Τελευταία Νέα
Απόψεις

Χρήστος Λαδάς: Πως θα ζεσταθούμε καλύτερα και φτηνότερα

Χρήστος Λαδάς: Πως θα ζεσταθούμε καλύτερα και φτηνότερα
Ο Χρήστος Λαδάς είναι δικηγόρος, Δρ. Νομικής

To σχέδιο Πισσαρίδη περισσότερο διαπιστώνει (πράγματα γνωστά) παρά προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την ανάταση της οικονομίας. Έστω κι έτσι διαπιστώνεται ότι το στοίχημα για να μεγαλώσουμε δεν είναι να συλλάβουμε κάποια πρωτοτυπία αλλά να εκτελέσουμε καλύτερα όσα ήδη ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε.

Για τα ανανεώσιμα συστήματα και την κλιματική αλλαγή οι βασικές διαπιστώσεις είναι:

  • Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο στο πράσινο μείγμα θέρμανσης και μεταφορών που αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας
  • Υπάρχει χαμηλή πρόοδος στους χώρους υγειονομικής ταφής και διαχείρισης απορριμάτων
  • Είμαστε σχεδόν ουραγοί στην ανακύκλωση υλικών

Με βάση τις διαπιστώσεις του σχεδίου επιχειρούμε να πλουτίσουμε την συγγραφική ένδεια για τις προτάσεις της αειφόρας θέρμανσης που καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών μας πόρων.

Συστήματα θέρμανσης

Το φυσικό αέριο

Όπως είναι γνωστό ο λιγνίτης θα καθίσταται μέσω φόρων ολοένα και πιο ακριβός ως πηγή ενέργειας. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί στην επέκταση του φυσικού αερίου ως πηγή θέρμανσης που θα υποκαταστήσει τον λιγνίτη.

Το φυσικό αέριο θεωρείται ενεργειακά ως μείγμα «γέφυρα» μεταξύ των ορυκτών και των πράσινων συστημάτων. Έχει χαμηλά κόστη απόκτησης και μπορεί να αποτελέσει το μείγμα που θα αγκαλιάσουν τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες. Το ποσό εξοικονόμησης μπορεί να φθάσει έως και 40% από τη θέρμανση και έως και 50% από τον ηλεκτρισμό.

Η ΔΕΔΑ πρέπει να επεκτείνει γρήγορα τα δίκτυα φυσικού αερίου σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Υπολογίζεται ότι το 2024 το φυσικό αέριο θα βρίσκεται σε 34 πόλεις της Ελλάδος. Το πλήρες κόστος επέκτασης του δικτύου υπολογίζεται σε λιγότερο από μισό δις. €. Τα ποσά που θα εξοικονομήσει η χώρα αν στήσει το δίκτυο γρηγορότερα υπερβαίνουν το κόστος του. Οι τσέπες των νοικοκυριών θα ανακουφιστούν πιο γρήγορα.

Το εμπόριο του LNG αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2040 και η χώρα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο για να καρπωθεί τα οφέλη, δεδομένης της σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη.


Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Τα νέα κτίρια πρέπει να έχουν βιοκλιματικό σχεδιασμό ώστε να απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να ζεσταίνονται ιδίως και να ψύχονται. Η εξοικονόμηση θέρμανσης και ψύξης σε κτίρια με βιοκλιματικό σχεδιασμό υπολογίζεται της τάξεως του 30%.

Ένα βιοκλιματικά σχεδιασμένο οίκημα θα μπορούσε να φέρει πράσινο πιστοποιητικό και να κερδίζει κάτι για την συνεισφορά του στην κλιματική αλλαγή. Αυτό το κάτι θα μπορούσε να συνδέεται με το κράτος (2-3% μικρότερο ΕΝΦΙΑ) ή και τα δημοτικά τέλη (έκπτωση ισόποση) αφού η εξοικονόμηση ενέργειας είναι εθνικό και τοπικό ζητούμενο.

Παράλληλα το «εξοικονομώ κατ’ οίκον» πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Τα παλιά κτίρια αποτελούν εξαιρετικά ενεργοβόρα πηγή. Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί αν περιορίσουν τις απώλειες τους υπολογίζεται στο 80%. Η ενεργειακή αναβάθμιση περνά πρωτίστως μέσα από την ενεργειακή οικονομία.

Το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης είναι μικρότερο από την παραγόμενη πράσινη ενέργεια που ξοδεύεται σήμερα για την κάλυψη των αναγκών τους. Επιπλέον θα φέρει άμεσα και μόνιμα αποτελέσματα.

Η στόχευση πρέπει να είναι στην επίτευξη της ενεργειακής κλάσης Α και Β. Τα στατιστικά του προγράμματος δείχνουν ότι περίπου το 60% των κτιρίων που αναβαθμίζονται ενεργειακά εμπίπτουν, μετά την αναβάθμιση, στις κατηγορίες Γ και Δ. Δεν είναι αρκετό. Η δουλειά γίνεται αλλά μισή.

Η στόχευση του κράτους θα πρέπει να είναι όλα τα κτίρια που αναβαθμίζονται να μηδενίζουν τις απώλειες τους. Τα κίνητρα πρέπει να είναι ασύμμετρα, και υπέρ της αναβάθμισης στις κατηγορίες Α και Β. Το κράτος θα πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης στις πρώτες δυο κατηγορίες ώστε οι δικαιούχοι να έχουν κίνητρο να εντάξουν τις προσπάθειες τους εκεί.

Οι ΟΤΑ θα πρέπει να ενισχύσουν από το δικό τους κουμπαρά τις απώλειες ενέργειας των δημόσιων κτιρίων. Γνωρίζουν καλύτερα άλλωστε τα τοπικά προβλήματα από ότι οποιοδήποτε Υπουργείο. Νοσοκομεία και σχολεία που είναι τα περισσότερα δημόσια κτίρια σε κάθε τοπική κοινωνία πρέπει να μηδενίσουν τις απώλειες τους σε ενέργεια σήμερα.

Η ενεργειακή αναβάθμιση αυτών των κτιρίων μπορεί να ενταχθεί στα ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης των ΟΤΑ Β΄ Βαθμού. Κλιμάκια της Περιφέρειας μπορούν να επισκέπονται κτίρια και με μικρές εργολαβίες να αποκαθιστούν τα μικρά προβλήματα (σπασμένα τζάμια, παράθυρα και πόρτες, σιλικόνες στα κενά) ώστε να περιορίσουν τις απώλειες θέρμανσης και ψύξης μέχρι να αναβαθμιστεί ολοκληρωμένα το κάθε κτίριο.

Η θέρμανση υπολογίζεται κατά βάση ότι ευθύνεται για την κατανάλωση του 1/2 των ενεργειακών πόρων μιας χώρας. Η γρήγορη επέκταση του φυσικού αερίου και η ενεργειακή προστασία των κτιρίων αποτελούν τα βασικά σημεία για να περιορίσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες σε low budget κόστη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης