπελο να ξεπεράσουν.
Τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις που διατυπώνει ένα αρκετά σημαντικό μέρος τόσο των Αμερικάνων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι και παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν, γεγονός που με τη σειρά του είναι ικανό να τινάξει «στον αέρα» κάθε σχεδιασμό για μια σταδιακή επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, δείχνει ότι το 35% των γυναικών στις ΗΠΑ «δεν ενδιαφέρεται πολύ» ή «καθόλου» να εμβολιαστεί, σε αντίθεση με το 55% που λέει ότι ενδιαφέρεται «πολύ» ή «κάπως» να εμβολιαστεί.
Αντιθέτως, το 68% των ανδρών δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, ενώ συνολικά το 61% δήλωσε ότι είναι ανοικτό στον εμβολιασμό.
Επιφυλακτικοί όμως είναι και οι Ευρωπαίοι.
Δημοσκόπηση της Ipsos Mori, έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Γάλλοι (46%) δηλώνουν ότι θα αρνηθούν να εμβολιασθούν, ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και περισσότεροι από το 40% των Πολωνών και των Ούγγρων.
Πάντως, οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιστροφή στην κανονικότητα, εάν δεν εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού - τουλάχιστον το 70% -, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη ανοσία που θα «αδρανοποιήσει» την ισχύ του ιού.
Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε Μ. Βρετανία, Ρωσία
Δύσπιστο όμως εμφανίζεται και το 59% των Ρώσων για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο πάντως εμφανίζεται πλέον να αντιμετωπίζεται πιο θετικά από τη Δύση, ιδιαίτερα ύστερα από τη συμφωνία και με την AstraZeneca για κοινές κλινικές δοκιμές, στις οποίες θα συνδυάζονται τα εμβόλια της κατά της covid 19.
Εκτιμάται ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων είναι πιθανό να αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα τους.
Εν τω μεταξύ, κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία ενώ πλέον αναμένεται να εμβολιαστούν από σήμερα 14/12 και οι πρώτοι ασθενείς που έχουν υποβληθεί προσφάτως σε χειρουργικές επεμβάσεις.
Προτεραιότητα θα έχουν και πάλι τα άτομα που είναι άνω των 80 ετών, όπως και οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό αυτών των μονάδων.
Με τους ρυθμούς που εξελίσσονται οι εμβολιασμοί, εκτιμάται ότι αρκετά εκατομμύρια Βρετανών θα έχουν εμβολιαστεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 72.270.693 και οι νεκροί σε 1.613.260
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 16.256.754 και σε νεκρούς με 299.177
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 181.402 και τρίτη σε κρούσματα με 6.901.952
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 143.355 και τέταρτο το Μεξικό με 113.953
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 64.520 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.629.699 και πέμπτη η Γαλλία με 2.430.612
- Έκτο σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.8545.490, έβδομη η Ιταλία με 1.843.712 και όγδοη η Τουρκία με 1.836.728.
- Ένατη η Ισπανία με 1.730.575 και δέκατη η Αργεντινή με 1.498.160
ΗΠΑ: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού – Ρεκόρ ασθενών, μια ανάσα από τους 300.000 νεκρούς
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η άνευ προηγουμένου επιχείρηση μεταφοράς και διανομής των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και στις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου αναμένεται εντός της ημέρας σήμερα Δευτέρα 14/12 να πραγματοποιηθούν και οι πρώτοι εμβολιασμοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν και την αρχή του τέλους της φονικής επιδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΗΠΑ μετρούν περίπου 300.000 θανάτους με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ήδη ξεπεράσει τα 16,2 εκατομμύρια (το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν πάνω από 190 χιλιάδες μολύνσεις) και με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με covid να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς ανέρχονται σε 109.331.
Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι επόμενοι δυόμιση μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, ίσως και οι πιο δύσκολοι στην ιστορία του αμερικανικού δημόσιου συστήματος υγείας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εμβόλιο κατά της covid.
Ήδη με αεροπλάνα και φορτηγά πραγματοποιούνται οι πρώτες παραλαβές των εμβολίων σε όλες τις περιοχές των ΗΠΑ με τους πρώτους εμβολιασμούς πάντως να αναμένονται στις Πολιτείες των Κεντάκι και του Τενεσί, δεδομένου ότι σε αυτές βρίσκονται και οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις συγκέντρωσης και διανομής του εμβολίου.
Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Andy Beshear είπε ότι τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να γίνουν στην Πολιτεία του εντός της ημέρας, μια και εκεί βρίσκεται η έδρα της UPS Worldport, η οποία είναι η μια από τα δύο κέντρα διανομής των εμβολίων (το δεύτερο είναι στο Μέμφις του Τενεσί).
Το πρώτο κύμα διανομής των εμβολίων προβλέπει ότι αυτά θα δοθούν σε 145 από τα συνολικά 636 σημεία που έχουν οριστεί.
Ανοσία στο 30% των Αμερικάνων έως τα τέλη Μαρτίου
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτιμάται πως το 30% των Αμερικάνων θα έχει εμβολιαστεί και άρα θα έχει αποκτήσει ανοσία έως τα τέλη Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα απέχουν κατά πολύ από το να αποκτήσουν τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» που εν πολλοίς θα δώσει και τα πράσινο φως για το μεγάλο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο οι επιστήμονες επισημαίνουν πως έως τότε, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες, να τηρούν τις αποστάσεις και τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
Πάντως, μεγάλο ποσοστό Αμερικάνων πολιτών δηλώνει επιφυλακτικό απέναντι στο εμβόλιο και κυρίως οι γυναίκες – σε ποσοστά άνω του 30% -, μια και το 68% των αντρών υποστηρίζει πως θα κάνει το εμβόλιο.
Εκτιμάται πως οι ΗΠΑ θα έχουν λάβει έως τα τέλη του 2020 περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί 20 εκατομμύρια πολίτες έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 17/12 αναμένεται να δοθεί και η έγκριση της FDA για το εμβόλιο της Moderna.
Καναδάς: Έφτασε η πρώτη παρτίδα των εμβολίων Pfizer/BioNTech – Αρχίζουν οι εμβολιασμοί
Την άφιξη της πρώτης παρτίδας των εμβολίων της Pfizer/BioNTech στον Καναδά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Justin Trudeau, με τους πρώτους εμβολιασμούς να αναμένονται σήμερα Δευτέρα 14/12.
Σε μήνυμα του στο twitter ο Trudeau ανακοίνωσε πως μια πρώτη παρτίδα του εμβολίου παραδόθηκε χθες Κυριακή 13/12 στον Καναδά.
«Η πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech εναντίον της COVID-19 έφθασε στον Καναδά.
Αυτό είναι καλό νέο.
Αλλά η μάχη εναντίον της COVID-19 δεν τέλειωσε.
Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, ας διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο την επαγρύπνησή μας» ανέφερε ο Trudeau.
Όπως ο ίδιος έχει ανακοινώσει, αναμένονται 30.000 δόσεις του εμβολίου εντός ημερών.
Ο Καναδάς αναμένει να λάβει 249.000 δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του Δεκεμβρίου.
Αρκούν για να εμβολιαστούν δημοσία δαπάνη 124.500 άνθρωποι μέσα στη χρονιά.
Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν αυτήν την εβδομάδα οι πρώτες χώρες της Δύσης, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, που θα χορηγήσουν σε πολίτες τους το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού.
Με lockdown και περιορισμούς τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη
Εν τω μεταξύ, με lockdown και περιοριστικά μέτρα θα περάσει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η Ευρώπη καθώς δεν έχει καμφθεί ακόμα η επιδημία, μια και όλες σχεδόν οι χώρες εξακολουθούν να αναφέρουν αυξημένα κρούσματα και θανάτους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γερμανίας, όπου αν και μέχρι πρότινος, βρισκόταν σε μερικό lockdown, από μεθαύριο Τετάρτη 16/12 ως και τις 10/1/2021 εισέρχεται οριστικά πλέον σε γενικευμένο lockdown.
Σε δηλώσεις της η καγκελάριος Merkel ανακοίνωσε ότι θα κλείσει όλα τα καταστήματα τα οποία δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης ενώ απηύθυνε έκκληση στους εργοδότες να κλείσουν τα γραφεία, συστήνοντας παράλληλα στα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι.
Οι αυστηρότεροι περιορισμοί, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης συγκεντρώσεων την Πρωτοχρονιά, θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, καθώς το «χαλαρό» lockdown που υιοθέτησε έως σήμερα η χώρα δεν κατάφερε να ανακόψει το κύμα κρουσμάτων και θανάτων.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επισήμως η σχετική οδηγία για τους εμβολιασμούς, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους πολίτες άνω των 80 ετών, σε όσους ζουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ιταλία: Στις 15 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί
Στις 15 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των Ιταλών κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με τον Domenico Arcuri, ειδικό επίτροπο για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία έχει κηρυχθεί η χώρα.
Του μαζικούς εμβολιασμούς θα αναλάβουν 3.000 γιατροί και 12.000 νοσοκόμοι, ενώ οι πολίτες αναμένεται να εμβολιαστούν όχι μόνο σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (λυόμενα, κλειστά περίπτερα) και σε μεγάλα γυμναστήρια.
Μετά την πρώτη φάση, με τον εμβολιασμό των ευπαθών κατηγοριών, τα περίπτερα αυτά θα τοποθετηθούν σε όλες τις μεγάλες πλατείες των αστικών κέντρων της χώρας.
Άμεση προτεραιότητα, πάντως, θα δοθεί σε 1.800.000 γιατρούς, νοσηλευτές, και ηλικιωμένους που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας.
Σημειώνεται πως στην Ιταλία ανακοινώθηκε ότι από τις 21/12 έως τις 6/1 δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, ότι στις 24 και 25 Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τον δήμο στον οποίο διαμένουν και δεν θα επιτρέπεται να μεταβεί κανείς στην εξοχική του κατοικία - ούτε την Πρωτοχρονιά, ενώ στις 31/12 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ και θα λήξει στις 07:00 το πρωί.
Όσον αφορά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00 το απόγευμα στις 25/12 και 26/12, αλλά στις 31/12 όλα τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Γαλλία: Επέκταση του lockdown ως 7/1 - Δεν απέδωσαν τα μέτρα
Στη Γαλλία, η χαλάρωση των περιορισμών άρχισε από το Σάββατο 28/11, όταν και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες.
Παράλληλα επιτράπηκαν οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες, άνοιξαν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν και οι εκκλησίες.
Όμως, τα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν και η κυβέρνηση Macron ανακοίνωσε συνέχιση του μερικού lockdown και μέσα στις γιορτές, το οποίο κρατά κλειστά θέατρα, κινηματογράφους Μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού και διασκέδασης και πέραν της 15ης Δεκεμβρίου.
Αρχικά η κυβέρνηση προσανατολιζόταν στο άνοιγμα αυτών των χώρων για τις ημέρες των γιορτών όμως η νέα απόφαση παραπέμπει το άνοιγμα στις 7 Ιανουαρίου 2021.
Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στην Αυστρία ήρθη στις 7/12 το lockdown για να εισέλθει σε μερικό lockdown έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Το lockdown άφησε στις 2/12 κα η Αγγλία, η οποία επέστρεψε στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το σύστημα αυτό θα είναι σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο του 2021 και θα επανεξετάζεται το καθεστώς του περιορισμού των περιοχών κάθε δύο εβδομάδες.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.
Ινδία: Στα 10 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού – Σε μερικές εβδομάδες οι εμβολιασμοί
Μια ανάσα από τα 10 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού είναι η Ινδία, όπου εντός των επόμενων εβδομάδων εκτιμάται ότι θα αρχίσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 27.071 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να πλησιάζει ολοένα περισσότερο το όριο των 10 εκατομμυρίων, μια και έχει φθάσει τα 9.884.100.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, άλλοι 336 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 143.355 νεκρούς.
Το Νέο Δελχί, το οποίο συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εστίες της πανδημίας της χώρας, κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 1.984 νέα κρούσματα και 33 θανάτους, ξεπερνώντας το όριο των δέκα χιλιάδων νεκρών (ανέρχεται πλέον σε 10.014).
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 352.586.
Κορωνοϊός: Νέα έξαρση κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική – Στα 7 εκατ. οι μολύνσεις στη Βραζιλία
Νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Λατινική Αμερική.
Στη Βραζιλία, η οποία όλη την περασμένη εβδομάδα αναφέρονταν καθημερινά, περισσότερες από 50.000 μολύνσεις, ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, μόλις 21.825 νέα κρούσματα, αριθμός χαμηλός που μάλλον πρέπει να αποδοθεί στα λιγότερα τεστ που γίνονται το Σαββατοκύριακο.
Παράλληλα καταγράφηκαν άλλοι 279 θανάτοι από COVID-19.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 6.901.952 κρούσματα και 181.402 νεκρούς.
Την ίδια στιγμή, το Μεξικό που είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους, ανέφερε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.608 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 249 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Το Μεξικό μετρά 113.953 θανάτους επί συνόλου 1.250.044 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, με βάση τα επίσημα στοιχεία.
Εν τω μεταξύ, στην Χιλή ανακοινώθηκε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.139 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός μολύνσεων από την 25η Σεπτεμβρίου, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 571.919.
Παράλληλα 40 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 15.886.
Στην Κολομβία τα κρούσματα προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.702 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 1.425.774.
Παράλληλα, άλλοι 187 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 39.053.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως την 28η Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια.
Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλλε η κυβέρνησή του τον Μάρτιο για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού έχουν χαλαρώσει, προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία, η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα.
Κίνα: Υπό έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού, μόλις 16 κρούσματα σε 24 ώρες
Υπό πλήρη έλεγχο είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπως προκύπτει από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και τους θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 16 νέα κρούσματα από 24 που ήταν την προηγούμενη ημέρα, ενώ οι νεκροί από τον κορωνοϊό παραμένουν σε 4.634, αριθμός που δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Μάιο.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τις 16 μολύνσεις, οι 14 ήταν εισαγόμενες, ενώ μόλις 2 κρούσματα ήταν εντόπιας μετάδοσης του ιού, τα οποία εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, που το υπουργείο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 9, από 14 προηγουμένη.
Ακόμη 9 ασθενείς κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από δομές υγείας.
Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 313 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων οι επτά σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.741 κρουσμάτων.
Curevac: Αρχίζει η τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών
Την έναρξη της τρίτης και τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας για το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Curevac.
«Η Curevac ξεκινά την παγκόσμια φάση 2b/3 των κλινικών δοκιμών της που είναι απαραίτητες για την αδειοδότηση του υποψήφιου εμβολίου της» ανακοίνωσε η εταιρεία, αναφέροντας ότι οι κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και σε αυτές θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 35.000 εθελοντές.
Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Curevac είχε ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, με μια έρευνα που διεξήχθη στο Περού και τον Παναμά και τη συμμετοχή 690 εθελοντών.
Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά αναμένεται να δημοσιευθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021, διευκρίνισε η φαρμακοβιομηχανία.
Η εταιρεία διαθέτει δεκάδες εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν ένα εμβόλιο κατά της covid-19.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρατήσει 225 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου και μπορεί να παραγγείλει έως και 180 εκατομμύρια ακόμη “μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό”.
Αποτυχία για το εμβόλιο της Sanofi/ GlaxoSmithKline
Δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021 το εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi και της βρετανικής GlaxoSmithKline, καθώς όπως ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών ήταν χειρότερα του αναμενόμενου.
«Το πρόγραμμα καθυστερεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανοσολογική αντίδραση στους πιο ηλικιωμένους» επεσήμαναν οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες διευκρίνισαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια νέα έρευνα το 2021 προκειμένου να έχουν καταλήξει σε ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο ως το τέλος του έτους αυτού.
Πλέον αναμένουν το εμβόλιό τους κατά της covid-19 να είναι διαθέσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ αρχικά σκόπευαν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2021 και να παραδώσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στο ίδιο έτος.
Η Sanofi είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι σκόπευε να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης σε ανθρώπους στα τέλη Δεκεμβρίου.
Όμως τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών πρώτης και δεύτερης φάσης έδειξαν αντίδραση κατώτερη της αναμενόμενης.
Η ανοσολογική αντίδραση στους ενήλικες 18 με 49 ετών «ήταν αντίστοιχη με αυτή των ασθενών που ανέρρωσαν από covid-19, όμως η αντίδραση ήταν ανεπαρκής στους πιο ηλικιωμένους» ανέφεραν οι εταιρείες.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr