Ενέργεια

Έτοιμα να ανοίξουν τα Virtual Data Rooms της ΔΕΠΑ για τις δύο ιδιωτικοποιήσεις

Έτοιμα να ανοίξουν τα Virtual Data Rooms της ΔΕΠΑ για τις δύο ιδιωτικοποιήσεις
Οι τρεις φάσεις για την πρόσβαση στα δεδομένα των υπό ιδιωτικοποίηση εταιριών
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να «ανοίξει» η πρόσβαση των υποψηφίων επενδυτών στα Virtual Data Room τόσο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όσο και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς έκλεισε ο κύκλος του ελέγχου από του ενδιαφερόμενους και των υπογραφών των συμφωνητικών εμπιστευτικότητας.
Αν και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου δεν είναι ο πλέον κατάλληλος χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ που διενεργεί τον διαγωνισμό για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου αλλά και των ΕΛ-ΠΕ στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θεωρεί ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για τον έλεγχο των στοιχείων από τους υποψήφιους επενδυτές, καθώς στόχος είναι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και για τις δυο εταιρίες να γίνει έως το τέλος του έτους και εάν είναι δυνατόν έως τότε να ανακηρυχθεί και ο προτιμητέος επενδυτής.
Άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τους ενδιαφερομένους στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των συμφωνητικών εμπιστευτικότητας και χρειάστηκε αρκετός χρόνος δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων, αλλά και του γεγονότος ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν κοινοπραξίες εταιριών, κάθε ένα από τα μέλη των οποίων, υπογράφει ξεχωριστά τα συμφωνητικά εμπιστευτικότητας.
 
Σε τρεις φάσεις η πρόσβαση, ποιές είναι

Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, η πρόσβαση στο VDR της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για λόγους διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ταξινομήσει τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα της εταιρίας σε τρεις κατηγορίες.
Η πρώτη αφορά τα «μη ευαίσθητα δεδομένα» (non sensitive data), στα οποία θα υπάρχει σχετικά ελεύθερη πρόσβαση των ενδιαφερομένων.
Η δεύτερη αφορά τα «ευαίσθητα δεδομένα» (sensitive data), στα οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο οι σύμβουλοι και όχι οι υποψήφιοι επενδυτές,
ενώ η τρίτη κατηγορία δεδομένων θα είναι διαθέσιμη στους επενδυτές μόνο με φυσική παρουσία στα γραφεία της ΔΕΠΑ και υπό περιορισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν προκριθεί η κοινοπραξία ΕΛΠΕ - Εdison, η κοινοπραξία Motor Oil - ΔΕΗ, η Μytilineos, η Tέρνα, ο όμιλος Κοπελούζου και οι ξένες εταιρείες Shell και ΜΕΤ Group με έδρα την Ελβετία.
Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης συμμαχιών μεταξύ των υποψηφίων υπό την αίρεση της έγκρισης του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει στο διαγωνισμό ικανός αριθμός επενδυτών προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός στην φάση των δεσμευτικών προσφορών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονται επαφές μεταξύ των ενδιαφερομένων για τη διαμόρφωση συμμαχιών και είναι πολύ πιθανόν στην τελική φάση του διαγωνισμού να συμμετάσχουν τρία ευρύτερα σχήματα
H ΔΕΠΑ Υποδομών

Σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ Υποδομών τα πράγματα είναι λιγότερο περίπλοκα καθώς στο διαγωνισμό συμμετέχουν funds που προσδοκούν σταθερά έσοδα από τη συμμετοχή τους στην εταιρίας αλλά και εταιρίες διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου.
Σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν επιτρέπεται σε αυτήν τη φάση η δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ των συμμετεχόντων, παρά μόνο με τρίτες εταιρείες που δεν συμμετείχαν στη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος.
Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Υποδομών έχουν περάσει η ιταλική Ιtalgas, η τσεχική EPH, η αυστραλιανή First State Investments, το αμερικανικό fund KKR, το αυστραλιανό fund Macquarie και το κινεζικό private equity fund SinoCEEF.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της η ίδια η ΔΕΠΑ έχει ολοκληρώσει πλήρως τη διαδικασία του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της, έχει καταρτίσει μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης, ενώ έχει επαναδιαπραγματευτεί τα βασικά συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου με τη Gazprom και την Sonatrach εξασφαλίζοντας μείωση του κόστους προμήθειας, κάτι που βελτιώνει το οικονομικό προφίλ της εν όψει της πώλησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης