Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Αδύναμη ΔΕΗ θέλουν οι κριτικάροντες τον Χατζηδάκη για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ

Π.Μπουσμπουρέλης: Αδύναμη ΔΕΗ θέλουν οι κριτικάροντες τον Χατζηδάκη για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ
Η αγορά αναμένει τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ
Η τρύπα του ΕΛΑΠΕ ήταν αναμενόμενη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε μετά την μεγάλη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, που έγινε πέρυσι και η οποία έφερε τα σημαντικά οφέλη αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ.
Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σημαντικές επενδύσεις και συμφωνίες προχωρούν στις ΑΠΕ και μάλιστα μεταξύ πολυεθνικών στο ελληνικό έδαφος, ενώ υπάρχει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για νέες δημοπρατήσεις αδειών.
Το υπουργείο αναζητεί λύσεις με πιθανό συνδυασμό κινήσεων, την ίδια ώρα όμως ακούγεται μια εύκολη κριτική, χωρίς να προτείνεται λύση.
Λένε λοιπόν ότι ο Χατζηδάκης δημιούργησε την τρύπα του ΕΛΑΠΕ για να διασφαλιστεί η πορεία της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το προβλημα στις ΑΠΕ.

Υπήρχαν άλλα options;


Το ερώτημα είναι ποιά options είχε ο υπουργός για να μαζέψει μια χρεωκοπημένη ΔΕΗ, που παρέλαβε, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα πήγαινε είτε σε διάσπαση είτε σε κρατικοποίηση πριν από 15 μήνες.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε και τότε δεν υπήρξε από κανέναν καμία αντίρρηση ή και αν υπήρξε οι τόνοι ήσαν πολύ χαμηλοί.
Η προτεραιότητα όμως ήταν η διάσωση της ΔΕΗ και αυτό είναι που σήμερα απολαμβάνει η εταιρία έχοντας ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Κινητήριος δύναμη της βιομηχανίας αλλά και αναπτυσσόμενη η ίδια στις ΑΠΕ, η ΔΕΗ κατόρθωσε να ξεφύγει από το φάσμα της καταστροφής.
Αυτό η αγορά το ξέρει και το αναγωρίζει στον υπουργό, καθώς η ΔΕΗ έχει πενταπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή της και προχωρά στην στροφή στις ΑΠΕ.


Τα σενάρια για την κάλυψη της τρύπας του ΕΛΑΠΕ

Στην παρούσα φάση το ζητούμενο είναι η λύση του προβλήματος του ΕΛΑΠΕ με τρόπο επίσης ο οποίος θα έχει στοιχεία διατηρισιμότητας, ανεξάρτητα αν φέτος επιτευχθεί η χρηματοδότηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα ενισχύσει σημαντικά τα κεφαλαιά της από την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ θα αρχίσει να έχει και μια ανατροφοδοτούμενη κερδοφορία  από την πορεία εξυγίανσης που αποτελεσματικά ακολουθείται.
Αρα θα είναι σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση, ισορροπώντας παράλληλα σε χαμηλότερο μερίδιο στην εγχώρια λιανική αγορά.
Υπάρχουν επίσης αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ ενόψει μιας φημολογίας για έκτακτη εισφορά.
Πιθανώς να υπάρξει ένας συνδυσμός κινήσεων που ενδεχόμενα να περιλαμβάνει ακόμα και μερική επιστροφή του ΠΧΕΦΕΛ, που αποτελούσε επιβάρυνση για τους προμηθευτές.

Τι θα διαμορφώσει τις νέες ισορροπίες


Αναμένεται η μελέτη του ΔΑΠΕΕΠ αλλά και η έναρξη της λειτουργίας του target model, την ώρα οι ΑΠΕ καθίστανται όλο και ανταγωνιστικότερες.
Κατά συνέπεια η λύση δεν είναι να επανέλθει το πρόβλημα στην ΔΕΗ είτε να αυξηθούν τα τιμολόγια προς τους καταναλωτές την ώρα που η οικονομική κρίση στην μετά κορωνοϊό περίοδο βαθαίνει.
Η Κομισιόν από την πλευρά της δεν ευνοεί Μηχανισμούς αλλά επιβάρυνση των Ρυθμιζομένων Χρεώσων
Προφανώς αν δεν καλυφθεί το έλλειμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η λύση θα έχει μια συνθετική μορφή προσωρινά και στην συνέχεια όλα θα κριθούν από την εφαρμογή του target model και τις νέες ισορροπίες στην αγορά.
Ολα τα υπόλοιπα θα είναι σε βάρος της προσπάθειας αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, κυρίως δε όποιες ατυχείς εναλλακτικές λύσεις προκριθούν, θα χτυπήσουν την αποκατάσταση εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αγορών στην ίδια την ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης