H νίκη του Biden θα έχει ως αποτέλεσμα να επανέλθουν στη συμφωνία του Παρισιού οι ΗΠΑ, για να αποτρέψουν την κλιματική επιδείνωση.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου και τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Η υπόσχεση του Xi Jinping να κάνει την Κίνα ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060
«Πίνεις δηλητήριο για να ξεδιψάσεις», είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ενεργειακοί αναλυτές περιγράφουν τις προσπάθειες της Κίνας για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης με την διοχέτευση τεραστίων ποσών σε μη-καθαρές βιομηχανίες, όπως ο άνθρακας.
Η υπόσχεση του Xi Jinping του προέδρου της Κίνας να πετύχει το ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2060 δημιούργησε αισιοδοξία σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο τα κρατικά και τα περιφερειακά ιδρύματα δεν φαίνεται να έχουν λάβει το μήνυμα.
Σύμφωνα με μελέτη που ανέθεσε το Guardian έθεσε την Κίνα στην τελευταία θέση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, με μόλις το 0.3% του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας της (stimulus) να προορίζεται για ανανεώσιμες και διατηρήσιμα (sustainable) projects.
Αντ’αυτού έχει υπάρξει ένα κενό νέας εγχώριας χρηματοδότησης άνθρακα.
Παρομοίως, τα έργα μη-καθαρής ενέργειας κυριαρχούν στις διεθνής ενεργειακές δαπάνες του μεγάλου project Belt and Road, που αφορά την παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξη υποδομών της Κίνας τον 21ο αιώνα.
Αυτό εισήχθη το 2013 για επενδύσεις σε σχεδόν 70 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Οι αναλυτές λένε ότι πρέπει να αλλάξει η δομή του, εάν ο κόσμος θέλει να διατηρήσει την αύξηση της θερμοκρασίας στη συμφωνία του Παρισιού μεταξύ 1,5C και 2C.
Μια φιλόδοξη κινεζική στρατηγική θα μειώσει τη χρήση άνθρακα κατά 50% παγκοσμίως
Πολλά θα εξαρτηθούν από το επόμενο πενταετές σχέδιο της Κίνας, το οποίο θα καταρτιστεί από την Κεντρική επιτροπή. Αν και αυτές οι συζητήσεις έχουν λάβει ελάχιστη προσοχή στα μέσα ενημέρωσης σε σύγκριση με τις εκλογές των ΗΠΑ, είναι πιο σημαντικές από την άποψη του κλίματος. Εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας λένε ότι μια φιλόδοξη κινεζική στρατηγική θα μειώσει τη χρήση άνθρακα σε λιγότερο από το 50% του ενεργειακού μείγματος και θα αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε περίπου 25% έως το 2025. Εάν η κυβέρνηση θέσει επίσης σε εφαρμογή ένα όριο εκπομπών, θα καταφέρει ένα σημαντικό βήμα.
Το πιο σημαντικό θα ήταν η δέσμευση να μετατοπίσει το επίκεντρο των επενδύσεων Belt and Road σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να δει την Κίνα να οδηγεί την παγκόσμια μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι άλλοι δύο κύριοι χρηματοδότες άνθρακα στον κόσμο, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, έχουν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο. Και οι δύο έθεσαν πρόσφατα στόχους μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα για το 2050, κάτι που είναι ενθαρρυντικό μακροπρόθεσμα.
Εάν οι κυβερνήσεις τους είναι αξιόπιστες στη δράση για το κλίμα, πρέπει να ξεπεράσουν την αντίσταση από παλιομοδίτικες βιομηχανίες - ιδίως την Toyota και την Hitachi στην Ιαπωνία και την Doosan στη Νότια Κορέα - και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα, ότι όλες οι μελλοντικές επενδύσεις πρέπει να είναι χωρίς ορυκτά καύσιμα.
www.worldenergynews.gr