Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες με στόχο τη μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων, υπήρξε πρόταση της Γερμανίας, να αποσύρει η Ελλάδα τις στρατιωτικές της μονάδες από τα νησιά του Αιγαίου και η Τουρκία να καταργήσει την 4η Τουρκική Στρατιά (γνωστή ως Στρατιά Αιγαίου).
Να επισημάνουμε ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι ένα σχέδιο που είχε τεθεί στο παρελθόν, το έτος 2000. Ήταν η εποχή της ελληνοτουρκικής προσέγγισης μετά την κρίση των Ιμίων, το ανακοινωθέν της Μαδρίτης του 1997 που είχαμε αναγνωρίσει νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τους σεισμούς του 1999.
Με σκοπό τη μείωση της έντασης, επιχειρήθηκε υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών σε συναντήσεις των ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου και του Ισμαήλ Τζεμ. Η τουρκική πλευρά έθεσε για συζήτηση και αποδοχή μία σειρά τεχνικών διευθετήσεων με τίτλο «Στρατιωτικά Μέτρα Καλής Θελήσεως». Οι διευθετήσεις αυτές απέβλεπαν στην εδραίωση ενός νέου καθεστώτος, κύριο στοιχείο του οποίου ήταν η αμοιβαιότητα, με απώτερο στόχο τη συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό το έτος 2000, ο σύμβουλος του Μπουλέντ Ετσεβίτ, Ναύαρχος Γκιουβέν Ερκαγιά, ο οποίος υπήρξε αρχηγός του τουρκικού ναυτικού στην κρίση των Ιμίων, είχε προτείνει την κατάργηση της τουρκικής στρατιάς Αιγαίου, με τη δέσμευση της Ελλάδας ότι δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των έξι μιλίων, αλλά και με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Η εμμονή της Τουρκίας για την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, δημιουργεί προβληματισμούς με δεδομένο ότι η παρουσία των ελληνικών δυνάμεων δεν αποτελεί απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η ενέργεια εναντίον κάποιου νησιού δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και η επιχείρηση σε σημαντικό βαθμό μπορεί να κριθεί στα πρώτα στάδια της. Οι δυνάμεις που ενεργούν από τη φόρτωση στα μεταφορικά μέσα (πλοία, ελικόπτερα, κ.λπ) και μέχρι τη δημιουργία του αρχικού προγεφυρώματος είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και αποτελούν εύκολο στόχο, σε περίπτωση άμεσης επέμβασης του ναυτικού και της αεροπορίας, αλλά και της αντίδρασης των δυνάμεων του νησιού. Τυχόν απόσυρση δυνάμεων από τα ελληνικά νησιά θα δημιουργήσει πολύ μεγάλες δυσκολίες ενίσχυσης σε περίπτωση που απαιτηθεί, αν ληφθεί υπόψη ότι απέχουν αρκετές δεκάδες μίλια από τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τις Τουρκικές ακτές.
Να επισημάνουμε ότι 4η τουρκική Στρατιά, είναι επιχειρησιακό στρατηγείο που αναλαμβάνει Σχηματισμούς Υπό Διοίκηση ή Υπό Επιχειρησιακό Έλεγχο και συγκροτεί τη «Διακλαδική Δύναμη Ειδικής Αποστολής». Παράλληλα προικοδοτείται με αεροπορικό και ναυτικό δυναμικό, ώστε να δύναται να διεξαγάγει αποβατικές, αεροκίνητες και αεραποβατικές επιχειρήσεις. Η κατάργηση λοιπόν ενός επιχειρησιακού στρατηγείου χωρίς αυτή των υπολοίπων δυνάμεων που αναλαμβάνει γα τη διεξαγωγή επιχειρήσεων και βρίσκονται διάσπαρτες, μικρή σημασία έχει. Η μετακίνηση των δυνάμεων αυτών σε κάποια απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια δεν θα αποτελέσει απαγορευτικό παράγοντα σε περίπτωση ανάληψης τουρκικής επιθετικής ενέργειας εναντίον κάποιου νησιού, καθόσον μπορεί να πραγματοποιηθεί ταχύτατα αν συνδυαστεί με αεροκίνητες και αερομεταφορόμενες επιχειρήσεις.
Αν ληφθούν υπόψη όσα προαναφέρθηκαν τυχόν σκέψη για αποστρατικοποίηση των νησιών θα αποτελέσει από την πλευρά μας πράξη εθνικής αυτοχειρίας.
www.worldenergynews.gr