Επικαιρότητα

Πρόταση βόμβα σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων από Ισραηλινή καθηγήτρια κατά του EastMed

Πρόταση βόμβα σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων από Ισραηλινή καθηγήτρια κατά του EastMed
Σύμφωνα με την Brenda Shaffer, διεθνή εμπειρογνώμονα στον τομέα της ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ο αγωγός East Med είναι απίθανο να υλοποιηθεί

Μια άποψη βόμβα διατυπώνει η Brenda Shaffer του Πανεπιστημίου Georgetown για την εξέλιξη του EastMed στους Times of Israel.

Συγκεκριμένα υιοθετεί προς έγκριση της Τουρκίας ως επωφελέστερη και στόχο τη χερσαία διαδρομή αγωγού έναντι της υποθαλάσσιας που αφορά τον EastMed.Πρόκειται για μια πρόταση βόμβα η οποία πλήττει ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα και την μεγάλη γεωπολιτική σημασία που αποκτά ο EastMed έχοντας αφήσει απέξω την Τουρκία.

Η ανάλυση αυτή προσδιορίζει την αποχή μέχρι τώρα της Ιταλίας από τη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι οι Ιταλοί αξιωματούχοι είχαν επαφές τις τελευταίες ημέρες με τον Έλληνα ΥΠΕΝ.

Αναλυτικά η πρόταση της Brenda Shaffer:

«Δεν είναι εμπορικά βιώσιμο»

Η Shaffer η οποία ήταν πρώην σύμβουλος ενεργειακής πολιτικής στο γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Ενέργειας, ανώτερη σύμβουλος για την ενέργεια στο think tank του Ιδρύματος για την Άμυνα της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον και ανώτερη συνεργάτης του Παγκόσμιου Κέντρου Ενέργειας του Atlantic Council - αμφιβάλλει ότι αυτό το όραμα θα θα μπορέσει να υλοποιηθεί.
«Όταν κατασκευάστηκε αυτός ο αγωγός [πριν από την εκδίωξη του shah του Ιράν από το σημερινό ισλαμικό καθεστώς], η ιδέα ήταν να φέρει το ιρανικό πετρέλαιο σε αγορές στην Ευρώπη και εκείνη τη στιγμή είχε νόημα».
«Η Ευρώπη είναι αγορά εισαγωγής.
Η Σοβιετική Ένωση εξήγαγε πολύ λιγότερο πετρέλαιο από ό, τι τώρα η Ρωσία.
Σήμερα, η Ρωσία προμηθεύει το μεγαλύτερο ποσοστό πετρελαίου της Ευρώπης, μαζί με το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν.
«Ο Περσικός Κόλπος εξάγει κυρίως στην Ασία.
Επομένως, εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, νομίζω ότι αυτός ο αγωγός θα λειτουργούσε μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Δεν μεταφέρεται πολύ πετρέλαιο από τον Κόλπο στην Ευρώπη - και τα δεξαμενόπλοια είναι ακόμα φθηνότερα και ασφαλέστερα από τους αγωγούς, οπότε αν μπορείτε να πάτε με δεξαμενόπλοιο από την Ερυθρά Θάλασσα, αυτό θα γίνει.

Τι θα συμβεί με την Τουρκία;

«Δεν υπάρχει νόημα για την περιφερειακή συνεργασία αν δεν συμπεριλάβεις αντιπάλους», δήλωσε η Shaffer.
 «Αυξήθηκε η ένταση με την Τουρκία, η οποία βλέπει το forum ως αντι-τουρκικό, ήδη αποκαλεί «συμμαχία του κακού».
«Η δημιουργία του Forum έχει αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή. Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι μια πολύ σημαντική δύναμη.
Οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Τουρκία δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.
Η επίσημη έναρξη του EMGF πραγματοποιήθηκε με φόντο την κλιμάκωση του ελληνοτουρκικού αγώνα εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Γερμανία να προειδοποιεί ότι μπορεί να πυροδοτήσει πόλεμο.
Το Ισραήλ, που δεν διάγει και τις καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, παίρνοντας την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Shaffer πιστεύει ότι το Ισραήλ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πρέπει να «ξεφύγουν» από την εμπλοκή τους και να αφήσουν τις ΗΠΑ να επιλύσει τις διαφορές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας.
Η Ρωσία, κάνει ό, τι μπορεί για να φουντώσει την ένταση και να απομακρύνει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ - κάτι που όχι μόνο θα αποτελούσε νίκη στη Ρωσία αλλά θα ήταν «τεράστια απώλεια για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», δεδομένου ότι η Τουρκία είναι ένα μεγάλο και ισχυρό κράτος που συνορεύει με τη Ρωσία και τον Εύξεινο Πόντο.
Η ελληνοτουρκική ένταση επικεντρώνεται επί του παρόντος στα δικαιώματα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, αλλά αντανακλά μια πολύ ευρύτερη, διμερή ρήξη που έχει παλαιές ρίζες, για να ενισχυθεί από την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο το 1974.
Η Τουρκία έχει μήκος ακτών στην Μεσόγειο 1.600 χιλιομέτρων (λίγο κάτω από 1.000 μίλια).
Αλλά μαζί με το Ισραήλ και λίγα άλλα έθνη, δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Η σύμβαση δίνει στους υπογράφοντες μεταξύ αυτών Ελλάδα και Κύπρο - το δικαίωμα δημιουργίας υπεράκτιων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ).

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα εθνικά της δικαιώματα υπερισχύουν αυτής της συνθήκης.
Η Shaffer λέει ότι ο νόμος για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις και δικαιοδοσίες είναι «πολύ σκοτεινός».
Τον Νοέμβριο 2019, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για την «οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών», με την Ελλάδα να παρεμβαίνει δηλώνοντας ότι η Κρήτη βρισκόταν ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες.
Η Τουρκία ανέβασε τους τόνους στέλνοντας ένα πλοίο, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, για έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε ύδατα που διεκδικεί η Ελλάδα.
Η Αίγυπτος και η Ελλάδα αντέδρασαν, υπογράφοντας τη δική τους συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.
Οι Αιγύπτιοι θέλουν να περιορίσουν την επιρροή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν ελάχιστα κοινά με την Άγκυρα μετά την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος του Mohamed Morsi το 2013.
Η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί μεγάλη τουρκική μειονότητα και έχει επίγνωση του ρόλου της Τουρκίας ως μηχανισμός αποτροπής ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ελέγχει την προεδρία της ΕΕ.
 Οι υπουργοί της ΕΕ επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά ζήτησαν διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης στο Ανατολικό Αιγαίο.
Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, έχει υιοθετήσει μια επιθετική αντι-τουρκική στάση.
Οι Γάλλοι έλαβαν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία, λίγο έξω από τη νότια Κύπρο.
Οι Γάλλοι ζήτησαν επίσης να συμμετάσχουν στο νέο περιφερειακό φόρουμ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, στο οποίο η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι παρατηρητές.
Ο Leigh, ανώτερος συνεργάτης της ευρωπαϊκής ομάδας προβληματισμού Bruegel και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Μπολόνια, ανέφερε ότι η πρόσφατη ανακάλυψη της Τουρκίας σε φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να είναι «παιχνίδι αλλαγής, περιορίζοντας τις διαθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ανοίγοντας παράθυρο διαλόγου με την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης