Ηλεκτρισμός

Στο 7% το WACC του ΔΕΔΔΗΕ για τη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024

Στο 7% το WACC του ΔΕΔΔΗΕ για τη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024
Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι έως το 2023 θα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 15%
Στο 7% θα προσδιοριστεί ο συντελεστής απόδοσης κεφαλαίου (WACC) του ΔΕΔΔΗΕ κατά τη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024 σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία παρουσίασε χθες αναλυτικά στοιχεία για τους σχεδιασμούς της σχετικά με τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής στους αναλυτές και επενδυτές, στο πλαίσιο του Investor Day που διοργάνωσε.

Σημειώνεται ότι το WACC είναι ο βασικός συντελεστής για τον υπολογισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελεί και τη βασική πηγή εσόδων του Διαχειριστή. Η εταιρία, που είναι σήμερα 100% θυγατρική της ΔΕΗ, βρίσκεται σε πορεία μερικής ιδιωτικοποίησης, αφού έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πώληση του 49%.

Επενδυτική ορατότητα του εσόδου του Διαχειριστή

Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι ως το 2023 θα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 15%, στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA (Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων) θα αυξηθούν περισσότερο από 70 εκατ. ευρώ ως το 2023.

Το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται από τη ΡΑΕ για το ρυθμιζόμενο έσοδο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα ως το τέλος Δεκεμβρίου (ως το τέλος Μαρτίου θα ανακοινωθεί και το ακριβές ύψος του συντελεστή WACC), θα αφορά στην τετραετή περίοδο 2021-2024 καθώς και στη δεύτερη ρυθμιστική περίοδο 2025-2028, δίνοντας επενδυτική ορατότητα για το βασικό έσοδο του Διαχειριστή

Το νέο πλαίσιο εισάγει τη διάκριση μεταξύ ελεγχόμενης και μη ελεγχόμενης λειτουργικής δαπάνης (OPEX), όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θεσπίζει των μηχανισμό των Έργων Υψηλής Προτεραιότητας, με ειδικούς όρους όσον αφορά στην απόσβεση και το WACC (premium 0,5%- 2% για τα έργα που χαρακτηρίζονται από τη ΡΑΕ ως Υψηλής Προτεραιότητας).

Κίνητρα αποτελεσματικότητας

Για την πρώτη ρυθμιστική περίοδο 2021-2024, το σχεδιαζόμενο CAPEX ανέρχεται σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν σε στρατηγικής σημασίας έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου.

Παράλληλα θα τεθούν σε ισχύ κίνητρα αποτελεσματικότητας αλλά και ποινές για τις απώλειες δικτύου, την αποτελεσματικότητα των λειτουργικών δαπανών κλπ, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξει μηχανισμός κατανομής μεταξύ του Διαχειριστή και των τελικών χρηστών.

Τα αντικίνητρα προβλέπουν την καταβολή αποζημιώσεων στους πελάτες για τη μη συμμόρφωση με τα στάνταρ ποιότητας ενέργειας και ποιότητας Εμπορικών Υπηρεσιών.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης