Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το «πράσινο» υδρογόνο στο στόχαστρο αμερικανικών εταιρειών κοινής ωφέλειας

Το «πράσινο» υδρογόνο στο στόχαστρο αμερικανικών εταιρειών κοινής ωφέλειας
Επένδυση 1,9 δισ. δολ. από την Υπηρεσία Υδάτων και Ηλεκτρισμού του Λος Άντζελες, για την προσθήκη του υδρογόνου στα καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής μονάδας στη Γιούτα
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διερευνούν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες χρήσης του «πράσινο υδρογόνο» που παράγεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια για τη μείωση των εκπομπών CO2, από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Streat Journal, οι πρώτες επενδύσεις από εταιρείες, όπως η NextEra Energy Inc. και η Dominion Energy Inc., αναμένεται να θέσουν σε εμπορική λειτουργία μια τεχνολογία υψηλού κόστους που αναπτύσσεται αργά, παρά την ικανότητά της να παρέχει μια σταθερή πηγή ενέργειας χωρίς εκπομπές CO2.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι πολιτικοί έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως απαραίτητη για την υποστήριξη φιλόδοξων στόχων σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ.

Η Υπηρεσία Υδάτων και Ηλεκτρισμού του Λος Άντζελες

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Υπηρεσία Υδάτων και Ηλεκτρισμού του Λος Άντζελες, η μεγαλύτερη δημοτική επιχείρηση κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ, διαθέτει 1,9 δισ. δολ για τη μετατροπή ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη Γιούτα, ώστε να λειτουργεί με φυσικό αέριο και υδρογόνο που παράγεται με αιολική και ηλιακή ενέργεια. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο εξυπηρετεί πολλές μικρές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ηλεκτρικούς συνεταιρισμούς και είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας της Νότιας Καλιφόρνιας.

Οι νέοι αεριοστρόβιλοι, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025, αρχικά θα καίνε ένα μείγμα καυσίμου υδρογόνου σε ποσοστό 30%. Ενώ μέσα σε δύο δεκαετίες, αναμένεται να λειτουργούν εξ ολοκλήρου με υδρογόνο προκειμένου να συμμορφωθούν με έναν νόμο της Καλιφόρνια που απαιτεί από το κράτος να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς άνθρακα έως το 2045.

Η τιμή του «πράσινου» υδρογόνου αναμένεται να γίνει πιο ανταγωνιστική τα επόμενα χρόνια. Το κόστος θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Craig Wagstaff, αντιπρόεδρος της Dominion Energy προσθέτοντας ωστόσο ότι το ερώτημα είναι πότε θα επέλθει αυτή η μείωση.

«Πράσινο» μόλις το 1% του υδρογόνου

Το υδρογόνο, που χρησιμοποιείται σε μια σειρά βιομηχανικών δραστηριοτήτων, παράγεται συνήθως από άνθρακα ή φυσικό αέριο μέσω διεργασιών που εκπέμπουν CO2. Η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, εξαλείφει αυτές τις εκπομπές χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια για την ηλεκτρόλυση.

Επί του παρόντος, μόνο το 1% του παραγόμενου υδρογόνου είναι «πράσινο». Ένας σχετικά μικρός αριθμός ηλεκτρολυτών αναπτύχθηκε παγκοσμίως έως το 2019. Πολλοί περισσότεροι αναμένεται να χρησιμοποιηθούν έως το 2025, καθώς οι εταιρείες αναζητούν τρόπους για τη μείωση των εκπομπών από την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τις μεταφορές και άλλους τομείς, σύμφωνα με έκθεση της ερευνητικής εταιρείας Wood Mackenzie .

Τον Ιούνιο, η γερμανική εταιρεία Apex Energy Teterow GmbH ολοκλήρωσε μονάδα «πράσινου» υδρογόνου με ένα σύστημα ηλεκτρόλυσης 2MW κοντά στη Βαλτική Θάλασσα.

Η ανάπτυξη της παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου ήταν αργή επειδή κοστίζει τρεις έως έξι φορές περισσότερο από το υδρογόνο που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο Dan Hahn, της εταιρείας ερευνών Guidehouse.

Αναμένει ότι το θα μειωθεί σημαντικά την επόμενη δεκαετία καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία παραγωγής και εφαρμόζονται πολιτικές που ευνοούν το «πράσινο» υδρογόνο σε σχέση με αυτό που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. «Πιστεύουμε ότι ακόμη και στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, το κόστος θα μειωθεί λόγω των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην αγορά», δήλωσε ο κ. Hahn.

Επένδυση 65 εκατ. δολ.

Η Juno Beach, της NextEra, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αιολικών και ηλιακών πάρκων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σχέδια για επένδυση 65 εκατ. δολ. σε ένα έργο που θα χρησιμοποιήσει περίσσεια ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου για χρήση σε μονάδα φυσικού αερίου της Φλόριντα. Το σύστημα ηλεκτρόλυσης 20 MW που αναμένεται να λειτουργεί το 2023, θα χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση μέρους του φυσικού αερίου σε έναν από τους τρεις αεροστροβίλους του εργοστασίου.

Η Dominion Energy, που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε περίπου 7 εκατομμύρια καταναλωτές σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ, σχεδιάζει να συνδυάσει υδρογόνο στο σύστημα διανομής αερίου για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και άνθρακα. Στόχος είναι να δοκιμάσει ένα μείγμα 5% σε μια από τις εγκαταστάσεις της στις αρχές του επόμενου έτους, με την πρόθεση να το ενσωματώσει ευρύτερα και τελικά να αυξήσει το ποσοστό υδρογόνου στο σύστημα.

Η εταιρεία βλέπει τις δυνατότητες να χρησιμοποιεί αιολική και ηλιακή ενέργεια για να παράγει το δικό της υδρογόνο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και αγωγούς καθώς πιέζει για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης