Στα 63 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα μετά την άρση των lockdown η Ευρώπη
Εν αναμονή των εγκρίσεων των εμβολίων από τους επίσημους φορείς, εντός του πρώτου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, αμέσως μετά στις ΗΠΑ και πιθανότατα έως τα τέλη του 2020 και άλλα κράτη της Ευρώπης.
Όπως έχει γίνει γνωστό, από τις 7/12 αναμένεται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη Μ. Βρετανία ενώ πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και στις ΗΠΑ από τα μέσα Δεκεμβρίου ενώ εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να εξετάσει την έγκριση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.
Εν τω μεταξύ, και όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 30/11 η Moderna, υπέβαλε αίτημα στον FDA για κατ' επείγουσα έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς το εμβόλιο της είναι περισσότερο από 94,1% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες και η απόφαση της έγκρισης θα ανακοινωθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ για την Pfizer/Biontech στις 10 Δεκεμβρίου.
Και ενώ πλέον οι πρώτοι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι εμβολιασμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικός και για αυτό το λόγο συστήνουν συνεχή εγρήγορση.
Πάντως τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι οποίες αυτήν την περίοδο είναι οι περιοχές εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός νέου τρίτου κύματος από τις αρχές του 2021.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί αγγίζουν τους 267.000 και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς υπολογίζονται σε περισσότερους από 93.000, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών να είναι αυτή που θα συντελέσει σε μια νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και για αυτό το λόγο είναι υπό εξέταση νέα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις μελετούν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων, αν και οι κινήσεις τους είναι ιδιαίτερα προσεκτικές υπό το φόβο ενός τρίτου κύματος της επιδημίας από τις αρχές του 2021.
Με εξαίρεση πάντως τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η επιδημία εμφανίζει τάσεις επιβράδυνσης τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Ινδία, ενώ στην Κίνα ο ιός τελεί υπό έλεγχο.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 63.098.003 και οι νεκροί σε 1.465.111
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 13.500.315 και σε νεκρούς με 267.635
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 172.833 και τρίτη σε κρούσματα με 6.314.740
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 137.139 και τέταρτο το Μεξικό με 105.655
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 58.342 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 2.270.573 και πέμπτη η Ρωσία με 2.249.890
- Έκτη η Ισπανία με 1.628.208, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.621.305 και ένατη η Ιταλία με 1.585.178
- Δέκατη η Αργεντινή με 1.418.807
ΠΟΥ: Θα κινδυνεύσει από νέες πανδημίες ο κόσμος, αν πάθει «αμνησία» και ξεχάσει τον κορωνοϊό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι ο κόσμος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με νέες πανδημίες στο μέλλον αν πάθει «αμνησία» και δεν πάρει το μάθημά του από την τρέχουσα κρίση της Covid-19.
"Είδα την αμνησία που φαίνεται να παθαίνει ο κόσμος μετά από ένα τραυματικό γεγονός, και αυτό είναι κατανοητό", είπε ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων, Mike Ryan.
"Αλλά αν το ξανακάνουμε, όπως κάναμε μετά τον SARS, όπως κάναμε μετά την H5N1, όπως κάναμε μετά την πανδημία της H1N1, αν συνεχίσουμε να αγνοούμε την πραγματικότητα του τι μπορούν να κάνουν στον πολιτισμό μας αυτά τα παθογόνα, τότε είναι πιθανόν να βιώσουμε τα ίδια ή και χειρότερα στη ζωή μας", τόνισε.
Ο Ryan επέπληξε επίσης τις ανεπτυγμένες χώρες, λέγοντας ότι στο βόρειο ημισφαίριο διαχειρίζονται τα συστήματα υγείας τους "σαν να ήταν αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους" και τώρα ο κόσμος πληρώνει το τίμημα.
"Στον βορρά, λόγω του μοντέλου κόστους των συστημάτων υγείας, τα έχουμε σχεδιάσει έτσι ώστε να αποδίδουν στο 95%, στο 98% και στο 100%.
Είναι σαν να έχουμε ένα μοντέλο αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους για τις υπηρεσίες υγείας.
Λοιπόν, τώρα πληρώνουμε το τίμημα για αυτό", είπε.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέτρεψε όλες τις χώρες να μην πολιτικοποιούν τις έρευνες για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εμπόδια στην αναζήτηση της αλήθειας.
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να γίνει γνωστή η προέλευση του SARS-CoV-2, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ο ΠΟΥ είναι πολύ υποχωρητικός απέναντι στην Κίνα.
«Θέλουμε να μάθουμε την προέλευση και θα κάνουμε τα πάντα για να την μάθουμε» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ο Οργανισμός ελπίζει ότι σύντομα θα σταλεί μια διεθνής επιστημονική ομάδα στην Κίνα για να ερευνήσει το θέμα.
«Θέλουμε να μάθουμε την προέλευση του ιού επειδή μπορεί να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε μελλοντικές επιδημίες.
Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», τόνισε.
Αίτημα από Moderna σε FDA για κατ' επείγουσα έγκριση του εμβολίου
Εντός της ημέρας, η Moderna θα καταθέσει στον FDA το αίτημα για την κατ' επείγουσα έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η αποτελεσματικότητα του εμβουλίου υπερβαίνει το 94%.
Η Moderna είναι η δεύτερη εταιρεία μετά τη Pfizer που ζητά την κατ' επείγουσα έγκριση για το εμβόλιο του κορωνοϊού.
Η ανακοίνωση σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν -εντός των επόμενων εβδομάδων- να λάβουν την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Η νέα ανάλυση από τη Moderna εξέταση 196 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ 30.000 συμμετεχόντων που συμμετείχαν στην τελευταία φάση της δοκιμής.
Σύμφωνα με την εταιρεία, 185 κρούσματα κορωνοϊού είχαν λάβει το placebo έναντι 11 κρουσμάτων που είχαν λάβει το εμβόλιο.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι στο 94,1%.
Pfizer - Moderna: Στις 10 και 17 Δεκεμβρίου οι εγκρίσεις των εμβολίων τους από τον FDA (ΗΠΑ) - Εντός του Δεκεμβρίου για την ΕΕ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εξετάσει εντός του Δεκεμβρίου 2020 την έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Biontech και Pfizer, καθώς και του εμβολίου που έχει αναπτύξει η εταιρεία Moderna κατά τoυ Covid-19, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στους Financial Times.
Η έγκριση τον επόμενο μήνα θα ανοίξει το δρόμο για τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης να ξεκινήσουν εμβολιασμούς πριν από το τέλος του 2020.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια στο πέρασμα του χρόνου και η αποτυχία σε ένα μόνο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος στην εφημερίδα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο τεχνικά εμπίπτει στην κανονιστική αρμοδιότητα του EMA έως την 1η Ιανουαρίου, όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit.
Ωστόσο, ο βρετανικός φορέας φαρμάκων δύναται να αποφύγει την κανονιστική τροχιά της ΕΕ σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης δημόσιας υγείας βάσει μιας αλλαγής κανονισμού του 2012.
Οι Pfizer/BioNTech, το εμβόλιο των οποιών έχει αποτελεσματικότητα 95% κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, έχουν υποβάλλει αίτηση στον FDA για λήψη επείγουσας έγκρισης κυκλοφορίας από τις 20 Νοεμβρίου.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων με τη σειρά του, θα εξετάσει την αίτηση στις 10 Δεκεμβρίου και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα ανάψει το πράσινο φως για την κυκλοφορία του εμβολίου.
Από την πλευρά της, η Moderna, το εμβόλιο της οποίας αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά 94,1% έπειτα από την ολοκλήρωση των δοκιμών, υπέβαλε χθες Δευτέρα 30 Νοεμβρίου τη σχετική αίτηση στον FDA, ο οποίος θα συνεδριάσει για την εξετάσει στις 17 Δεκεμβρίου κι αναμένεται να εκδώσει άμεσα την τελική απόφαση.
Τάσεις υποχώρησης στην Ευρώπη
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην Ευρώπη φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, καθώς το δεύτερο κύμα πανδημίας φαίνεται να υποχωρεί.
Σύμφωνα με τη Statista ο μέσος όρος των επτά ημερών των πρόσφατα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο άρχισε να υποχωρεί, καλλιεργώντας την αισιοδοξία πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας τελειώνει στην Ευρώπη.
Μετά την επιτυχή διατήρηση των νέων μολύνσεων σε πολύ χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Ευρώπη είχαν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι προς τα πάνω στα μέσα Ιουλίου, ανεβαίνοντας σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και η ΕΕ ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε αριθμό νέων κρουσμάτων.
Το ποσοστό των νέων λοιμώξεων συνέχισε να επιταχύνεται έως τον Οκτώβριο, με τον μέσο όρο των επτά ημερών των νέων περιπτώσεων να αυξάνεται σχεδόν πέντε φορές μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου και της 31ης Οκτωβρίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχοντας όμως το βλέμμα και στον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα νέο, τρίτο κύμα της επιδημίας στις αρχές του Ιανουαρίου του 2021.
Η Αγγλία ανακοίνωσε ότι μετά το lockdown, το οποίο θα λήξει στις 2 Δεκεμβρίου, η χώρα θα επανέλθει στο σύστημα με τις τρεις υγειονομικές ζώνες, η καθεμία εκ των οποίων προβλέπει διαφορετικά περιοριστικά μέτρα.
Οι περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται να ενταχθούν στις δύο υψηλότερες υγειονομικές ζώνες που προβλέπουν και αυστηρότερα μέτρα.
Το Λονδίνο αναμένεται να τοποθετηθεί στη δεύτερη υγειονομική ζώνη (σε αυτήν προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται επαφή ανάμεσα σε νοικοκυριά, ότι ο ανώτατος αριθμός συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους είναι 6, ότι οι παμπ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 23:00 και ότι επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός θεατών σε αθλητικούς αγώνες και ζωντανές παραστάσεις), ενώ στην τρίτη και αυστηρότερη ζώνη προβλέπονται ακόμα πιο δραστικά μέτρα, όπως κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, απαγόρευση μετακινήσεων, κα.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Macron ανακοίνωσε πως το lockdown απέδωσε και ανακοίνωσε χαλάρωση των περιορισμών σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από το Σάββατο 28/11.
Συγκεκριμένα, είπε ότι οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση επιτρέπονται σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες, όπως και επιτρέπονται εκ νέου εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες ενώ άνοιξαν και επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα.
Από την 1η Δεκεμβρίου θα ανοίξουν οι εκκλησίες, ενώ είπε πως από τις 15 Δεκεμβρίου θα αρθεί το lockdown, γεγονός που θα επιτρέψει τις μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η και 30η Δεκεμβρίου.
Στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση, ενώ αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, οι αρχές αποφάσισαν να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και το μερικό lockdown έως τις 20/12.
Η καγκελάριος Merkel υποστήριξε πως θα ληφθούν μέτρα ενίσχυσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ επεσήμανε πως τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να μείνουν ανοιχτοί
«Η καμπύλη του κορωνοϊού τείνει προς επιπέδωση.
Αυτό μας έχει γλιτώσει από πολλούς θανάτους συμπολιτών μας.
Ωστόσο, αυτό είναι μια μικρή επιτυχία» είπε η Μerkel, η οποία υποστήριξε πως όλα τα μέτρα της 28ης Οκτωβρίου θα συνεχιστούν αρχικά έως τις 20 Δεκεμβρίου, και εάν χρειαστεί μπορεί να παραταθούν έως τις αρχές του Ιανουαρίου.
Στην Αυστρία, το lockdown αναμένεται να αρθεί στις 7/12, αν και θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.
ΗΠΑ: Πάνω από 13 εκατ. τα κρούσματα – Ρεκόρ με 93.238 νοσηλευόμενους με covid
Τα 13 εκατομμύρια ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, τη στιγμή που καθημερινά σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο όσον αφορά τους ασθενείς με covid που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού, οι νοσηλευόμενοι με covid ασθενείς ανέρχονται σε 93.238, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη της επιδημίας, τη στιγμή που διατυπώνονται έντονες ανησυχίες για ένα ακόμα κύμα νέων εισαγωγών μετά τις μαζικές μετακινήσεις λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τρόπος τα νοσοκομεία της χώρας να είναι πλήρως προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, υποστηρίζοντας πως πρόκειται σαν μια φυσική καταστροφή να συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλες τις 50 Πολιτείες, τη στιγμή που παρατηρούνται ελλείψεις σε κλίνες, σε προσωπικό ακόμα και σε εξοπλισμό.
Και ενώ οι ειδικοί ζητούν από τους πολίτες και τις οικογένειες τους που συγκεντρώθηκαν για την Ημέρα των Ευχαριστιών, να κάνουν το τεστ, πολλοί γιατροί εκτιμούν ότι σε δύο εβδομάδες από χθες θα φανούν στα νοσοκομεία οι επιπτώσεις από τις οικογενειακές αυτές συγκεντρώσεις.
Ήδη οι ΗΠΑ μετρούν 13,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και περίπου 267.000 θανάτους.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον ιό πολλές Πολιτείες έχουν ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα ενώ απευθύνουν συστάσεις για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αν και η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των δημόσιων δημοτικών σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι μαθητές θα υπόκεινται σε εβδομαδιαία βάση σε τεστ για τον κορωνοϊό
Ινδία: Ξεπέρασαν τα 9,43 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Μειώνεται η ένταση στο Νέο Δελχί
Τα 9,43 εκατομμύρια ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδία όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 38.772 νέες μολύνσεις.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανέφεραν οι περιοχές της Κεράλα και της Μαχαράστρα, περίπου 5.500 η κάθε μια, ενώ το Νέο Δελχί ανακοίνωσε λιγότερα από 5.000, γεγονός που δείχνει πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ινδίας αρχίζει να σταθεροποιείται ύστερα από την εκθετική αύξηση των τελευταίων εβδομάδων.
Στην Ινδία καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων πίσω από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, τα κρούσματα μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς παρέμειναν κάτω από το όριο των 50.000 για 23η συνεχόμενη ημέρα.
Το τελευταίο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 443 ασθενείς με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 137.139.
Επιβραδύνεται ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Χαλαρώνει τους περιορισμούς η Βολιβία
Τάσεις επιβράδυνσης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί μια από τις πλέον πληττόμενες περιοχές του κόσμου.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 24.468 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 272 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Η Βραζιλία, η οποία μετρά 172.833 νεκρούς επί συνόλου 6.314.740 μολύνσεων, έχει το δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο.
Τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους είναι το Μεξικό, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 6.388 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 196 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά, οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 105.655 νεκρούς επί συνόλου 1.107.071 μολύνσεων.
Αλλά χαμηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφονται και στην Αργεντινή, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.432 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 151 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Στην Αργεντινή οι νεκροί ανέρχονται σε 38.473 επί συνόλου 1.418.807 μολύνσεων.
Ενδεικτικό της μείωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής είναι πως η Βολιβία ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση δύο πόλεις στον νότο.
Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ότι «δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη» την υγειονομική κρίση.
Η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε προχθές Κυριακή 29/11 ότι προσεχώς θα επιτρέψει να ξαναρχίσουν αθλητικές συναντήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θρησκευτικές λειτουργίες και πολιτικές συγκεντρώσεις, που ανεστάλησαν από τον Μάρτιο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Κίνα: Μόλις 18 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες – Κανείς νέος θάνατος από το Μάιο
Υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 18 νέα κρούσματα, από 11 που ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τα 18 κρούσματα, τα 15 ήταν «εισαγόμενα», ενώ τα υπόλοιπα 3 εντοπίστηκαν στην εσωτερική Μογγολία.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων – το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα – που εντοπίστηκαν προχθές αυξήθηκε σε 17, από 10 την προηγουμένη.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.530 μολύνσεων.
Ο αριθμός των θυμάτων είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.
Απαιτείται να εμβολιαστεί το 60% - 70%
Περίπου το 60% έως 70% του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού για τον περιορισμό των λοιμώξεων, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Το ποσοστό βασίζεται σε διάφορες μελέτες μοντελοποίησης, δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του ΠΟΥ, Katherine O'Brian, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη στις 27 Νοεμβρίου 2020.
Η O'Brien τόνισε, ωστόσο, ότι το πραγματικό απαραίτητο ποσοστό ανοσοποίησης για αυτήν την πανδημία θα γίνει σαφέστερο μόνο όταν είναι ακόμη γνωστά τα στοιχεία για τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής.
Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε να λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες, ανέφερε.
Εκτός από το να γνωρίζουμε πόσο τα εμβόλια αποτρέπουν τη νόσο Covid-19, το ερώτημα είναι αν δυσκολεύουν τον ιό να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό ατόμων που δεν έχουν συμπτώματα και αν τα εμβόλια καθιστούν πιο δύσκολη την μετάδοση.
Τις τελευταίες ημέρες, οι φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca, Moderna και Pfizer - BioNTech ανέφεραν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα tests για τα τρία υποψήφια εμβόλια.
Παράγοντας κλειδί οι εμβολιασμοί για την εξέλιξη της αντίστασης του ιού
Στη διαπίστωση ότι οι εμβολιασμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν την εξέλιξη του SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 καταλήγουν Αμερικάνοι επιστήμονες.
Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευση τους στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology" οι καθηγητές βιολογίας David Kennedy και Andrew Reed του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ειδικοί στην ανάπτυξη της ιικής αντίστασης στα εμβόλια, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η εξέλιξη του κορωνοϊού να υποσκάψει σταδιακά την αποτελεσματικότητα της πρώτης γενιάς εμβολίων.
«Όπως έχουμε δει με άλλες νόσους, όπως η πνευμονία, η εξέλιξη αντίστασης μπορεί γρήγορα να καταστήσει τα εμβόλια αναποτελεσματικά.
Μαθαίνοντας από την προηγούμενη εμπειρία και εφαρμόζοντας αυτή τη γνώση στο σχεδιασμό των εμβολίων, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε σε βάθος χρόνου τη θετική επίπτωση των εμβολίων κατά της Covid-19», ανέφερε ο Kennedy.
Μεταξύ άλλων, οι δύο επιστήμονες προτείνουν τα ρινοφαρυγγικά δείγματα που συλλέγονται από εθελοντές στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών των διαφόρων εμβολίων, να αναλύονται για τον προσδιορισμό του ιικού φορτίου τους (της ανιχνεύσιμης ποσότητας του κορωνοϊού), έτσι ώστε να υπάρχει ένας διαχρονικός δείκτης για το πώς εξελίσσεται η μεταδοτικότητα του. Επισημαίνουν ότι το «φρενάρισμα» της μετάδοσης του ιού μέσω των εμβολιασμών αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την εξέλιξη της αντίστασης του, καθώς όσο λιγότερο μεταδίδεται ο ιός, τόσο ελαχιστοποιούνται οι ευκαιρίες που έχει για να μεταλλαχθεί και έτσι -μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής - να αναδειχθούν νέα ισχυρότερα στελέχη.
Οι ερευνητές ακόμη προτείνουν τα γενετικά δεδομένα που αποκτώνται μέσω των ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, να χρησιμοποιούνται για να παρακολουθείται κατά πόσο όντως στην πορεία συμβαίνει η εξέλιξη του ιού ως απάντηση στα εμβόλια.
Για παράδειγμα, η ανίχνευση γενετικών διαφορών λόγω μεταλλάξεων ανάμεσα στα γονιδιώματα του κορωνοϊού από εμβολιασμένους ανθρώπους, σε σχέση με γονιδιώματα του ιού από άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο), θα παράσχει την αναγκαία σύγκριση για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ιός εξελίσσεται υπό την πίεση των εμβολίων.
Γενικά πάντως, οι ερευνητές φαίνονται αισιόδοξοι ότι ο νέος κορωνοϊός δεν θα γίνει ανθεκτικός στα εμβόλια.
Ούτε τα βακτήρια ούτε οι ιοί αναπτύσσουν αντίσταση στα εμβόλια τόσο εύκολα, όσο κάνουν με άλλα φάρμακα.
Για παράδειγμα, το εμβόλιο της ευλογιάς ποτέ δεν έχασε την αποτελεσματικότητα του, ούτε τα εμβόλια για την ιλαρά και την πολιομυελίτιδα, παρά την πολυετή χρήση τους.
Όπως έχει γίνει γνωστό, από τις 7/12 αναμένεται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη Μ. Βρετανία ενώ πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και στις ΗΠΑ από τα μέσα Δεκεμβρίου ενώ εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να εξετάσει την έγκριση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.
Εν τω μεταξύ, και όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 30/11 η Moderna, υπέβαλε αίτημα στον FDA για κατ' επείγουσα έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς το εμβόλιο της είναι περισσότερο από 94,1% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες και η απόφαση της έγκρισης θα ανακοινωθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ για την Pfizer/Biontech στις 10 Δεκεμβρίου.
Και ενώ πλέον οι πρώτοι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι εμβολιασμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικός και για αυτό το λόγο συστήνουν συνεχή εγρήγορση.
Πάντως τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι οποίες αυτήν την περίοδο είναι οι περιοχές εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός νέου τρίτου κύματος από τις αρχές του 2021.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί αγγίζουν τους 267.000 και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς υπολογίζονται σε περισσότερους από 93.000, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών να είναι αυτή που θα συντελέσει σε μια νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και για αυτό το λόγο είναι υπό εξέταση νέα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις μελετούν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων, αν και οι κινήσεις τους είναι ιδιαίτερα προσεκτικές υπό το φόβο ενός τρίτου κύματος της επιδημίας από τις αρχές του 2021.
Με εξαίρεση πάντως τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η επιδημία εμφανίζει τάσεις επιβράδυνσης τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Ινδία, ενώ στην Κίνα ο ιός τελεί υπό έλεγχο.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 63.098.003 και οι νεκροί σε 1.465.111
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 13.500.315 και σε νεκρούς με 267.635
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 172.833 και τρίτη σε κρούσματα με 6.314.740
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 137.139 και τέταρτο το Μεξικό με 105.655
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 58.342 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 2.270.573 και πέμπτη η Ρωσία με 2.249.890
- Έκτη η Ισπανία με 1.628.208, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.621.305 και ένατη η Ιταλία με 1.585.178
- Δέκατη η Αργεντινή με 1.418.807
ΠΟΥ: Θα κινδυνεύσει από νέες πανδημίες ο κόσμος, αν πάθει «αμνησία» και ξεχάσει τον κορωνοϊό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι ο κόσμος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με νέες πανδημίες στο μέλλον αν πάθει «αμνησία» και δεν πάρει το μάθημά του από την τρέχουσα κρίση της Covid-19.
"Είδα την αμνησία που φαίνεται να παθαίνει ο κόσμος μετά από ένα τραυματικό γεγονός, και αυτό είναι κατανοητό", είπε ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων, Mike Ryan.
"Αλλά αν το ξανακάνουμε, όπως κάναμε μετά τον SARS, όπως κάναμε μετά την H5N1, όπως κάναμε μετά την πανδημία της H1N1, αν συνεχίσουμε να αγνοούμε την πραγματικότητα του τι μπορούν να κάνουν στον πολιτισμό μας αυτά τα παθογόνα, τότε είναι πιθανόν να βιώσουμε τα ίδια ή και χειρότερα στη ζωή μας", τόνισε.
Ο Ryan επέπληξε επίσης τις ανεπτυγμένες χώρες, λέγοντας ότι στο βόρειο ημισφαίριο διαχειρίζονται τα συστήματα υγείας τους "σαν να ήταν αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους" και τώρα ο κόσμος πληρώνει το τίμημα.
"Στον βορρά, λόγω του μοντέλου κόστους των συστημάτων υγείας, τα έχουμε σχεδιάσει έτσι ώστε να αποδίδουν στο 95%, στο 98% και στο 100%.
Είναι σαν να έχουμε ένα μοντέλο αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους για τις υπηρεσίες υγείας.
Λοιπόν, τώρα πληρώνουμε το τίμημα για αυτό", είπε.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέτρεψε όλες τις χώρες να μην πολιτικοποιούν τις έρευνες για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εμπόδια στην αναζήτηση της αλήθειας.
Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να γίνει γνωστή η προέλευση του SARS-CoV-2, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ο ΠΟΥ είναι πολύ υποχωρητικός απέναντι στην Κίνα.
«Θέλουμε να μάθουμε την προέλευση και θα κάνουμε τα πάντα για να την μάθουμε» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ο Οργανισμός ελπίζει ότι σύντομα θα σταλεί μια διεθνής επιστημονική ομάδα στην Κίνα για να ερευνήσει το θέμα.
«Θέλουμε να μάθουμε την προέλευση του ιού επειδή μπορεί να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε μελλοντικές επιδημίες.
Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», τόνισε.
Αίτημα από Moderna σε FDA για κατ' επείγουσα έγκριση του εμβολίου
Εντός της ημέρας, η Moderna θα καταθέσει στον FDA το αίτημα για την κατ' επείγουσα έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η αποτελεσματικότητα του εμβουλίου υπερβαίνει το 94%.
Η Moderna είναι η δεύτερη εταιρεία μετά τη Pfizer που ζητά την κατ' επείγουσα έγκριση για το εμβόλιο του κορωνοϊού.
Η ανακοίνωση σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν -εντός των επόμενων εβδομάδων- να λάβουν την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Η νέα ανάλυση από τη Moderna εξέταση 196 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ 30.000 συμμετεχόντων που συμμετείχαν στην τελευταία φάση της δοκιμής.
Σύμφωνα με την εταιρεία, 185 κρούσματα κορωνοϊού είχαν λάβει το placebo έναντι 11 κρουσμάτων που είχαν λάβει το εμβόλιο.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι στο 94,1%.
Pfizer - Moderna: Στις 10 και 17 Δεκεμβρίου οι εγκρίσεις των εμβολίων τους από τον FDA (ΗΠΑ) - Εντός του Δεκεμβρίου για την ΕΕ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εξετάσει εντός του Δεκεμβρίου 2020 την έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Biontech και Pfizer, καθώς και του εμβολίου που έχει αναπτύξει η εταιρεία Moderna κατά τoυ Covid-19, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στους Financial Times.
Η έγκριση τον επόμενο μήνα θα ανοίξει το δρόμο για τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης να ξεκινήσουν εμβολιασμούς πριν από το τέλος του 2020.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια στο πέρασμα του χρόνου και η αποτυχία σε ένα μόνο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος στην εφημερίδα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο τεχνικά εμπίπτει στην κανονιστική αρμοδιότητα του EMA έως την 1η Ιανουαρίου, όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit.
Ωστόσο, ο βρετανικός φορέας φαρμάκων δύναται να αποφύγει την κανονιστική τροχιά της ΕΕ σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης δημόσιας υγείας βάσει μιας αλλαγής κανονισμού του 2012.
Οι Pfizer/BioNTech, το εμβόλιο των οποιών έχει αποτελεσματικότητα 95% κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, έχουν υποβάλλει αίτηση στον FDA για λήψη επείγουσας έγκρισης κυκλοφορίας από τις 20 Νοεμβρίου.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων με τη σειρά του, θα εξετάσει την αίτηση στις 10 Δεκεμβρίου και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα ανάψει το πράσινο φως για την κυκλοφορία του εμβολίου.
Από την πλευρά της, η Moderna, το εμβόλιο της οποίας αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά 94,1% έπειτα από την ολοκλήρωση των δοκιμών, υπέβαλε χθες Δευτέρα 30 Νοεμβρίου τη σχετική αίτηση στον FDA, ο οποίος θα συνεδριάσει για την εξετάσει στις 17 Δεκεμβρίου κι αναμένεται να εκδώσει άμεσα την τελική απόφαση.
Τάσεις υποχώρησης στην Ευρώπη
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην Ευρώπη φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, καθώς το δεύτερο κύμα πανδημίας φαίνεται να υποχωρεί.
Σύμφωνα με τη Statista ο μέσος όρος των επτά ημερών των πρόσφατα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο άρχισε να υποχωρεί, καλλιεργώντας την αισιοδοξία πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας τελειώνει στην Ευρώπη.
Μετά την επιτυχή διατήρηση των νέων μολύνσεων σε πολύ χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Ευρώπη είχαν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι προς τα πάνω στα μέσα Ιουλίου, ανεβαίνοντας σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και η ΕΕ ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε αριθμό νέων κρουσμάτων.
Το ποσοστό των νέων λοιμώξεων συνέχισε να επιταχύνεται έως τον Οκτώβριο, με τον μέσο όρο των επτά ημερών των νέων περιπτώσεων να αυξάνεται σχεδόν πέντε φορές μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου και της 31ης Οκτωβρίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχοντας όμως το βλέμμα και στον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες με ένα νέο, τρίτο κύμα της επιδημίας στις αρχές του Ιανουαρίου του 2021.
Η Αγγλία ανακοίνωσε ότι μετά το lockdown, το οποίο θα λήξει στις 2 Δεκεμβρίου, η χώρα θα επανέλθει στο σύστημα με τις τρεις υγειονομικές ζώνες, η καθεμία εκ των οποίων προβλέπει διαφορετικά περιοριστικά μέτρα.
Οι περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένεται να ενταχθούν στις δύο υψηλότερες υγειονομικές ζώνες που προβλέπουν και αυστηρότερα μέτρα.
Το Λονδίνο αναμένεται να τοποθετηθεί στη δεύτερη υγειονομική ζώνη (σε αυτήν προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται επαφή ανάμεσα σε νοικοκυριά, ότι ο ανώτατος αριθμός συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους είναι 6, ότι οι παμπ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 23:00 και ότι επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός θεατών σε αθλητικούς αγώνες και ζωντανές παραστάσεις), ενώ στην τρίτη και αυστηρότερη ζώνη προβλέπονται ακόμα πιο δραστικά μέτρα, όπως κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, απαγόρευση μετακινήσεων, κα.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Macron ανακοίνωσε πως το lockdown απέδωσε και ανακοίνωσε χαλάρωση των περιορισμών σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από το Σάββατο 28/11.
Συγκεκριμένα, είπε ότι οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση επιτρέπονται σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες, όπως και επιτρέπονται εκ νέου εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες ενώ άνοιξαν και επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα.
Από την 1η Δεκεμβρίου θα ανοίξουν οι εκκλησίες, ενώ είπε πως από τις 15 Δεκεμβρίου θα αρθεί το lockdown, γεγονός που θα επιτρέψει τις μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η και 30η Δεκεμβρίου.
Στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση, ενώ αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, οι αρχές αποφάσισαν να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και το μερικό lockdown έως τις 20/12.
Η καγκελάριος Merkel υποστήριξε πως θα ληφθούν μέτρα ενίσχυσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ επεσήμανε πως τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να μείνουν ανοιχτοί
«Η καμπύλη του κορωνοϊού τείνει προς επιπέδωση.
Αυτό μας έχει γλιτώσει από πολλούς θανάτους συμπολιτών μας.
Ωστόσο, αυτό είναι μια μικρή επιτυχία» είπε η Μerkel, η οποία υποστήριξε πως όλα τα μέτρα της 28ης Οκτωβρίου θα συνεχιστούν αρχικά έως τις 20 Δεκεμβρίου, και εάν χρειαστεί μπορεί να παραταθούν έως τις αρχές του Ιανουαρίου.
Στην Αυστρία, το lockdown αναμένεται να αρθεί στις 7/12, αν και θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.
ΗΠΑ: Πάνω από 13 εκατ. τα κρούσματα – Ρεκόρ με 93.238 νοσηλευόμενους με covid
Τα 13 εκατομμύρια ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, τη στιγμή που καθημερινά σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο όσον αφορά τους ασθενείς με covid που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού, οι νοσηλευόμενοι με covid ασθενείς ανέρχονται σε 93.238, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη της επιδημίας, τη στιγμή που διατυπώνονται έντονες ανησυχίες για ένα ακόμα κύμα νέων εισαγωγών μετά τις μαζικές μετακινήσεις λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τρόπος τα νοσοκομεία της χώρας να είναι πλήρως προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, υποστηρίζοντας πως πρόκειται σαν μια φυσική καταστροφή να συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλες τις 50 Πολιτείες, τη στιγμή που παρατηρούνται ελλείψεις σε κλίνες, σε προσωπικό ακόμα και σε εξοπλισμό.
Και ενώ οι ειδικοί ζητούν από τους πολίτες και τις οικογένειες τους που συγκεντρώθηκαν για την Ημέρα των Ευχαριστιών, να κάνουν το τεστ, πολλοί γιατροί εκτιμούν ότι σε δύο εβδομάδες από χθες θα φανούν στα νοσοκομεία οι επιπτώσεις από τις οικογενειακές αυτές συγκεντρώσεις.
Ήδη οι ΗΠΑ μετρούν 13,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και περίπου 267.000 θανάτους.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον ιό πολλές Πολιτείες έχουν ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα ενώ απευθύνουν συστάσεις για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αν και η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των δημόσιων δημοτικών σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι μαθητές θα υπόκεινται σε εβδομαδιαία βάση σε τεστ για τον κορωνοϊό
Ινδία: Ξεπέρασαν τα 9,43 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Μειώνεται η ένταση στο Νέο Δελχί
Τα 9,43 εκατομμύρια ξεπέρασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδία όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 38.772 νέες μολύνσεις.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανέφεραν οι περιοχές της Κεράλα και της Μαχαράστρα, περίπου 5.500 η κάθε μια, ενώ το Νέο Δελχί ανακοίνωσε λιγότερα από 5.000, γεγονός που δείχνει πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ινδίας αρχίζει να σταθεροποιείται ύστερα από την εκθετική αύξηση των τελευταίων εβδομάδων.
Στην Ινδία καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων πίσω από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, τα κρούσματα μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς παρέμειναν κάτω από το όριο των 50.000 για 23η συνεχόμενη ημέρα.
Το τελευταίο 24ωρο υπέκυψαν άλλοι 443 ασθενείς με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 137.139.
Επιβραδύνεται ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Χαλαρώνει τους περιορισμούς η Βολιβία
Τάσεις επιβράδυνσης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, η οποία αποτελεί μια από τις πλέον πληττόμενες περιοχές του κόσμου.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 24.468 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 272 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Η Βραζιλία, η οποία μετρά 172.833 νεκρούς επί συνόλου 6.314.740 μολύνσεων, έχει το δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο.
Τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους είναι το Μεξικό, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 6.388 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 196 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά, οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 105.655 νεκρούς επί συνόλου 1.107.071 μολύνσεων.
Αλλά χαμηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφονται και στην Αργεντινή, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.432 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 151 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Στην Αργεντινή οι νεκροί ανέρχονται σε 38.473 επί συνόλου 1.418.807 μολύνσεων.
Ενδεικτικό της μείωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής είναι πως η Βολιβία ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση δύο πόλεις στον νότο.
Ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ότι «δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη» την υγειονομική κρίση.
Η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε προχθές Κυριακή 29/11 ότι προσεχώς θα επιτρέψει να ξαναρχίσουν αθλητικές συναντήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θρησκευτικές λειτουργίες και πολιτικές συγκεντρώσεις, που ανεστάλησαν από τον Μάρτιο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Κίνα: Μόλις 18 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες – Κανείς νέος θάνατος από το Μάιο
Υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 18 νέα κρούσματα, από 11 που ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τα 18 κρούσματα, τα 15 ήταν «εισαγόμενα», ενώ τα υπόλοιπα 3 εντοπίστηκαν στην εσωτερική Μογγολία.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων – το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα – που εντοπίστηκαν προχθές αυξήθηκε σε 17, από 10 την προηγουμένη.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.530 μολύνσεων.
Ο αριθμός των θυμάτων είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.
Απαιτείται να εμβολιαστεί το 60% - 70%
Περίπου το 60% έως 70% του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού για τον περιορισμό των λοιμώξεων, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Το ποσοστό βασίζεται σε διάφορες μελέτες μοντελοποίησης, δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του ΠΟΥ, Katherine O'Brian, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη στις 27 Νοεμβρίου 2020.
Η O'Brien τόνισε, ωστόσο, ότι το πραγματικό απαραίτητο ποσοστό ανοσοποίησης για αυτήν την πανδημία θα γίνει σαφέστερο μόνο όταν είναι ακόμη γνωστά τα στοιχεία για τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί μέχρι στιγμής.
Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε να λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες, ανέφερε.
Εκτός από το να γνωρίζουμε πόσο τα εμβόλια αποτρέπουν τη νόσο Covid-19, το ερώτημα είναι αν δυσκολεύουν τον ιό να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό ατόμων που δεν έχουν συμπτώματα και αν τα εμβόλια καθιστούν πιο δύσκολη την μετάδοση.
Τις τελευταίες ημέρες, οι φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca, Moderna και Pfizer - BioNTech ανέφεραν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα tests για τα τρία υποψήφια εμβόλια.
Παράγοντας κλειδί οι εμβολιασμοί για την εξέλιξη της αντίστασης του ιού
Στη διαπίστωση ότι οι εμβολιασμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν την εξέλιξη του SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 καταλήγουν Αμερικάνοι επιστήμονες.
Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευση τους στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology" οι καθηγητές βιολογίας David Kennedy και Andrew Reed του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ειδικοί στην ανάπτυξη της ιικής αντίστασης στα εμβόλια, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η εξέλιξη του κορωνοϊού να υποσκάψει σταδιακά την αποτελεσματικότητα της πρώτης γενιάς εμβολίων.
«Όπως έχουμε δει με άλλες νόσους, όπως η πνευμονία, η εξέλιξη αντίστασης μπορεί γρήγορα να καταστήσει τα εμβόλια αναποτελεσματικά.
Μαθαίνοντας από την προηγούμενη εμπειρία και εφαρμόζοντας αυτή τη γνώση στο σχεδιασμό των εμβολίων, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε σε βάθος χρόνου τη θετική επίπτωση των εμβολίων κατά της Covid-19», ανέφερε ο Kennedy.
Μεταξύ άλλων, οι δύο επιστήμονες προτείνουν τα ρινοφαρυγγικά δείγματα που συλλέγονται από εθελοντές στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών των διαφόρων εμβολίων, να αναλύονται για τον προσδιορισμό του ιικού φορτίου τους (της ανιχνεύσιμης ποσότητας του κορωνοϊού), έτσι ώστε να υπάρχει ένας διαχρονικός δείκτης για το πώς εξελίσσεται η μεταδοτικότητα του. Επισημαίνουν ότι το «φρενάρισμα» της μετάδοσης του ιού μέσω των εμβολιασμών αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την εξέλιξη της αντίστασης του, καθώς όσο λιγότερο μεταδίδεται ο ιός, τόσο ελαχιστοποιούνται οι ευκαιρίες που έχει για να μεταλλαχθεί και έτσι -μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής - να αναδειχθούν νέα ισχυρότερα στελέχη.
Οι ερευνητές ακόμη προτείνουν τα γενετικά δεδομένα που αποκτώνται μέσω των ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, να χρησιμοποιούνται για να παρακολουθείται κατά πόσο όντως στην πορεία συμβαίνει η εξέλιξη του ιού ως απάντηση στα εμβόλια.
Για παράδειγμα, η ανίχνευση γενετικών διαφορών λόγω μεταλλάξεων ανάμεσα στα γονιδιώματα του κορωνοϊού από εμβολιασμένους ανθρώπους, σε σχέση με γονιδιώματα του ιού από άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο), θα παράσχει την αναγκαία σύγκριση για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο ιός εξελίσσεται υπό την πίεση των εμβολίων.
Γενικά πάντως, οι ερευνητές φαίνονται αισιόδοξοι ότι ο νέος κορωνοϊός δεν θα γίνει ανθεκτικός στα εμβόλια.
Ούτε τα βακτήρια ούτε οι ιοί αναπτύσσουν αντίσταση στα εμβόλια τόσο εύκολα, όσο κάνουν με άλλα φάρμακα.
Για παράδειγμα, το εμβόλιο της ευλογιάς ποτέ δεν έχασε την αποτελεσματικότητα του, ούτε τα εμβόλια για την ιλαρά και την πολιομυελίτιδα, παρά την πολυετή χρήση τους.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr