Περιβάλλον

Μεσογειακός κυκλώνας ο Ιανός – Χαρδαλιάς: Δύσκολη η κατάσταση

Μεσογειακός κυκλώνας ο Ιανός – Χαρδαλιάς: Δύσκολη η κατάσταση
Συστάσεις ειδικών για εκκένωση παράκτιων περιοχών - Νέα ενημέρωση από τη Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας στις 18:00 το απόγευμα
Συναγερμός έχει σημάνει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την επικείμενη κακοκαιρία «Ιανός», ο οποίος έχει αρχίσει να προσλαμβάνει χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα και να κινείται ενισχυόμενος προς τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, την Αιτωλοακαρνανία και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (δείτε live την πορεία του).
Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.
Οι περιοχές που αναμέμεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Image
Χαρδαλιάς: Δύσκολη η κατάσταση - Νέα ενημέρωση στις 18:00 το απόγευμα

Για δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της έλευσης του ακραίου καιρικού φαινομένου, που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες.
Όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς, στις 18.00 το απόγευμα πρόκειται να γίνει νέα ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για τον μεσογειακό κυκλώνα.
«Σε λίγο θα έχουμε τη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες των έξι περιοχών που αναμένεται να ''χτυπηθούν, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλος ο μηχανισμός θα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα.
Είναι μια δύσκολη κατάσταση.
Είναι ένα φαινόμενο που έχει ιδιαίτερα στοιχεία.
Το παρακολουθούμε από το 1995 στη χώρα, όμως δείχνει ότι όσο σπάνιο κι αν είναι, θα εντατικοποιηθεί η παρουσία του λόγω και της κλιματικής αλλαγής και έχει μια αξία πλέον σε αυτά τα ζητήματα να υπάρχει μια αμεσότητα και να υπάρχει ένα ξεκάθαρο μνημόνιο ενεργειών, ώστε την επομένη να μην υπάρχουν δικαιολογίες για το τι έγινε και τι δεν έγινε.
Τέθηκαν ήδη σε κατάσταση ειδικής ανάγκης οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.
Μέχρι το βράδυ θα έχουμε και εικόνα σε σχέση με την Κόρινθο και την Αττικιή, δηλαδή με το δεύτερο κύμα της πορείας της καταιγίδας», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς μετά τη νέα, έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό των φορέων.
«Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τις οδηγίες που είπα χθες:
Όλοι όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή είναι κοντά σε ποταμούς ή στη φορά χειμάρρων και μένουν σε υπόγεια, ημι-υπόγεια ή ισόγεια που είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, θα πρέπει να προσπαθήσουν να μην παραμείνουν στα σπίτια και να φιλοξενηθούν οπουδήποτε αλλού.
Δεύτερον, να αποφύγουμε όλοι κάθε περιττή μετακίνηση.
Από σήμερα το βράδυ που θα εξελίσσεται το φαινόμενο μέχρι και το Σάββατο το απόγευμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, ειδικά στις περιοχές που θα αρχίσουν να πλήττονται, να υπάρχει οποιαδήποτε μετακίνηση κατά τη διάρκεια του φαινομένου.
Να ασφαλίσουν όλοι τα σπίτια τους, τις πόρτες, τα παράθυρα και σε περίπτωση που υπάρξει χείμαρρος, να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Τέλος, Αν βρεθούμε έξω, μπροστά σε χείμαρρο, είτε πεζοί είτε με όχημα να μην επιχειρήσουμε να περάσουμε στην απέναντι πλευρά», τόνισε ο υφυπουργός.
Image
Κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ηλεία – Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε ότι αύριο Παρασκευή 18/9 θα μείνουν κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη ενώ αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για τα σχολεία της Ηλείας από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη.
Εν τω μεταξύ, δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά - Κυλλήνη και Ιθάκη - Σάμη - Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδώ ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας "Levante Ferries" «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Συνολάκης: Να εκκενωθούν οι παράκτιες περιοχές

Να εκκενωθούν οι παράκτιες περιοχές που θα βρεθούν στο πέρασμα του «Ιανού» ζήτησε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Συνολάκης υποστήριξε πως οι κάτοικοι στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα πρέπει να προσέξουν, γιατί ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ οι βροχές και συνεπώς οι πλημμύρες.
Επιπλέον, για μέρη νησιωτικά όπως η Ζάκυνθος ή περιοχές με λιμνοθάλασσα όπως η Αμφιλοχία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αναμένεται σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.
«Σε τέτοια μέρη θα πρέπει να μετακινηθούν από τώρα όσοι μένουν σε υπόγειες περιοχές αλλά και γενικά στις παράκτιες περιοχές που θα δεχθούν την κακοκαιρία.
Να γίνουν εκκενώσεις, τουλάχιστον στις παράκτιες περιοχές, γιατί θα βγει η θάλασσα στον δρόμο.
Να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο» είπε ο κ.Συνολάκης, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση στις περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία.

Κατεπείγον έγγραφο Πατούλη προς όλους τους δήμους για τον άμεσο καθαρισμό φρεατίων του οδικού τους δικτύου

«Αναγκαία η άμεση κινητοποίηση όλων μας, για να θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων της Αττικής» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ . Πατούλης σε κατεπείγον έγγραφο του προς τους δημάρχους, από τους οποίους ζήτα άμεση κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ζητά να διασφαλιστεί ότι έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια του οδικού δικτύου τους και να δοθεί άμεση προτεραιότητα σε εκείνα που παρουσιάζουν προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων.
Σημειώνεται ότι, με εντολή του, τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας από χθες το πρωί έχουν εντατικοποιήσει τις αυτοψίες, τις οποίες ήδη διενεργούν σε καθημερινή βάση όλο τον χρόνο, στα ρέματα της Αττικής που είναι σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης