Επικαιρότητα

Οι 6 καταλύτες που καθορίζουν την σταδιακή άρση του lockdown 2, εντός Δεκεμβρίου – Κρίσιμες συσκέψεις 27/11 – Περιοριστικά μέτρα έως Μάρτιο 2021

Οι 6 καταλύτες που καθορίζουν την σταδιακή άρση του lockdown 2, εντός Δεκεμβρίου – Κρίσιμες συσκέψεις 27/11 – Περιοριστικά μέτρα έως Μάρτιο 2021
Χάνεται το στοίχημα για την εστίαση
 
Πολύ κρίσιμες συσκέψεις με τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα 27 Νοεμβρίου 2020, σχετικά με την πορεία της πανδημίας και κυρίως με το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο αποτελεί το πιο κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η πρώτη σύσκεψη θα γίνει μεταξύ του Πρωθυπουργού, των στενών συνεργατών του, των αρμόδιων υπουργών σχετικά με το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Η δεύτερη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με το οικονομικό επιτελείο όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί σχετικά με την αντιμετώπιση της κλειστής αγοράς και θα συζητηθεί το πακέτο στήριξης για Δεκέμβριο (αποζημίωση, επιστρεπτέα προκαταβολή κ.α).
Μεγάλο ζητούμενο, ωστόσο, είναι το μεγάλο ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς, κυρίως τώρα που ξεκινάει η εορταστική  περίοδος των Χριστουγέννων.
Μέχρι τα έως τώρα δεδομένα, το μόνο σίγουρο είναι ότι στις 7/12 – και εφόσον έχουμε συνεχή μείωση κρουσμάτων - θα ανοίξουν τα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία της χώρας ενώ το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ξεκινήσει την επαναλειτουργία του από τις 15 Δεκεμβρίου.

Τα υπόλοιπα δεδομένα που έχουν προκύψει μέσα από το ρεπορτάζ είναι τα εξής:

1)Εκνευρισμός Μητσοτάκη για υπουργούς σχετικά με την σεναριολογία ανοίγματος αγοράς

Υπήρξε μεγάλος εκνευρισμός Μητσοτάκη για υπουργούς που βγαίνανε δημοσίως και αναφέρανε από ένα σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων, του εμπορίου και της εστίασης.
Αυτό δημιουργούσε εντυπώσεις και καλλιεργούσε προσδοκίες οι οποίες γρήγορα δεν πραγματοποιήθηκαν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους Άδωνι Γεωργιάδη, Νίκο Παπαθανάση και τον Στέλιο Πέτσα να μην ξαναναφέρουν πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς.
Τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο ίδιος, με διάγγελμα την επόμενη εβδομάδα και οι αποφάσεις θα παρθούν αυτό το τριήμερο αφού αναλυθούν όλα τα δεδομένα.

2) Η Θεσσαλονίκη «αγκάθι» για το έγκαιρο άνοιγμα της αγοράς

Αυτό που τρομάζει τους κυβερνώντες είναι η Θεσσαλονίκη, στην οποία ξέφυγε η κατάσταση υπερβολικά.
Είτε από τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου, είτε από τους απίστευτους συνωστισμούς σε μπαρ και χώρους εστίασης τις τελευταίες ημέρες προ του lockdown, είτε από διάφορες συγκεντρώσεις, το ζήτημα της Θεσσαλονίκης αποτελεί αγκάθι για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Μάλιστα, στην Θεσσαλονίκη υπήρξαν ελλιπείς έλεγχοι της Περιφέρειας και των άλλων ελεγκτικών σωμάτων για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων γεγονός που δημιούργησε προστριβή μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για τα ελάχιστα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί.
Σε διάφορες συσκέψεις η επικρατούσα άποψη ήταν ότι η Θεσσαλονίκη φταίει που ακόμα διατηρείται το lockdown στην χώρα.
Υπήρξε η σκέψη να ανοίξει όλη η επικράτεια πλην της Θεσσαλονίκης η οποία εγκαταλείφθηκε διότι θα δημιουργούσε μείζον πολιτικό ζήτημα.
Έτσι αποφασίστηκε, να ανοίξει όλη η επικράτεια (όταν ανοίξει) χωρίς εξαιρέσεις.

3) Χάνεται το στοίχημα για την εστίαση

Το στοίχημα της εστίασης φαίνεται να χάνεται καθώς με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μπορούν να υπάρξουν οι συνθήκες ανοίγματος.
Μάλιστα, όπως μάθαμε υπήρξε και συζήτηση ενώσεων επαγγελματιών εστίασης με κυβερνητικά στελέχη και το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι η πλειονότητα των επαγγελματιών της εστίασης δεν θέλει να ανοίξει για λίγες μέρες και με περιορισμένο ωράριο.
Τους είχε προταθεί να ανοίξουν, υπό προϋποθέσεις 20 Δεκεμβρίου και με ωράριο μέχρι τις 21:00 αλλά αυτό περισσότερο τους δημιουργούσε μεγαλύτερα έξοδα παρά έσοδα.
Πλέον, το κυρίαρχο σενάριο για την εστίαση είναι να μην υπάρξει κανένα άνοιγμα και εν τέλει να ενταχθούν και για το μήνα Δεκέμβριο στο προστατευτικό πλαίσιο του Υπ. Οικονομικών.

4) Ανοίγουν δημοτικά σχολεία στις 7/12 – Εξετάζονται τα λύκεια

Όπως φαίνεται το μόνο που είναι σίγουρο είναι το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων σε όλη τη χώρα στις 7 Δεκεμβρίου.
Υπάρχει μία άποψη να μην ανοίξουν τα λύκεια διότι εκεί παρατηρήθηκε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 70%-75%, διασποράς του ιού και έτσι ίσως να μείνουν απ’ έξω από το άνοιγμα.
Στο άνοιγμα των δημοτικών, προσπαθούν να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός έξω από τα σχολικά κτήρια από μεγαλύτερους και γονείς, καθώς αποτελούν μεγάλη εστία διασποράς του ιού.

5)Για άλλες 15 μέρες θα πιέζονται συνεχώς το ΕΣΥ και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το lockdown έχει φέρει μείωση των κρουσμάτων και ειδικά τα χθεσινά αποτελέσματα δείχνουν ότι πλέον σταθεροποιείται το επίπεδο των κρουσμάτων.
Ωστόσο, αυτό που δυσαρεστεί την κυβέρνηση είναι ότι για άλλες 15 ημέρες τουλάχιστον το ΕΣΥ θα πιέζεται διότι ακόμα και να πέφτουν τα κρούσματα, θα υπάρχει κόσμος που θα χρειάζεται να νοσηλευτεί.
Οπότε οι κλινήρεις στις ΜΕΘ θα αυξάνονται για καιρό ακόμα.
Αυτό δημιουργεί μία πίεση και στο ιατρικό προσωπικό αλλά και πολιτικά στην κυβέρνηση.
Πόσο μάλλον, εάν δούμε εικόνες να επιτάσσονται ακόμα κλειστά γήπεδα για να γίνουν χώροι υποδοχής covid 19.

6) Αναπόφευκτο το 3ο κύμα του ιού παρά το εμβόλιο

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την άφιξη των πρώτων εμβολίων για τον σταδιακό εμβολιασμό του πληθυσμού.
Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι περιοριστικά μέτρα θα έχουμε τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτιο.
Οι σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό συζητήθηκαν αλλά προσέκρουσαν στους νομικούς του Μαξίμου που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβληθεί διότι υπάρχουν σοβαρά συνταγματικά ζητήματα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης