Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Στόχος να ανοίξουν εντός Αυγούστου τα Virtual Data Room για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών

Στόχος να ανοίξουν εντός Αυγούστου τα Virtual Data Room για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών
Στο τελικό στάδιο η ολοκλήρωση ανάρτησης των δεδομένων στα οποία θα αποκτήσουν πρόσβαση οι συμμετέχοντες
Στην τελική ευθεία έχει μπει η ενεργοποίηση των Virtual Data Room για τους δύο διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δεδομένων για τις δύο προς παραχώρηση εταιρείες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η σχετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως την επόμενη Δευτέρα (31/08), ώστε οι συμμετέχοντες στους δύο διαγωνισμούς να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των προς παραχώρηση εταιρειών. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη από τους εμπλεκόμενους φορείς, για να ελεγχθεί ότι έχουν διευθετηθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες για το άνοιγμα των VDR.

Παρ’ ότι υπήρχε η εκτίμηση πως η πρόσβαση στα VDR θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εντός του πρώτου 15νθήμερο του Αυγούστου, όπως είχε γράψει το WorldEnergyNews, τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Κι αυτό γιατί χρειάστηκε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να συγκεντρωθούν και να αναρτηθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για το προφίλ των δύο εταιρειών, βάσει των οποίων θα διαμορφώσουν οι υποψήφιοι επενδυτές τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Οι υποψήφιοι αγοραστές

Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν προκριθεί η ιταλική Ιtalgas, η τσεχική EPH, η αυστραλιανή First State Investments, το αμερικανικό fund KKR, το αυστραλιανό fund Macquarie και το κινεζικό private equity fund SinoCEEF.

Το προφίλ των υποψήφιων «μνηστήρων» περιλαμβάνει εταιρίες διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου, καθώς και fund τα οποία προσδοκούν σταθερά έσοδα, από τη διαχείριση δικτύων διανομής. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεν επιτρέπεται σε αυτήν τη φάση η δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ των συμμετεχόντων, παρά μόνο με τρίτες εταιρείες που δεν έλαβαν μέρος στο στάδιο εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος.

Από την άλλη πλευρά, στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν προκριθεί η κοινοπραξία ΕΛΠΕ - Εdison, η κοινοπραξία Motor Oil - ΔΕΗ, η Μytilineos, η ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου και οι ξένες εταιρείες Shell και ΜΕΤ Group με έδρα την Ελβετία. Για λόγους διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η πρόσβαση στο VDR της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα γίνει σε τρεις φάσεις, με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει ταξινομήσει τα σχετικά στοιχεία σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά τα «μη ευαίσθητα δεδομένα» (non sensitive data), στα οποία θα υπάρχει σχετικά ελεύθερη πρόσβαση των ενδιαφερομένων. Η δεύτερη αφορά τα «ευαίσθητα δεδομένα» (sensitive data), στα οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο οι σύμβουλοι και όχι οι υποψήφιοι επενδυτές, ενώ η τρίτη κατηγορία δεδομένων θα είναι διαθέσιμη στους επενδυτές μόνο με φυσική παρουσία στα γραφεία της ΔΕΠΑ και υπό περιορισμούς.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης