Διεθνή

Μπλόκο Trump σε FDA: Ανοίγει ο δρόμος για διάθεση εμβολίων πριν τις αμερικανικές εκλογές (3/11) - Υποβαθμίζει τον κίνδυνο του κορωνοϊού

Μπλόκο Trump σε FDA: Ανοίγει ο δρόμος για διάθεση εμβολίων πριν τις αμερικανικές εκλογές (3/11) - Υποβαθμίζει τον κίνδυνο του κορωνοϊού
O Λευκός Οίκος μπλοκάρει τις οδηγίες του FDA όσον αφορά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τις δοκιμές εμβολίων πριν αυτά να λάβουν το πράσινο φως
Τα αδύνατα-δυνατά προκειμένου το εμβόλιο για τον κορωνοϊό να διατεθεί πριν τις προεδρικές εκλογές (3/11/2020) κάνει ο Λευκός Οίκος σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος φέρεται να μπλόκαρε οδηγία του FDA σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου για τον κορωνοϊό και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη κυκλοφορία του στην αγορά.
Image
Σύμφωνα με την οδηγία του FDA, οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια θα πρέπει να είναι διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι ασφαλή.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν κλινικοί ή ιατρικοί λόγοι» για αυτή την απαίτηση.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του MarketWatch, η αμερικανική κυβέρνηση υποσκάπτει τους ίδιους τους Αμερικανούς επιστήμονες που εργάζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει σκοτώσει περισσότερους από 210.000 ανθρώπους.
Ο επίτροπος του FDA, Stephen Hahn, προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική του Οργανισμού όσον αφορά τα εμβόλια, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες -και όχι οι πολιτικοί- αποφασίζουν εάν τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Ωστόσο, ο Donald Trump έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μπορούσε να εγκριθεί πριν τις προεδρικές εκλογές, παρ' όλο που κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο.

Συνεχίζονται οι επικρίσεις κατά του Trump

Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump δέχθηκε νέες επικρίσεις αφού έβγαλε τη μάσκα του μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν αφού μολύνθηκε από κορονοϊό και κάλεσε τους Αμερικανούς να μην φοβούνται την covid-19, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 209.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ.
Ο Trump έφτασε στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα και κατέβηκε από το ελικόπτερό του Marine One φορώντας μια λευκή, χειρουργική μάσκα, την οποία όμως έβγαλε όταν έφτασε στο μπαλκόνι της νότιας εισόδου του κτιρίου για να χαιρετίσει τους δημοσιογράφους που ειχαν συγκεντρωθεί εκεί.
«Μην τον αφήσετε να κυριαρχήσει πάνω σας. Μην τον φοβάστε», δήλωσε ο Trump αναφερόμενος στον κορονοϊό, μετά το εξιτήριο που πήρε από το Walter Reed Medical Center, όπου παρέμεινε για δύο ημέρες για να λάβει θεραπεία για την covid-19.
«Είμαι καλύτερα και ίσως έχω ανοσία, δεν το γνωρίζω», πρόσθεσε.
«Βγείτε έξω.
Να είστε προσεκτικοί», τόνισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που δέχθηκε θεραπεία για την covid-19 με πειραματικά φάρμακα και τον οποίο παρακολουθεί μια στρατιά γιατρών, υποβαθμίζει τακτικά τη σοβαρότητα της επιδημίας, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών παγκοσμίως.
Ο Trump αψηφά συχνά τους κανόνες για τήρηση αποστάσεων και αγνοεί τις συστάσεις των ειδικών του Λευκού Οίκου.
Επίσης κορόιδεψε τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές J. Biden κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας τους την προηγούμενη Τρίτη επειδή φορά μάσκα σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει, ακόμη κι αν βρίσκεται σε απόσταση από άλλους.
Η κίνησή του να βγάλει τη μάσκα του αφού ανέβηκε τις σκάλες για τη νότια είσοδο του Λευκού Οίκου, αν και βρισκόταν σε απόσταση από τους δημοσιογράφους, και η επιμονή του ότι οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να φοβούνται τον κορωνοϊό, προκάλεσε τη φρίκη κάποιων γιατρών.
«Άκουσα έντρομος να δηλώνει ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την covid-19», δήλωσε ο W. Safner καθηγητής προληπτικής ιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στο Vanderbilt University Medical Center στο Νάσβιλ.
«Είναι μια ασθένεια που σκοτώνει περίπου χίλιους ανθρώπους την ημέρα, έχει τορπιλίσει την οικονομία, έχει δημιουργήσει ανέργους. Είναι ένας ιός τον οποίο πρέπει να σεβόμαστε και να φοβόμαστε», τόνισε.
Έντονη ήταν η αντίδραση και των Δημοκρατικών.
«Πρόκειται για μια τραγική απουσία ηγετικής ικανότητας», σχολίασε ο γερουσιαστής C. Kouns στο Twitter.
Όμως παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία για το γεγονός ότι ο Τραμπ παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν άνθρωπο που νίκησε τον κορωνοϊό και βγήκε πιο ισχυρός από τη δοκιμασία αυτή.
«Αν ο πρόεδρος επιστρέψει στην προεκλογική του εκστρατεία, θα είναι ένας ανίκητος ήρωας, ο οποίος όχι μόνο γλίτωσε από όλα τα βρόμικα κόλπα των Δημοκρατικών, αλλά και από τον κινεζικό ιό», πρόσθεσε.
Ο Μπάιντεν ανήρτησε στο Twitter δύο φωτογραφίες, μία δική του να φορά μάσκα και τον Trump να βγάζει τη μάσκα του.
Στη λεζάντα έγραφε: «Οι μάσκες έχουν σημασία.
Σώζουν ζωές».
Ο J. Deree εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να προστατευθεί ο πρόεδρος και η οικογένειά του.
Η πρόσβαση στον Trump θα είναι περιορισμένη, ενώ όσοι βρίσκονται κοντά του θα φορούν ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό.
Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για την πραγματική κατάσταση της υγείας του Αμερικανού προέδρου, αφού στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι γιατροί του έδωσαν αντικρουόμενες πληροφορίες και εκτιμήσεις.
Το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα του έπεσε αρκετά ώστε να χρειαστεί να του χορηγηθεί επιπλέον οξυγόνο την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ θα λάβει μια τελευταία ενδοφλέβια δόση του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη στον Λευκό Οίκο σήμερα, δήλωσαν οι γιατροί του.
Η σοβαρότητα της ασθένειας του Τραμπ είναι αντικείμενο πολλών εικασιών, με κάποιους ειδικούς να εκτιμούν ότι ένας υπέρβαρος ηλικιωμένος άνδρας ανήκει στην κατηγορία αυτών που μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές από τον κορονοϊό, ακόμη και να πεθάνουν.
To hashtag #GaspingForAir (πασχίζοντας να αναπνεύσει) έχει γίνει viral στο Twitter αφού ο Αμερικάνος πρόεδρος εμφανίστηκε σε βίντεο από το μπαλκόνι του Λευκού Οίκου να δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
Ο δρ. A. Fauci, κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNN ότι ο Trump φαινόταν καλά όταν βγήκε από το νοσοκομείο, αλλά πρόσθεσε ότι οι ασθενείς μερικές φορές εμφανίζουν επιδείνωση της κατάστασή στους πέντε ημέρες αφού ασθενήσουν.
«Φαίνεται μια χαρά», δήλωσε ο Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών. «Μερικές φορές πέντε ημέρες αφού νοσήσει κάποιος εμφανίζει επιδείνωση.
Δεν είναι πιθανό να συμβεί αυτό, αλλά θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι σχετικά», πρόσθεσε.
Πολλοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου διαγνώστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με κορονοϊό, εντείνοντας τις επικρίσεις για τον τρόπο που η κυβέρνησή του διαχειρίζεται την πανδημία.
Ο Trump δεν έχει προγραμματισμένες εκδηλώσεις για σήμερα και δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στο πλήρες πρόγραμμά του, στο Οβάλ Γραφείο ή στην προεκλογική του εκστρατεία.
Με τις δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο να χάνει έδαφος έναντι του Biden ο αντιπρόεδρος M. Pence έχει ενισχύσει το πρόγραμμά του με προεκλογικές εκδηλώσεις στη Νεβάδα και την Αριζόνα την Πέμπτη.
Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos την Παρασκευή και το Σάββατο, αφού ο Trump ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό, έδειξε τον Biden να έχει προβάδισμα 10 μονάδων σε εθνικό επίπεδο, με σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών να δηλώνουν ότι ο πρόεδρος δεν θα είχε μολυνθεί, αν λάμβανε πιο σοβαρά υπόψη του την επιδημία.


Υποβαθμίζει τον κίνδυνο του κορωνοϊού ο Trump - Η σύγκριση με τη γρίπη - Ανήσυχοι οι επιστήμονες για τη βραχύβια νοσηλεία

Eν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να υποβαθμίζει τον κίνδυνο από το κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι νοσεί ο ίδιος, την ώρα που οι νεκροί στις ΗΠΑ από την πανδημία έχουν ξεπεράσει τις 200.000.
Λίγες ώρες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο κα ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βραχύβια νοσηλεία του Αμερικανού προέδρου, ο Trump συνέκρινε μέσω Twitter τον κορωνοϊό με τη γρίπη.
«Η εποχή της γρίπης έρχεται!
Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο, μερικές φορές πάνω από 100.000 και παρά την ύπαρξη εμβολίου, πεθαίνουν από την γρίπη.
Θα κλείσουμε την χώρα μας;
Όχι, μάθαμε να ζούμε με αυτήν, όπως μαθαίνουμε να ζούμε με τον Covid, σε πολλούς πληθυσμούς πολύ λιγότερο θανατηφόρος» έγραψε στο twitter.

Image
Η στάση του Αμερικανού προέδρου απέναντι στον κορωνοϊό και ειδικά από τη στιγμή που διαγνώστηκε θετικό έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.
Επιστρέφοντας στον Λευκό Οίκο έπειτα από τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο έβγαλε επιδεικτικά τη μάσκα προκαλώντας τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας.
Εκ τότε ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να υποβαθμίσει τους κινδύνους του κορωνοϊού και σήμερα έφτασε στο σημείο να τον εξισώνει με τη γρίπη.

Ο Trump δήλωσε «ανανεωμένος», ανησυχούν οι επιστήμονες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 5 Οκτωβρίου 2020 το οποίο ανακοίνωσε μέσω μηνύματος στο Twitter, με τους επιστήμονες ωστόσο να εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βραχύβια νοσηλεία του.
Μετά από περιπέτεια περίπου τεσσάρων ημερών και αφού χρειάστηκε να μεταφερθεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο, σε θάλαμο ειδικά διαμορφωμένο για τους προέδρους των ΗΠΑ, ο Trump επέμεινε στα αντιφατικά του μηνύματα για την πανδημία, λέγοντας από τη μία ότι νίκησε μία δύσκολη ασθένεια και από την άλλη τονίζοντας προς τον αμερικανικό λαό να μην φοβάται τον νέο κορωνοϊό και να μην επιτρέψει να κυριαρχήσει στη ζωή τους η πανδημία.
«Αισθάνομαι πραγματικά καλά!

Μη φοβάστε την Covid.
Μην την αφήσετε να κυριαρχήσει στη ζωή σας.
Εξελίξαμε, υπό την κυβέρνηση Trump, κάποια πραγματικά καλά φάρμακα και γνώσεις.
Νιώθω καλύτερα από ό,τι ένιωθα πριν 20 χρόνια!» έγραψε στο Twitter ο κ. Trump.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump πληρούσε ή ξεπέρασε όλα τα τυπικά νοσοκομειακά κριτήρια για να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και, ενώ δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο, είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του, δήλωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου Sean Conley σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για την πορεία της υγείας του προσβληθέντα από κορωνοϊό Αμερικανού προέδρου.
«Τις τελευταίες 24 ώρες... πληρούσε ή ξεπέρασε όλα τα τυπικά κριτήρια χορήγησης εξιτηρίου από το νοσοκομείο», δήλωσε ο Conley σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι έχουν περάσει περισσότερες από 72 ώρες από τότε που ο Trump εμφάνισε για τελευταία φορά πυρετό και ότι τα επίπεδα οξυγόνου του ήταν φυσιολογικά.
«Αν και μπορεί να μην βρίσκεται εντελώς εκτός κινδύνου, η ομάδα και εγώ συμφωνήσαμε ότι όλες οι αξιολογήσεις μας, και το σημαντικότερο, η κλινική του κατάσταση, υποστηρίζουν την ασφαλή επιστροφή του προέδρου στο σπίτι, όπου θα λαμβάνει κορυφαίου επιπέδου ιατρική περίθαλψη όλο το εικοσιτετράωρο», πρόσθεσε ο Conley.
Image
Biden κατά Trump: Να πάει να πει στις 210.000 οικογένειες που έχουν νεκρό από κορωνοϊό, να μην ανησυχούν

Πυρά κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος αφού πήρε εξιτήριο από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό, κάλεσε τους Αμερικάνους να μην φοβούνται τον ιό και να βγουν έξω, εξαπέλυσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα, Joe Biden.
«Είδα το tweet που έκανε, μου το έδειξαν, είπε «μην αφήνετε την πανδημία να κυριαρχεί στη ζωή σας».
Να πάει να το πει αυτό στις 205.000 οικογένειες που έχασαν κάποιον» υποστήριξε ο Biden μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Local 10 της Φλόριντας, της πολιτείας όπου συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία του.
Με την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο ο Trump υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα νικήσουν την πανδημία, προτρέποντας τους πολίτες να «μην την αφήσουν να κυριαρχεί στη ζωή τους», να «μη φοβούνται» και να «βγουν εκεί έξω».
«Ειλικρινά δεν εξεπλάγην» είπε ο Biden αναφερόμενος στην ανακοίνωση του προέδρου Trump την Παρασκευή ότι μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2, ενώ, ερωτηθείς σχετικά με το προεδρικό βίντεο, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του, τονίζοντας ότι ο Trump προτρέπει τους Αμερικανούς να «μην ανησυχούν» ενώ «περίπου 210.000 άνθρωποι είναι νεκροί» και διορθώνοντας τον απολογισμό στον οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα.
«Ελπίζω κανένας να μην νομίσει πως δεν υπάρχει πρόβλημα.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» τόνισε ο Biden, ο οποίος σημείωσε ότι ήλπιζε πως ο Trump αφού «πέρασε αυτό που πέρασε», θα έστελνε το σωστό μήνυμα στους Αμερικανούς, ότι δηλαδή «οι μάσκες είναι σημαντικές» και πρέπει να τηρείται ο κανόνας της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.

DW: Παραμένει στον κόσμο του ο Trump – Νιώθει ότι είναι καλά, αλλά δεν είναι

Τη θέση ότι ο πρόεδρος Donald Trump παραμένει στον κόσμο του και ότι το γεγονός ότι νιώθει καλά, δεν σημαίνει ότι είναι και καλά διατυπώνει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle, το οποίο κάνει μια αναδρομή των όσων έγιναν τις τελευταίες ώρες με το εξιτήριο του Trump από το στρατιωτικό νοσοκομείο και τη μετάβαση στο Λευκό Οίκο.
«Αναχώρησε από το νοσοκομείο Walter Reed με τον ίδιο θεατρικό τρόπο που ήρθε.
Με το προεδρικό ελικόπτερο και την υπεροψία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του ότι νίκησε τον κορωνοϊό.
Ένας αήττητος πρόεδρος, ένας ήρωας.
Μια πρώτης τάξης σκηνοθεσία με πολλαπλά μηνύματα προς τους ψηφοφόρους του.
Τους υποστηρικτές αλλά και τους αντιπάλους του.
Πώς ένιωσαν άραγε, όλοι εκείνοι που έχασαν δικούς τους ανθρώπους από την πανδημία;
Πάνω από 210.000 χιλιάδες πολίτες, που δεν είχαν την δυνατότητα να πάρουν την αγωγή που πήρε ο πρόεδρός τους;
Πώς να ένιωσαν τα εκατομμύρια των ανέργων από την κατεστραμμένη οικονομία;
Η «συμβουλή» Trump μέσω Twitter: «Μην αφήσετε τον ιό να κυριεύει τη ζωή σας» θα ακούστηκε ασφαλώς ως ράπισμα στα αυτιά των πάνω από 7 εκατομμυρίων ανθρώπων που μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ.
«Θα νόμιζα ότι ο πρόεδρος μετά από αυτήν την εμπειρία - και χαίρομαι που βγήκε καλά - θα μετέφερε το σωστό μάθημα στον αμερικανικό λαό» είπε Joe Biden μιλώντας στο NBC.
«Οι μάσκες έχουν μεγάλη σημασία, σώζουν ζωές, προστατεύουν από την διασπορά του ιού, όπως και η κοινωνική απόσταση.
Και αντί να μιλά για όλα αυτά, το μόνο που άκουσα μέσα από τα tweets του είναι, να μην ανησυχούμε για όλα αυτά.
Μα υπάρχει λόγος να ανησυχούμε.
210.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει» ανέφερε ο Biden» όπως τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο διερωτάται για το εάν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να συγκρατήσει τον πρόεδρο.  
«Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές ο Trump δεν έχει τα περιθώρια να δείξει αδυναμία.
Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πολύ πίσω από τον αντίπαλό του από το Δημοκρατικό κόμμα και θέλει να επιστρέψει στην προεκλογική αρένα.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της καμπάνιας του στο Fox News, στις 15 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει στο δεύτερο τηλεοπτικό ντιμπέιτ.
H φιλικά προς τον Trump προσκείμενη λαϊκή εφημερίδα New York Post γράφει: «Όταν ο πρόεδρος επιστρέψει στον προεκλογικό αγώνα, θα είναι ένας αήττητος ήρωας, που όχι μόνο επέζησε όλων των βρώμικων τρικ των Δημοκρατών, αλλά και του κινεζικού ιού» αναφέρει η Deutsche Welle, η οποία όπως υποστηρίζει πως οι επιστήμονες προβληματίζονται για την κατάσταση της υγείας του Trump.

Μάλιστα το δημοσίευμα επικαλείται τις δηλώσεις της εντατικολόγου και ερευνήτριας θεμάτων υγείας, Meghan Ranney, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποτροπής στην υγεία του προέδρου των ΗΠΑ.
«Υπάρχουν δύο πράγματα για το ότι αισθάνεται καλά, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι καλά.
Το πρώτο είναι ότι ο Covid-19 είναι μια περίεργη ασθένεια.
Όποιος έχει εργαστεί στις εντατικές ξέρει ότι οι θετικοί στον κορωνοϊό περνούν αυτό που λέγεται ευτυχής υποξία, όπου οι ασθενείς είναι μεν πραγματικά άρρωστοι αλλά νιώθουν καλά.
Το δεύτερο είναι ότι ο Trump παίρνει δεξαμεθανόζη και στεροειδή, κι αυτά προκαλούν ψυχώσεις, μανίες.
Μπορούν να καλύψουν τα συμπτώματα της ασθένειας» υποστηρίζει ο Ranney με τη Deutsche Welle να καταλήγει:
«Έτσι ο αμερικανός πρόεδρος, παίρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του, θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.
Θα δείξει ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι σωστή.
Θα συνεχίσει να υποβαθμίζει τους κινδύνους και να αυτοεπαινείται.
Εάν αυτή η πολιτική θα του φέρει προβάδισμα, είναι υπό εξέταση.
Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό οπαδών των Δημοκρατικών και υγιώς σκεπτόμενων πολιτών που έχουν αντιληφθεί το σόου, έξω και μέσα από τον Λευκό Οίκο.
Με όχημα τον κορωνοϊό.
Ο Trump συνεχίζει να βρίσκεται στον κόσμο του».

CNN: Ποια φάρμακα έλαβε ο Trump - Δεν θα έχετε την ίδια θεραπεία, αν αρρωστήσετε με κορωνοϊό

«Εάν αρρωστήσετε με κορωνοϊό, μην περιμένετε να έχετε την θεραπεία που έλαβε ο Donald Trump» αναφέρει σε δημοσίευμα του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στον απόηχο του εξιτηρίου που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος κάλεσε τους Αμερικάνους να μην φοβούνται τον ιό και να βγουν έξω.
«Είναι προφανές ότι ο αρχηγός του κράτους θα τύχει μεγαλύτερης προσοχής και της καλύτερης δυνατής θεραπείας.
Αλλά κάποια από τα θεραπευτικά σχήματα που λαμβάνει, δεν είναι καν διαθέσιμα στους πολίτες.
Αυτό ενδεχομένως να παρέλειψε ο Trump, όταν απευθυνόμενος σε εκατομμύρια πολίτες τους είπε «μη φοβάστε τον Covid 19» αναφέρει το CNN, επισημαίνοντας ότι οι Αμερικάνοι με κορωνοϊό δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα φάρμακα ούτε στη θεραπεία που έλαβε ο Trump.
Όπως μεταδίδει το CNN, ο Trump πριν νοσηλευθεί την περασμένη εβδομάδα, έλαβε την πειραματική θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron, η οποία φαίνεται ότι μπορεί να μειώνει τα επίπεδα του ιού όπως τουλάχιστον έχουν δείξει τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών μελετών σε 275 ασθενείς.
Ωστόσο, η θεραπεία αυτή δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση για την έκτακτη χορήγηση της από την αρμόδια Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Μάλιστα η εταιρεία Biotech που παράγει το Regeneron ανέφερε ότι χορήγησε το φάρμακο αφού έλαβε σχετικό αίτημα από τους γιατρούς του Trump, κάτι που προφανώς για τους περισσότερους πολίτες είναι αδύνατο να συμβεί μια και πρέπει να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο Trump έλαβε το θεραπευτικό σχήμα μια ημέρα αφότου διαγνώστηκε θετικός στον ιό, ενώ επισημαίνεται ότι είναι λογικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία αντισωμάτων είτε έχει εγκριθεί είτε όχι.
«Αλλά υπάρχουν και 210.000 Αμερικάνοι, οι οποίοι πέθαναν τους τελευταίους μήνες επειδή ήταν τόσο κακή η διαχείριση της πανδημίας.
Και αυτοί σίγουρα δεν είχαν πρόσβαση σε αυτό το είδος θεραπείας» επισημαίνει η επιδημιολόγος Seema Yasmin.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η πρόσβαση του Trump σε θεραπεία αντισωμάτων δεν ήταν το μόνο πλεονέκτημα του έναντι των εκατοντάδων χιλιάδων άλλων Αμερικάνων που νοσούν από κορωνοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι στον πρόεδρο Trump χορηγήθηκε επίσης ρεμδεσιβίρη και δεξαμεθαζόνη.
«Ο πρόεδρος ίσως είναι ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη που έχει λάβει αυτό το συνδυασμό φαρμάκων» αναφέρει ο Jonathan Reiner, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο George Washington.
Σημειώνεται ότι η ρεμδεσιβίρη δεν έχει λάβει την έγκριση της Επιτροπής Τροφίμων και Φαρμάκων για τον κορωνοϊό, τη στιγμή που κλινικές δοκιμές δείχνουν πως σε πέντε ημέρες αυτή μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση κάποιων ασθενών, αν και δεν λείπουν οι παρενέργειες, όπως η αναιμία ή τοξικότητα σε ήπαρ και νεφρά.
Παράλληλα ο Trump πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά στον Λευκό Οίκο υπάρχει διαθέσιμη μια ολόκληρη ιατρική μονάδα, η οποία είναι στελεχωμένη από παγκόσμιας αξίας γιατρούς και νοσηλευτές.
«Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς από αυτήν την τριπλή θεραπεία είναι ότι οι θεράποντες γιατροί πιστεύουν πως ο Πρόεδρος είναι σε μεγάλο κίνδυνο» υποστηρίζει ο Reiner.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και ο Sean Conley, ο επικεφαλής των γιατρών του Λευκού Οίκου.
«Είμαστε σε επιφυλακή σχετικά με το ενδεχόμενο υποτροπής της υγείας του Donald Trump.
Για αυτό όλοι παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι και σε επιφυλακή, επειδή είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά όταν μιλάμε για έναν ασθενή που έλαβε αυτές τις θεραπείες τόσο νωρίς» λέει ο Conley.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης