Φυσικό Αέριο

Η Shell πουλά μερίδιο στο έργο φυσικού αερίου Malampaya των Φιλιππίνων

Η Shell πουλά μερίδιο στο έργο φυσικού αερίου Malampaya των Φιλιππίνων
Επιδιώκει να μειώσει έως και το 40% το κόστος παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η Royal Dutch Shell προσπαθεί να πουλήσει το 45% της συμμετοχής της στο έργο αερίου - ηλεκτρικής ενέργειας Malampaya στις Φιλιππίνες, μια βασική πηγή ενέργειας για το κύριο νησί της χώρας Luzon, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η τοπική της μονάδα την Πέμπτη 24/9/2020.

«Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου εξορθολογισμού του χαρτοφυλακίου για την απλούστευση και την αύξηση της ανθεκτικότητας της επιχείρησής της, η Shell διερευνά τις επιλογές της με σκοπό την εκποίηση του ενδιαφέροντός της» στο Malampaya, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας στο Reuters.

«Η Shell θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση του περιουσιακού στοιχείου σε έναν αξιόπιστο αγοραστή που θα είναι σε θέση να βελτιστοποιήσει την αξία από το Malampaya», δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να αναφέρει τυχόν πιθανούς αγοραστές.

Σε αυτό που αποκαλούσε «στρατηγική» κίνηση για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επιχείρησής της εν μέσω πανδημίας COVID-19, η τοπική μονάδα Pilipinas Shell Petroleum Corp τον περασμένο μήνα αποφάσισε να κλείσει οριστικά το διυλιστήριό της.

Η απόφαση έρχεται καθώς η Shell επιδιώκει να μειώσει έως και το 40% του κόστους παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια σημαντική προσπάθεια εξοικονόμησης ρευστότητας, ώστε να μπορεί να αναθεωρήσει τις δραστηριότητές της και να επικεντρωθεί περισσότερο στις αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας, ανέφεραν πηγές του Reuters.

Το φυσικό αέριο της Malampaya, που ανακαλύφθηκε το 1991 από τη Shell, τροφοδοτεί τέσσερις σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που παρέχουν περίπου το ένα πέμπτο των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Το σχέδιο εκποίησης έρχεται επίσης περίπου ένα χρόνο μετά τη συμφωνία της Chevron να πουλήσει το 45% της συμμετοχής της στο έργο στον όμιλο πετρελαίου και ναυτιλίας της Φιλιππίνων Udenna Corp.

Το υπόλοιπο ποσοστό 10% για το έργο Malampaya ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Philippine National Oil Company.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Alfonso Cusi δήλωσε ότι: «Δεν γνωρίζω με ποιον (Shell) διαπραγματεύονται. Αυτό που ξέρω είναι ότι αναζητούν έναν αγοραστή. "

Η παροχή φυσικού αερίου της Malampaya αναμένεται να μειωθεί έως το 2027, με βάση την τελευταία προβολή του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο εξετάζει το εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο ως αντικατάσταση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης