Φυσικό Αέριο

Πλεονέκτημα για τους προμηθευτές με χαρτοφυλάκιο αέριο αγωγού δίνει το rebound των τιμών LNG

Πλεονέκτημα για τους προμηθευτές με χαρτοφυλάκιο αέριο αγωγού δίνει το rebound των τιμών LNG
Προσφορά ευέλικτων συμβάσεων στους μεγάλους καταναλωτές, με δυνατότητα επιλογής ανά μήνα τιμολόγησης με την τιμή TTF ή με την τιμή συμβολαίου
Σημαντική αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια καθώς όσο θα μειώνεται η λιγιτική παραγωγή ρεύματος από τη ΔΕΗ, τόσο θα αυξάνεται η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα.

Η αντιστροφή του μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής καταγράφηκε ήδη από τα τέλη του 2019 και κορυφώθηκε στη διάρκεια του 2020 οπότε και το φυσικό αέριο βρέθηκε πλέον να συναγωνίζεται για την πρώτη θέση με τις ΑΠΕ ενώ το μερίδιο του λιγνίτη έπεσε ακόμη και σε μονοψήφια νούμερα.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέες προοπτικές για την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου η οποία αναδιατάσσεται αφού πέραν της αυξημένης ζήτησης επηρεάζεται και από την αντιστροφή του κόστους μεταξύ του LNG και του αερίου αγωγού.

Το LNG, που το 2019 και το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχε κυριαρχήσει στην εγχώρια αγορά εξαιτίας των χαμηλών τιμών, πλέον υφίσταται την «αντεπίθεση» του αερίου αγωγού. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο η τιμή του LNG που είχε πέσει ακόμη και στα 3,5 ευρώ/MWh κινείται στα 12-13 ευρώ/MWh, ενώ τα forward για το 2021 κλείνουν στα 13 ευρώ/MWh με όλες οι εκτιμήσεις μιλούν για διατήρηση αυτών των επιπέδων.

Ταυτόχρονα η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα, διαμορφώνει ανταγωνιστικές τιμές για το oil indexed φυσικό αέριο αγωγού, το οποίο σταδιακά καθίσταται πιο οικονομικό, ανατρέποντας τα όσα ίσχυαν μέχρι πρόσφατα.

Επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων από τη ΔΕΠΑ

Παράλληλα στην εγχώρια αγορά ο βασικός προμηθευτής αερίου αγωγού, δηλαδή η ΔΕΠΑ, έχει προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων της, εξασφαλίζοντας ευελιξία ενώ αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται τα νέα συμβόλαια με τους πελάτες της, βιομηχανικούς καταναλωτές αλλά και ηλεκτροπαραγωγούς.

Έτσι η ΔΕΠΑ που τους προηγούμενους μήνες είχε χάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς, καθώς οι ανταγωνιστές της αξιοποίησαν τις χαμηλές τιμές του LNG εισάγοντας τεράστιες ποσότητες, ετοιμάζεται για το rebound.

Βεβαίως, αέριο αγωγού πέραν της ΔΕΠΑ διαθέτουν τόσο η Mytilineos που έχει συνάψει σύμβαση προμήθειας με την Gazprom, όσο και η Προμηθέας Gaz που είναι κοινή εταιρία της Gazprom και του ομίλου Κοπελούζου. Και οι δυο εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την αντιστροφή της ισορροπίας μεταξύ αερίου αγωγού και LNG και να προσφέρουν ανταγωνιστικά συμβόλαια στους πελάτες τους.

Με άλλα λόγια δημιουργείται ένα κλίμα ρευστότητας στην αγορά που σύμφωνα με εκτιμήσεις μακροπρόθεσμα θα σημάνει καλύτερες και σίγουρα πιο ανταγωνιστικές τιμές για τους τελικούς καταναλωτές.

Περιορισμός των εισαγωγών για ιδιοκατανάλωση

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους μεγάλους καταναλωτές προσφέρονται ευέλικτα συμβόλαια με δυνατότητα επιλογής ανά μήνα του τρόπου τιμολόγησης, δηλαδή επιλέγουν να τιμολογηθούν με την τιμή TTF ή με την τιμή συμβολαίου.

Παράλληλα η προοπτική σταθεροποίησης της τιμής του LNG σε υψηλότερα επίπεδα, φαίνεται ότι θα περιορίσει τις εισαγωγές για ιδιοκατανάλωση από τους μεγάλους καταναλωτές γεγονός που ευνοεί τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας.

Ένας ακόμη παράγοντας που αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου είναι η λειτουργία έως το τέλος του χρόνου του αγωγού TAP. Η ΔΕΠΑ όπως είναι γνωστό διαθέτει συμβόλαιο προμήθειας 1 δις κμ ετησίως από την SOCAR μέσω του TAP που προβλέπεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Βεβαίως ο πόλεμος στο Αζερμπαϊτζάν δημιουργεί νέες συνθήκες και επί του παρόντος κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει όσον αφορά τη λειτουργία του TAP.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης