Χρηματιστήριο & Αγορές

Credit Suisse: H πορεία των ενεργειακών assets για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Credit Suisse: H πορεία των ενεργειακών assets για πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Aνάκαμψη των τιμών commodity
Οι ενεργειακές μετοχές (MSCI World Energy index: + 5,8%), ήταν ο τομέας του MSCI με την καλύτερη απόδοση την περασμένη εβδομάδα (12/10) και ξεπέρασε τον δείκτη MSCI World (+ 3,6%) κατά περισσότερο από 2% καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν απότομα σύμφωνα με το Weekly Energy Sector της Credit Suisse.
Περιφερειακά, το ράλι καθοδηγήθηκε από τις ευρωπαϊκές μετοχές ενέργειας (+ 6,2%), ακολουθούμενο από τις αμερικανικές (+ 5,0%), ενώ οι στην Ασία αυξήθηκαν 2,8%.
Όλοι οι ενεργειακοί υποτομείς αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την ανάκαμψη των τιμών commodity καθώς το συναίσθημα κινδύνου συνεχίστηκε.

cre1.16

Το αμερικανικό αέριο E & Ps κατέγραψε ένα από τα ισχυρότερα εβδομαδιαία κέρδη του, με επικεφαλής το απότομο ράλι στις τιμές φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Καθώς οι προοπτικές για τις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ βελτιώνονται επίσης για το 2021, τα κεφάλαια επιστρέφουν στον τομέα του αμερικανικού αερίου που διαπραγματεύται σε ελκυστικές αποτιμήσεις μετά το sell-off του περασμένου έτους.
Οι τομείς των γεωτρήσεων ΗΠΑ και των λιπαντικών στην ΕΕ σημείωσανέντονα κέρδη μετά την πρόσφατη αδυναμία των τιμών των μετοχών, παρέχοντας ευκαιρίες αγοράς

cre2.16


Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν πάνω από τα 40 δολάρια/ bbl
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 10% και κινήθηκαν πάνω από το φράγμα των 40 δολαρίων / bbl αντιδρώντας σε αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει
αντιστροφή της επόμενης αύξησης των ποσοστώσεων παραγωγής του ΟΠΕΚ + που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.
Η παύση λειτουργίας που σχετίζεται με τον τυφώνα (επηρεάσθηκε πάνω από το 90%
της παραγωγής του Κόλπου του Μεξικού) και οι συνομιλίες για το πακέτο τόνωσης των ΗΠΑ βελτίωσαν το κλίμα, παρά τα αρνητικά αποθέματα.

cre3.20


Οι τιμές του φυσικού αερίου των ΗΠΑ κατέγραψαν ένα από τα ισχυρότερα εβδομαδιαία κέρδη
Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πάνω από 12% και πλησιάζουν πλέον τα 2,75 USD / mmbtu λόγω των περικοπών παραγωγής σταΒορειοανατολικά (Marcellus) και τον κόλπο του Μεξικού.
Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις μιας ολοένα και πιο σφιχτής αγοράς φυσικού αερίου στις ΗΠΑ το 2021 γεγονός που υποστηρίζει επίσης τις τιμές φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου και οι ασιατικές τιμές LNG αυξήθηκαν επίσης.

cre4.16.20

Τα αποθέματα

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου (Bearish) αυξήθηκαν κατά 0,5 εκατ. Bbls WoW, έναντι του αναμενόμενου 0,9 εκατ. Bbls και του μέσου όρου 5 ετών 0,6m bbls.
Τα αποθέματα βενζίνης (bullish) μειώθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια bbls έναντι του
αναμενόμενου 0,6m bbls. Τα αποθέματα αποστάγματος (bearish) μειώθηκαν κατά 1,0 εκατομμύρια bbls έναντι αναμενόμενου 1,3 εκατομμύρια bbls.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 75 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (bcf), κοντά στις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 73 bcf, αλλά πολύ λιγότερο από την 5ετή μέση αύξηση 91 bcf αυτή την περίοδο του έτους.

Όσον αφορά στα εταιρικά νέα η Equinor βλέπει τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας του πετρελαίου της Johan Sverdrup, η Repsol βλέπει ένα αδύναμο τρίτο τρίμηνο το 2020, τα μεγάλα διυλιστήρια της Κίνας αυξάνονται σε χωρητικότητα, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί το 2040 και η Total επενδύει στην εκκίνηση φορτηγών κυψελών καυσίμου


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης