Εξοικονόμηση

Αναβολή έναρξης του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αναβολή έναρξης του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση 58 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Την αναβολή έναρξης του Προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» λόγω των ιδιότυπων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν πενήντα οκτώ (58) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.
Ζητούν επιπρόσθετα, να ληφθεί μέριμνα για τις περιοχές της Σάμου, της Κρήτης, της Καρδίτσας, της Κεφαλλονιάς και άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και να διπλασιαστούν οι πόροι για τις λιγνιτικές περιοχές.
Οι βουλευτές αναδεικνύουν επιπλέον ένα πρόβλημα που δεν έχει λάβει υπόψη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο και θα ανακύψει, κατά τον έλεγχο της νομιμότητας των ακινήτων από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, όταν διαπιστωθεί ότι ανήκουν στην κατηγορία αυθαίρετων 5 και συνεπώς δε θα μπορούν να τα τακτοποιήσουν και να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Αναγκαία η αναβολή της έναρξης του Προγράμματος «Εξοικονομώ- Αυτονομώ»
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο νέος καθολικός εγκλεισμός της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων για τους πολίτες και την οικονομική ζωή της χώρας. Ειδικότερα, η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» στις 30.11.2020, ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση μετακινήσεων, θα έχει ως αποτέλεσμα την δυσχέρεια των ενδιαφερομένων να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα για να ενταχθούν εμπρόθεσμα στο πρόγραμμα και καθιστά πολύ δύσκολη την επιθεώρηση των κατοικιών.
Βέβαια το ΥΠΕΝ, επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που θα ανακύψει, κατά τον έλεγχο της νομιμότητας των ακινήτων από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, όταν διαπιστωθεί ότι ανήκουν στην κατηγορία αυθαιρέτων 5 και δεν μπορούν σήμερα να τα τακτοποιήσουν. Όπως αποκλείονται από την ένταξη στο πρόγραμμα τα ακίνητα που βρίσκονται σε στάσιμους οικισμούς για τους ίδιους λόγους μη παράτασης τακτοποίησης της κατηγορίας 5 αυθαιρέτων.
Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η κα Σδούκου ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, έδειξε να αντιλαμβάνεται μέρος του προβλήματος δηλώνοντας ότι: «Ο μηχανικός μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πρόβλημα μετακίνησης, λόγω του lockdown. Σε περίπτωση που μπορεί να μετακινηθεί και να επισκεφθεί το χώρο του ενδιαφερόμενου, ενδεχομένως, να προκύψουν άλλα προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να μην διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην κατοχή του και να χρειάζεται να απευθυνθεί στην Πολεοδομία, Η Πολεοδομία όμως δεν δέχεται ελεύθερα το κοινό, αλλά ορίζει ραντεβού για μετά αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, επομένως, η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει εκ των πραγμάτων».
Όμως με κυνισμό και παίζοντας με την ίση μεταχείριση των πολιτών λέει πως: «Ένας άλλος πολίτης όμως, ο οποίος αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προανέφερα, θα μας πει ότι επειδή δεν μπορεί να ολοκληρώσει έγκαιρα τις διαδικασίες που απαιτούνται, θα χάσει την προθεσμία και θα μείνει εκτός προγράμματος».
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Στασινός με επιστολή του προς τον κ. Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ Δ. Ξυνομηλάκης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π) ζητούν αναβολή της προθεσμίας έναρξης του προγράμματος, για την καλύτερη προετοιμασία όλων.
Σε τηλεσυνάντηση εκπροσώπων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Υπουργό ΠΕΝ και την κα Σδούκου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, κατατέθηκε η ανησυχία τους για το πρόγραμμα τόσο για τα ανωτέρω, όσο και για το επίπεδο σχεδιασμού κυρίως για την κατανομή των κονδυλίων στις λιγνιτικές περιοχές.
Πιστεύουμε στην επιτυχία του προγράμματος όχι μόνο για να επιτευχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι εθνικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας όσο και για τη ουσία του ίδιου του προγράμματος, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
Επειδή καθυστέρησε η επίσημη δημοσιοποίηση του οδηγού του νέου προγράμματος και το ντέμο της πλατφόρμας για εξοικείωση όλων των ενδιαφερομένων.
Επειδή η έναρξη του προγράμματος στις 30.11.2020 ξεκινάει από τις περιφέρειες της Κρήτης και του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, περιοχές που έχουν πρόσφατα πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Επειδή η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να κλείσει τη διαδικασία αυθαιρέτων χωρίς μεταβατικές λύσεις αποδεικνύεται τώρα ότι δημιουργεί θέματα με ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως της επαρχίας που αντιλαμβάνονται τώρα το πρόβλημα.
Επειδή η ίση μεταχείριση των πολιτών είναι συνταγματικό τους δικαίωμα.
Επειδή είναι αίτημα όλων των μηχανικών που ο κλάδος τους πλήττεται ακόμα μια φορά.
Επειδή οι πολίτες και οι μηχανικοί δεν πρέπει να πληρώνουν το επιτελικό μπάχαλο και την έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης των ρυθμίσεων του Υπουργείου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Θα προβεί σε αναβολή της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ώστε στις συνθήκες πανδημίας, το εν λόγω πρόγραμμα να συνεισφέρει ουσιαστικά τόσο στην κίνηση της μικρομεσαίας αγοράς όσο και στους πολίτες που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχια
2. Σκοπεύει να διπλασιάσει τους πόρους στις λιγνιτικές περιοχές;
3. Θα ληφθεί μέριμνα για τις περιοχές της Σάμου, της Κρήτης, της Καρδίτσας, της Κεφαλλονιάς και άλλες πλητόμμενες από φυσικές καταστροφές;
4. Ποια λύση θα δοθεί για τους ιδιοκτήτες που διαπιστώνουν αυθαιρεσία σήμερα στα ακίνητα τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βούτσης Νίκος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δραγασάκης Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθός Ανδρέας
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης