Ενέργεια

Η Γερμανία θα ξεπεράσει το στόχο του 2030 για το υδρογόνο

Η Γερμανία θα ξεπεράσει το στόχο του 2030 για το υδρογόνο
Εντείνεται η δράση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο - Το νέο καύσιμο θα είναι ανταγωνιστικό ως προς το κόστος σε 10-15 χρόνια
Η Γερμανία ενδέχεται να ξεπεράσει το στόχο της για 5 gigawatts (GW) εγκατεστημένης χωρητικότητας υδρογόνου έως το 2030 καθώς επιταχύνει τις προσπάθειες συντονισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής για το πράσινο υδρογόνο σε διαδικτυακή συνάντηση την Τρίτη 1/9/2020.

Η Ευρώπη ωθεί το υδρογόνο ως καθαρό καύσιμο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Το καύσιμο υδρογόνου παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης σε μια διαδικασία που περνά ηλεκτρική ενέργεια από πηγές όπως ο άνεμος και ο ήλιος μέσω νερού, για την εξαγωγή υδρογόνου χωρίς άνθρακα.

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο και ίσως να το ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Stefan Kaufmann, συντηρητικό μέλος του κοινοβουλίου, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της επιτροπής όταν η Γερμανία ενέκρινε την στρατηγική υδρογόνου ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι.
Τα σχόλιά του ήρθαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που διοργάνωσε η εταιρεία εκδηλώσεων της E-World, μιας ευρωπαϊκής εμπορικής έκθεσης ενέργειας.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου επιδίωξε να εφαρμόσει γρήγορα τη στρατηγική, αντλώντας από πακέτα οικονομικών κινήτρων που πέρασαν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και μέσω του ρόλου της ως προέδρου της ΕΕ.
«Η Γερμανία και η ΕΕ συνεργάζονται για την ενσωμάτωση εθνικών και κοινοτικών οδικών χαρτών», είπε ο Kaufmann.

Χώρες όπως η Δανία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και η Πορτογαλία έχουν επίσης δραστηριοποιηθεί στην προώθηση καυσίμων υδρογόνου.
Το Υπουργείο Οικονομίας του Βερολίνου συντονίζει σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI), δήλωσε ο Jorgo Chatzimarkakis, γενικός γραμματέας του εμπορικού λόμπι Hydrogen Europe.

Η Γερμανία κατέχει παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 20% στους ηλεκτρολύτες κτιρίων, με επικεφαλής τη θυγατρική εταιρεία Thyssenkrupp Uhde.
Η μητρική εταιρεία παραγωγής χάλυβα στοχεύει να ξεκινήσει ένα εργοστάσιο για την παραγωγή χάλυβα ουδέτερου άνθρακα με πράσινο υδρογόνο έως το 2025

Ο Andreas Schierenbeck, πρόεδρος του βοηθητικού προγράμματος Uniper και μέλος του εθνικού συμβουλίου υδρογόνου, δήλωσε ότι η διαφορά κόστους μεταξύ του υδρογόνου που προέρχεται από πράσινα και ορυκτά καύσιμα μπορεί να μειωθεί εντός 10-15 ετών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης