Η εγκατεστημένη γεωθερμική ικανότητα αναμένεται να επεκταθεί τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς οι εταιρείες ενέργειας διαφοροποιούνται σε εναλλακτικές αγορές, λόγω της επιταχυνόμενης ενεργειακής μετάβασης. H παγκόσμια ικανότητα παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας θα αυξηθεί από 16 GW στα τέλη του 2020 σε 24 GW το 2025, σύμφωνα με μια ανάλυση της Rystad Energy, «ξεκλειδώνοντας» συνολικές επενδύσεις 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια.
Από το 2010 έως το 2020, συνολικά 40 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε projects γεωθερμικής ενέργειας. Οι 10 κορυφαίες χώρες παραγωγής γεωθερμίας συμβάλλουν στο 90% της συνολικής αγοράς, με πολλές χώρες να σχεδιάζουν να εισέλθουν στη γεωθερμική αγορά σύντομα, ειδικά στην Ευρώπη.
Η Calpine και η Omat είναι οι δύο μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες γεωθερμικών εγκαταστάσεων παγκοσμίως, ο καθένας με εγκατεστημένη ισχύ περίπου 1200 MW. Η μόνη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατέχει τη λίστα των κορυφαίων γεωθερμικών φορέων είναι η Chevron, η οποία είχε προηγουμένως περίπου 1 GW εγκατεστημένης γεωθερμικής ικανότητας στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία. Η εταιρεία πούλησε αυτές τις δραστηριότητες το 2017 για περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Γεωθερμικοί σταθμοί
Το 2015 έως το 2019 τέθηκαν σε λειτουργία περίπου 30 έως 80 γεωθερμικά έργα ετησίως, απαιτώντας τη γεώτρηση 150-200 γεωθερμικών φρεατίων. Κάθε φρεάτιο, κατά μέσο όρο, είχε εγκατεστημένη ισχύ 5,3 MW, αλλά η χωρητικότητα του φρεατίου φαίνεται να τείνει προς τα πάνω καθώς τα φρεάτια τρυπιούνται βαθύτερα και η παραγωγή βελτιστοποιείται. Με παγκόσμια εγκατεστημένη γεωθερμική χωρητικότητα 16 GW, υπάρχουν επί του παρόντος 3.200 ενεργά γεωθερμικά φρεάτια.
Το κόστος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βάθος των γεωτρήσεων και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Υπάρχουν τρεις τύποι τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή.
Η έκθεση του OPEC
Στις 8 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός σε έκθεσή του, τόνισε ότι: «Θα θυμόμαστε το έτος 2020 κυρίως για την επί μακρόν παρουσία και την άνευ προηγουμένου εμβέλεια της πανδημίας του Covid-19. Από ενεργειακής άποψης, η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από το lockdown είχε ως αποτέλεσμα την πιο απότομη πτώση στη ζήτηση πετρελαίου που έχει ποτέ καταγραφεί».
Παράλληλα, η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 6,6% τον χρόνο, κατά μέσο όρο, έως το 2045. Οι μορφές αυτές ενέργειας θα απαρτίσουν το 8,7% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης έως το 2045, αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2019.
www.worldenergynews.gr