Επικαιρότητα

Στα 18,12 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ελληνικό ομόλογο, με επιτόκιο 1,21% - Αντλήθηκαν 2,5 δισ

Στα 18,12 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ελληνικό ομόλογο, με επιτόκιο 1,21% - Αντλήθηκαν 2,5 δισ
H Ελλάδα προχωρά στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου (re-opening) που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,5%
Upd Στα 18,2 δισ. έφθασαν οι συνολικές προσφορές στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που δημοπράτησε σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2020, το ελληνικό Δημόσιο υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό 7,28 φορές.
Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισεκ. ευρώ  με επιτόκιο 1,2150% έναντι εκτίμησης του bankingnews για 1,18% με 1,20%.
Να σημειωθεί ότι αναμενόταν έκδοση 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας αρχές Σεπτεμβρίου και όχι επανέκδοση 10ετούς.
Το ελληνικό δημόσιο βιαστικά επιχείρησε να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου 2020 που θα ανακοινωθεί αύριο 3 Σεπτεμβρίου 2020.
Να σημειωθεί ότι αναμένεται ύφεση -15,5% με 16,3% στο β΄ τρίμηνο και συνολικά στο έτος -8% με -9%.
Ανάδοχοι - συντονιστές της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.
Πρόκειται για επανέκδοση - άνοιγμα των υφιστάμενων ομολόγων λήξεως 18 Ιουνίου 2030 (ISIN GR0124036709).

Nωρίτερα:


Απότομη αύξηση των επιτοκίων θέλησε να αποφύγει η κυβέρνηση, βγαίνοντας σήμερα 2 Σεπτεμβρίου 2020 στις αγορές μία μέρα νωρίτερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για την ύφεση στο δεύτερο φετινό τρίμηνο, όπου η πτώση στο ΑΕΠ θα είναι τρομακτική.

Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα δείχνουν συρρίκνωση σε ποσοστό πάνω από 15%.
Αν και στο υπουργείο Οικονομικών εμμένουν στην πρόβλεψη για ύφεση 7,9% με βάση το δυσμενές σενάριο για το σύνολο του 2020, τα μηνύματα από νευραλγικούς κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση προοιωνίζονται απώλειες πολύ μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες παραπέμποντας σε βαθύτερη ύφεση.
Στον τουρισμό οι εισπράξεις κινούνται μόλις στο 20% των περυσινών, ενώ η αρχική απαισιόδοξη εκτίμηση τοποθετούσε τον πήχη στο 40%, και στην εστίαση σε μέσα επίπεδα η τρύπα στα έσοδα κυμαίνεται στο 50%.
Η γκρίζα αυτή κατάσταση στην οικονομία υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να βγει εσπευσμένα στις αγορές πριν οι επενδυτές στήσουν το δικό τους παιχνίδι με τα επιτόκια, ανεβάζοντας σε μεγαλύτερα επίπεδα το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους έδωσε εντολή στους έξι αναδόχους (Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale) να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις των ξένων θεσμικών για ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία - μολονότι η τελευταία δέχεται ισχυρό ράπισμα από τον κορωνοϊό.
Οι έξι τράπεζες θα προχωρήσουν στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου (re-opening) που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,5%, με στόχο την άντληση 1,5 με 2 δισ. ευρώ.
Είναι μία κίνηση που στοχεύει στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων τα οποία στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα δεδομένου του νέου πακέτου μέτρων που απαιτούνται για τη στήριξη της οικονομίας.
Η χρηματοδότηση δεν είναι εύκολη υπόθεση για το οικονομικό επιτελείο, που προσπαθεί να μην τρώει από τα έτοιμα ώστε να μη βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο το επόμενο διάστημα.
Με δεδομένο ότι η έξαρση της πανδημίας ανεβάζει τον λογαριασμό για το Δημόσιο, καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας ύψους 4 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ενισχύσει τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός και τη ρευστότητα του Δημοσίου χωρίς να «ξεφουσκώσει» το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων που ανέρχεται σε 34,7 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο. «Βγήκαμε στις αγορές και θα ξαναβγούμε με επιτυχία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στους τρόπους ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.
Πέραν του νέου πακέτου για την αναχαίτιση της κρίσης από τον κορονοϊό θα χρειαστούν περίπου 1,2 δισ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ, ενώ ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για την παροχή φτηνών δανείων σε πληττόμενες επιχειρήσεις, που αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Σεπτέμβριο, θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.
Η νέα έξοδος στις αγορές συνδέεται παράλληλα και με το γεγονός ότι η «πρωτογενής» ζημία στον προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, ξεπερνώντας ήδη τα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ η εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η πτώση της κατανάλωσης και η καθίζηση του τζίρου στην αγορά επιδεινώνουν την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, πράγμα που σε συνδυασμό με τη διόγκωση των δαπανών εντείνει τους κραδασμούς στον προϋπολογισμό.
Επισημαίνεται ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 7,463 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,763 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2019. Δηλαδή η συνολική απόκλιση στο πρωτογενές ισοζύγιο ανήλθε σε 8,629 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτινάχθηκε στα 10,915 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,086 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού και ελλείμματος 1,868 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης