Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Oι Αφοι Καλλιτσάντση (Pemanoaro) πούλησαν το 5% του Ελλάκτωρα και αποπλήρωσαν 13,9 εκατ δανείου στο Farallon borgh

Oι Αφοι Καλλιτσάντση (Pemanoaro) πούλησαν το 5% του Ελλάκτωρα και αποπλήρωσαν 13,9 εκατ δανείου στο Farallon borgh
Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό που εκπονεί η διοίκηση Καλλιτσάντση στον Ελλάκτωρα μεταξύ των οποίων και την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου των 50,4 εκατ ευρώ
Μια σημαντική κίνηση σημειώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020 στον Ελλάκτωρα, με χρηματιστηριακό και όχι μόνο ενδιαφέρον.... εξέλιξη που δεν αναμενόταν.
Εταιρία των αδερφών Καλλιτσάντση, που διοικούν τον Ελλάκτωρα κατέχουν μέσω της εταιρίας Pemanoaro το 25,6% του Ελλάκτωρα και το ποσοστό αυτό το έχουν ενεχυριάσει στην Farallon καθώς έχουν λάβει δάνειο 50 εκατ ευρώ.
Συνολικά κατέχουν 54,85 εκατ μετοχές του Ελλάκτωρα τα αδέρφια Καλλιτσάντση.
Στις 11 Δεκεμβρίου η εταιρία Pemanoaro πούλησε το 5% των μετοχών έχοντας την πλήρη γνώση και αποδοχή της κίνησης από το Farallon σε fund που δεν έχει καμία σχέση άμεση ή έμμεση με την Reggeborgh.
Δεν αγόρασαν οι Ολλανδοί το 5% που διακινήθηκε σε μορφή πακέτου και αυτό είναι 100% επιβεβαιωμένη πληροφορία.
Η Pemanoaro πούλησε το 5% ή 10,714 εκατ μετοχές με τιμή 1,30 ευρώ ή συνολικό τίμημα 13,928 εκατ ευρώ.
Με τα 13,928 εκατ ευρώ αποπλήρωσαν μέρος του δανείου των 40 εκατ και ως εκ τούτου τα αδέρφια Καλλιτσάντση από 50 εκατ δάνειο στην Farallon έχουν μειώσει την δανειακή τους έκθεση στα 36 με 36,1 εκατ ευρώ.
Οι φήμες ότι η Barclays που κατέχει περίπου το 5% του Ελλάκτωρα πούλησε στην Reggeborgh βρισκόταν πίσω από το πακέτο που διακινήθηκε στον Ελλάκτωρα... είναι αβάσιμες και διαψεύδονται.

Ποιος είναι ο αγοραστής;

Το 5% του Ελλάκτωρα ή 10,71 εκατ μετοχές τις αγόρασε εταιρία που εικάζεται ότι μπορεί να ανήκει στο επενδυτικό σχήμα Καυμενάκη αλλά η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ή διασταυρωθεί.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό που εκπονεί η διοίκηση Καλλιτσάντση στον Ελλάκτωρα μεταξύ των οποίων και την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου των 50,4 εκατ ευρώ. 

Θεσμική η παρέμβαση Καλλιτσάντση – Η αύξηση 50,4 εκατ με τιμή 1 ευρώ – Θα συμμετάσχει με το 25,6% στην αύξηση

Ως ιδιαιτέρως θεσμική μπορεί να θεωρηθεί η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου του Ελλάκτωρα Αναστάσιου Καλλιτσάντση ο οποίος σε μια μακροσκελή ανακοίνωση παρουσίασε τις θέσεις της διοίκησης για όλα τα τεκταινόμενα.
Ωστόσο με τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου έστειλε πολλά μηνύματα και αποσαφήνισε πολλά ζητήματα.

1)Ανακοίνωσε ότι η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου 2021 ή στις 14 Ιανουαρίου εάν δεν υπάρχει απαρτία.

2)Ανακοίνωσε ότι ο Ελλάκτωρας θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 50,4 εκατ ευρώ με τιμή εξασκήσεως το 1 ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί ακόμη και εάν η χρηματιστηριακή τιμή υποχωρήσει και κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου

3)Ανέφερε ότι τα αδέρφια Καλλιτσάντση με ποσοστό 25,6% θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Με βάση πληροφορίες του bankingnews σε συνεργασία με το Farallon που έχει ενεχυριάσει αυτές τις μετοχές άπαξ και έχει δανείσει 50 εκατ δεν αποκλείεται να καλύψουν και μεγαλύτερο μέρος από την αύξηση πέραν του ποσοστού που διαθέτουν εάν και εφόσον μείνουν αδιάθετα.

4)Αναφέρθηκε τόσο στην πρόταση Reggeborgh που ελέγχει το 10,3% των μετοχών του Ελλάκτωρα, ώστε και στα σενάρια περί εμπλοκής επενδυτικού σχήματος υπό τους Καυμενάκη και Μπάκου.

5)Με την αύξηση κεφαλαίου των 50,4 εκατ που θα καλυφθεί πλήρως θα ενισχυθεί ο Άκτωρας.
Α)Ποσό περίπου 9,6 εκατ. θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εντός 1 έτους από την ολοκλήρωση της Αύξησης, και Β)Ποσό περίπου 40,8 εκατ. για τη συμμετοχή της Εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της Αύξησης. Από τα ανωτέρω ποσά θα αφαιρεθούν αναλογικά τα έξοδα της έκδοσης των Νέων Μετοχών.
Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 40 εκατ. μετά την αφαίρεση των εξόδων της προτεινόμενης έκδοσης θα διατεθεί ως εξής:
-Ποσό 20 εκατ. για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδό της από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και
-Ποσό 20 εκατ. για την κάλυψη υποχρεώσεων στην ελληνική αγορά Όλα τα ανωτέρω ποσά αναμένεται να έχουν διατεθεί από την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ εντός 6 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα της Κατασκευής του Ομίλου ανήλθε στις 30.09.2020 σε 1,6 δισ.
Κατά το 2020 υπεγράφησαν συμβάσεις αξίας 671 εκατ., ενώ έχουν εξασφαλισθεί νέα έργα ύψους 203 εκατ., οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν (σύνολο ανεκτέλεστου 1,8 δισ.).
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ αποτελεί το τελευταίο στάδιο του σχεδιασμού του Ομίλου για τον κλάδο της Κατασκευής, μετά την αποδέσμευση του Ομίλου της ΑΚΤΩΡ από τις ζημιογόνες δραστηριότητες του εξωτερικού, που δημιούργησαν πρόσθετες ταμειακές ανάγκες και το λειτουργικό και οργανωτικό μετασχηματισμό του κλάδου της Κατασκευής, με μείωση των δαπανών προσωπικού, προσαρμογή των παροχών και τη δημιουργία κεντρική μονάδας προμηθειών.

Σοβαρή υποσημείωση

Στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχουν και η Reggeborgh αλλά και το Farallon.
Η Reggeborgh από την Ολλανδία είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό περίπου 31% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά έχει αποκτήσει το 10,36% του Ελλάκτωρα ή 22,202 εκατ μετοχές.
Δυνητικά μπορεί να φθάσει με το ποσοστό του Μπόμπολα που κατέχει 12,54% του Ελλάκτωρα… στο 22,90% ή 44,084 εκατ μετοχές.
Το αμερικανικό fund Farallon που έχει δανείσει 50 εκατ στα αδέρφια Καλλιτσάντση και έναντι αυτών έχει ενεχυριάσει τις μετοχές τους ύψους 54,81 εκατ μετοχών ή 25,58% του Ελλάκτωρα.
Μάλιστα το Farallon βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με επενδυτικό οίκο να πάρει δάνειο 50 εκατ για να μπορέσει να αποκτήσει τις μετοχές.
Όταν έγινε το deal μεταξύ των αδερφών Καλλιτσάντση και του Farallon δημιουργήθηκε ένα SPV μέσω του οποίου έγινε ο δανεισμός και ενεχυριάστηκαν οι μετοχές.
Το Farallon ήθελε το δάνειο για να μπορέσει τυπικά να αγοράσει τις μετοχές και ακολούθως πουλώντας θα αποπλήρωνε το δάνειο.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου;

Στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει η Reggeborgh αλλά και το Farallon.
Η Reggeborgh ωστόσο πρέπει πριν την αύξηση να ενεργοποιήσει την Option του Μπόμπολα και να αγοράσει τις μετοχές που κατέχει στον Ελλάκτωρα το 12,54%.
Για ορισμένους η συμμετοχή του Farallon σημαίνει ότι αφενός βρίσκεται σε συνεννόηση με την διοίκηση Καλλιτσάντση αλλά και με το επενδυτικό σχήμα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπό τους Καυμενάκη και Μπάκα.
Είναι πιθανό να συμβούν τα εξής.
Να δανείσει το επενδυτικό σχήμα το Farallon ώστε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου και εν συνεχεία το Farallon να προβεί σε συμφωνία με το επενδυτικό σχήμα Καυμενάκη ώστε να αποπληρωθεί το δάνειο και να μεταβιβαστούν οι ενεχυριασμένες μετοχές.
Η δεύτερη επιλογή είναι ότι το Farallon σε συνεννόηση με το επενδυτικό σχήμα Καυμενάκη συμμετάσχουν απευθείας στην αύξηση κεφαλαίου αλλά τότε θα υποστούν dilution – αραίωση τα αδέρφια Καλλιτσάντση.
Πρακτικά και η Reggeborgh πρέπει να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα του Μπόμπολα και το Farallon τις εκκρεμότητες με τους αδερφούς Καλλιτσάντση και βεβαίως το επενδυτικό σχήμα…
Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ακόμη τουλάχιστον deal με Farallon και επενδυτικό σχήμα υπό τον Καυμενάκη.

Πως θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου 50,4 εκατ;

Η αύξηση των 50,4 εκατ ευρώ μπορεί να πραγματοποιείται στον Ελλάκτωρα αλλά στην πράξη αφορά τον Άκτωρα.
Η αύξηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τα πρότυπα της Lamda όπου η οικογένεια Λάτση είχε δηλώσει ότι θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου κάτω από οποιαδήποτε σενάριο εάν δεν καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους.

Ένα ακραίο σενάριο;

Ένα σενάριο που κυκλοφορεί και το οποίο δεν είναι ούτε διασταυρωμένο, ούτε τεκμηριωμένο είναι ότι θα μπορούσε ο Ελλάκτωρας να χωριστεί σε δύο τμήματα.
Το σκέλος της ενέργειας με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος η οποία είναι ενεχυριασμένη στο ομόλογο των 600 εκατ η οποία ενδιαφέρει το σχήμα Καυμενάκη.
Το σκέλος των κατασκευών Άκτωρα και παραχωρήσεις να περάσουν στην Reggeborgh.

Το βασικό σενάριο

Η διοίκηση Καλλιτσάντση αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι η καλύτερη λύση για τον Ελλάκτωρα είναι να παραμείνει ως όμιλος να εξυγιανθεί, να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να συνεχίσει τις δραστηριότητες που είναι πολυσχιδής.
Η λύση αυτή είναι η καλύτερη.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης