Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΡΑΕ: Ανάγκη συνέχισης των διαγωνισμών ΑΠΕ – Όχημα και για μη ώριμα έργα στα νησιά που διασυνδέονται

ΡΑΕ: Ανάγκη συνέχισης των διαγωνισμών ΑΠΕ – Όχημα και για μη ώριμα έργα στα νησιά που διασυνδέονται
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε τις ανταγωνιστικές διαδικασίες στη χώρα μας ως βέλτιστη πρακτική για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, επισημαίνει η Αρχή στην έκθεση αποτελεσμάτων των διαγωνισμών ΑΠΕ
Η διαμόρφωση των τιμών αναφοράς, οδηγώντας σε μεσοσταθμικές τιμές της τάξης των 49,81 €/MWh (Φ/Β εγκαταστάσεις) και 55,67 €/MWh (Αιολικές εγκαταστάσεις) στις τελευταίες διαδικασίες, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς, να συνεχιστούν οι ήδη εξαιρετικά πετυχημένες ανταγωνιστικές διαδικασίες έργων ΑΠΕ, να προβλεφθούν και κοινοί και ειδικοί ανά τεχνολογία διαγωνισμοί, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες ποσότητες ισχύος κατ’ έτος, με βάση την εμπειρία της χρονικής περιόδου 2018 - 2020.

Αυτό επισημαίνει η ΡΑΕ στην έκθεση αποτελεσμάτων των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς ΑΠΕ της περιόδου 2018-2020, την οποία ανακοίνωσε πριν από λίγο. Όπως συμπληρώνει η Αρχή, η πολιτεία πρέπει να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, που χρειάζονται για την επικείμενη έγκριση από την Ε.Ε..

Παράλληλα, στην έκθεση τονίζεται ότι με την υλοποίηση των διασυνδέσεων των νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα (μικρή και μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, Κυκλάδες, κ.τ.λ.) υπάρχει άμεσα η δυνατότητα ανάπτυξης σημαντικού δυναμικού των ΑΠΕ, με εξαιρετικά υψηλό βαθμό απόδοσης λόγω της θέσης εγκατάστασης.

«Προκειμένου η χώρα να εκμεταλλευτεί τον πόρο αυτό με το βέλτιστο τρόπο, δηλαδή το διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο χωρίς κανένα αδειοδοτημένο έργο, θα πρέπει να σχεδιαστούν και να διενεργηθούν ανταγωνιστικές διαδικασίες για Μη Ώριμα έργα (η ΡΑΕ έχει στείλει τη Γνώμη 3/2020). Το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στις περιοχές αυτές αναμένεται να είναι τεράστιο και με το σωστό σχεδιασμό ανταγωνιστικών διαδικασιών αφενός θα διασφαλιστεί η υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ, αφετέρου θα εξασφαλιστούν εξαιρετικά χαμηλές τιμές προς όφελος των καταναλωτών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τιμές που αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, οι διαγωνισμοί ΑΠΕ στην Ελλάδα δημιούργησαν νέους κανόνες στην αποζημίωση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Με την εξασφάλιση του ανταγωνισμού μέσω του κανόνα ελάχιστου επιπέδου ανταγωνισμού, που ξεκίνησε το 2018 σε ποσοστό 75% και συνεχίστηκε το 2019 και 2020 σε ποσοστό 40%, σημειώθηκε δραστική μείωση των τιμών.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα, αναφέρει τις μεσοσταθμικές τιμές στις ανά τεχνολογία ανταγωνιστικές διαδικασίες του Ιουλίου 2020, καθώς και την τελευταία κοινή ανταγωνιστική διαδικασία (Απρίλιος 2020), στην οποία η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε σε 51,57 €/MWh. «Οι νέες αυτές μειωμένες τιμές αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής μίας μονάδας ΑΠΕ, όπου κάνοντας συσχέτιση με την Ο.Τ.Σ., διαφαίνεται ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τις συμβατικές μονάδες», υπογραμμίζει.

Όπως τονίζεται στην έκθεση αποτελεσμάτων, η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε αποτελεί πρωτοποριακό χαρακτηριστικό των ανταγωνιστικών διαδικασιών σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σε πλήθος χωρών ακόμα και σήμερα οι ανταγωνιστικές διαδικασίες πραγματοποιούνται με υποβολή φακέλων σε έντυπη μορφή (π.χ. Γερμανία). Η διεξαγωγή της ανταγωνιστικής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διευκόλυνε τη διαδικασία, μείωσε τη γραφειοκρατία και ενίσχυσε τη διαφάνεια, καθώς ο αλγόριθμος εξετάζει τις προσφορές κατά τη διάρκεια της δυναμικής αυτής διαδικασίας, χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα.

Ως αποτέλεσμα, στην ειδική απολογιστική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου 2019, σχετικά με τις πολιτικές της Ε.Ε. για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, τα εθνικά καθεστώτα στήριξης και τις πρακτικές των Κρατών Μελών σε σχέση με τους ενωσιακούς στόχους για τις ΑΠΕ, ξεχώρισε, ως βέλτιστη πρακτική και υπόδειγμα διαφάνειας και ενίσχυσης του ανταγωνισμού, τις ανταγωνιστικές διαδικασίες έργων ΑΠΕ, που διεξάγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, στο Πλαίσιο 8 (σελ. 35), που αναφέρεται στις πρακτικές των δημοπρασιών και το οποίο τιτλοφορείται «Η διαφάνεια στις δημοπρασίες προάγει τον ανταγωνισμό: η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας», προκρίνει το έργο που έχει πραγματοποιήσει η ΡΑΕ για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες των ΑΠΕ, ως βέλτιστη πρακτική, μεταξύ των αντίστοιχων των Κρατών Μελών, δεδομένου ότι προάγει τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό στις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Παρέμβαση της ΡΑΕ σε κρούσματα στρέβλωσης του ανταγωνισμού

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, όταν διαπίστωσε δείγματα εμφανούς στρέβλωσης του ανταγωνισμού, προχώρησε σε ακύρωση της σχετικής ανταγωνιστικής διαδικασίας (Δεκέμβριος 2018, Κατηγορία ΙΙ), προστατεύοντας την αγορά των ΑΠΕ. Όχι μόνο δεν υπήρξε στρέβλωση του ανταγωνισμού, αλλά αντιθέτως, όπως τα ίδια τα αποτελέσματα δείχνουν, ο ανταγωνισμός εξασφαλίστηκε και ενισχύθηκε σημαντικά, ακριβώς λόγω των χαρακτηριστικών στοιχείων, με τα οποία διενεργείται η κάθε μία ανταγωνιστική διαδικασία και υπήρξε δραστική μείωση των τιμών», αναφέρεται στην έκθεση.

Η στρατηγική επιλογή του ελάχιστου επιπέδου ανταγωνισμού, η οποία ξεκίνησε το 2018 με ποσοστό 75% και, μετά τη σημαντική πτώση των τιμών τον Δεκέμβριο του 2018, συνεχίστηκε τα έτη 2019 και 2020 με ποσοστό 40% με σκοπό να δοθεί περισσότερη ισχύς εμπροσθοβαρώς, οδήγησαν στην εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, στην πλήρη κάλυψη της αρχικά προσδιορισθείσας συνολικής ισχύος (2,6 GW) πριν το τέλος του 2020 και στην επίτευξη εξαιρετικά χαμηλών τιμών προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Έτσι, οι διαγωνισμοί κατέστησαν ένα πραγματικό όχημα ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα, όπου βάσει του νέου ολοκληρωμένου και εγκεκριμένου από την Ε.Ε. θεσμικού πλαισίου στήριξης αυτών, έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για προσέλκυση νέων επενδύσεων παράλληλα με την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης