Οι διεθνολόγοι Φίλης και Δεσποτόπουλος εξηγούν γιατί η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είναι ιστορική
Μήνυμα για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, σχετικά με την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης την οποία υπέγραψαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ επεσήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Σημειώνεται πως ο κ. Δένδιας μετέβη χθες στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ενώ είχαν προηγηθεί ολονύχτιες διμερείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.
Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για μία ισορροπημένη συμφωνία, «απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας» όπως αυτό έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και νομολογία, ενώ η Αθήνα θεωρεί ότι δια της υπογραφής της συμφωνίας, το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα «δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ».
Παράλληλα, επισημαίνεται πως η υπογραφείσα οριοθέτηση είναι τμηματική, αποτελεί δηλαδή τμήμα συνολικής, μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζει αποτελεσματικά «την παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες».
Δένδιας (ΥΠΕΞ): Να κυρώσει άμεσα η Βουλή τη συμφωνία με την Αίγυπτο
Να κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ ζητά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για μια μεγάλη εθνική επιτυχία που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δένδιας είπε πως θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων επί της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, τόνισε ότι δεν ήξερε, όταν αναχωρούσε για το Κάιρο πως θα υπέγραφε τη συμφωνία ενώ κάλεσε την Τουρκία να μην αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα
«Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε, υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μία παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη.
Υπήρξε και σύσκεψη με τον κ.Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης.
Είναι μεγάλη επιτυχία.
Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση.
Σε αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.
Είναι προϊόν πολλής προεργασίας η συμφωνία, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία.
Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον.
Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι» είπε ο κ.Δένδιας, αναφέροντας πως η αντιπολίτευση θα έχει πλήρη γνώση της συμφωνίας.
«Η αντίληψη της χώρας ήταν γνωστή.
Έχω απόλυτη γνώση του φακέλου των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων γύρων.
Η συμφωνία που καταλήξαμε είναι μια συμφέρουσα εθνική συμφωνία.
Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας των νησιών που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο.
Είναι μια συμφωνία δίκαιη και νόμιμη.
Αυτό είναι το σημαντικό και καταδεικνύει πόσο παράνομο και εξωπραγματικό ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.
Έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία
«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας σε οποιοδήποτε διεθνές όργανο.
Είναι δύσκολο να αντιπαραβάλλεις νόμιμη συμφωνία με ανύπαρκτο νομικό κατασκεύασμα.
Δεν υπάρχει καμία χώρα που να υποστηρίζει αυτό που λέει η Τουρκία.
Είναι η απόλυτη μειοψηφία του ενός.
Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα γίνει μόνο υπό όρους διεθνούς δικαίου.
Βλέπετε τη λυσσώδη αντίδραση της Τουρκίας, αν ήταν αλλιώς τα πράγματα δεν θα αντιδρούσε έτσι» είπε ο κ.Δένδιας, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν γνωρίζει την πρόθεση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, είπε ότι «υπάρχει αυτή η πρόθεση, ελπίζω η Τουρκία να αλλάξει θέση».
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο για θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα.
Με αφήνει έκπληκτο η αποχώρηση της Τουρκίας, πιστεύω ότι θα επανέλθει» ανέφερε ο κ.Δένδιας.
«Οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς είναι υπό το κράτος έκπληξης.
Μια νόμιμη συμφωνία που συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις.
Η Τουρκία επιλέγει το ρόλο του ταραχοποιού.
Θα της έλεγα να διαβάσει την ανακοίνωση του State Department» υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος αποκάλυψε ότι την ώρα της υπογραφής τηλεφώνησε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, M.Pompeo καθώς και ότι ήταν ενήμερη η αμερικανική πλευρά.
Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ: Εθνική επιτυχία που κλείνει εκκρεμότητα 15 ετών
Τη θέση ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ αποτελεί εθνική επιτυχία που κλείνει εκκρεμότητα 15 ετών διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων σήμερα Παρασκευή 7/8 το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.
«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών.
Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η «χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή».
«Ταυτόχρονα υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις.
Γιατί στηρίζεται αυτή η συμφωνία, όπως και η συμφωνία που υπογράψαμε πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία, στο δίκαιο της θάλασσας.
Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις χωρών.
Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες.
Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.
Η Αίγυπτος απαντά στην Τουρκία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα
Απάντηση στην Τουρκία, σχετικά με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, δίνει το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι εκπλήσσεται από την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, καθώς η Αγκυρα δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, «όσον αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Εκπλήσσει το γεγονός ότι τέτοιες ανακοινώσεις και ισχυρισμοί εκδόθηκαν από μια πλευρά που δεν είναι εξοικειωμένη με τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε άκυρη τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Λιβύης.
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι το κείμενο και ο χάρτης της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, προσθέτοντας: «Ωστόσο, είναι προφανές από τις συντεταγμένες ότι η συμφωνία όχι μόνο παραβιάζει τα δικαιώματα και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά επίσης της Λιβύης».
«Ως εκ τούτου, μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας, την οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ, είναι άκυρη» σημείωσε, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως επιχειρούν να υπογράψουν συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αγνοώντας την Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε σε αυτούς και στον κόσμο ότι αυτή η συμφωνία είναι άκυρη» συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου αφορά περιοχές ενός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Δείτε τον χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου:
Γιατί η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είναι ιστορική – Τι σηματοδοτεί
Για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και το τι αυτή σηματοδοτεί μίλησαν στον ΣΚΑΪ οι διεθνολόγοι Νίκος Φίλης και Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Όπως εξήγησε ο κ. Φίλης, «είναι η μόνη νόμιμη και κανονική συμφωνία στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου. Μέχρι τώρα είχαμε τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Είχαμε το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο είναι προφανές πως ήταν αποτέλεσμα επιβολής της μίας πλευράς προς την άλλη. Τώρα, λοιπόν, έρχεται η Ελλάδα με την Αίγυπτο και προβαίνουν σε μια συμφωνία , η οποία είναι κανονική, είναι προϊόν συμβιβασμού. Είναι μια συμφωνία η οποία διεμβολίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, γιατί το επικαλύπτει.»
Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι η δημιουργία μιας νομικής διαφοράς, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να πάρει αυτές τις δύο συμφωνίες και ενδεχομένως να πάμε στο δικαστήριο της Χάγης, υπογράμμισε.
«Αν η Τουρκία αισθάνεται τόσο σίγουρη ότι η συμφωνία της με τη Λιβύη είναι μια κανονική συμφωνία και υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, τότε φαντάζομαι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα οι δύο συμφωνίες αυτές να τεθούν υπόψη του δικαστηρίου της Χάγης και αυτό να κρίνει ποια είναι νόμιμη.»Δεν είμαστε κοντά σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά έχουμε ένα νέο δεδομένο στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτίμησε ο κ. Φίλης.
Η τμηματική οριοθέτηση επελέγη, όπως είπε ο κ. Φίλης, διότι η Αίγυπτος δεν επιθυμούσε την ολική οριοθέτηση αυτή τη στιγμή. Επίσης, η τμηματική οριοθέτηση δεν είναι οριστική. Οπότε κάλλιστα θα μπορούσαν ένα κομμάτι της Ρόδου που μένει εκτός και το Καστελλόριζο να συμπεριληφθούν σε μια μελλοντική διευθέτηση. «Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε σαν προτεραιότητα να διεμβολίσουμε το τουρκολιβυκό σύμφωνο.»
Ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να μη γίνει γνωστή η συμφωνία προτού «πέσουν» οι υπογραφές, εξηγεί ο κ. Δεσποτόπουλος, διότι διαφορετικά θα υπήρχαν αντιδράσεις.«Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι σφόδρα ενοχλημένη από τη συμφωνία και θα έκανε ότι μπορούσε για να την εμποδίσει.»
Η Αίγυπτος δεν θέλει να γίνει μέρος ενός ελληνοτουρκικού προβλήματος. Δεν θέλει να λάβει σαφή θέση, τόνισε και προσέθεσε ότι γι’ αυτό έχει αναπτυχθεί και αυτή η δυναμική.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Σε μια ιστορική συμφωνία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης προχώρησαν Ελλάδα και Αίγυπτος μετά τις υπογραφές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο.
Όπως τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».
Ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι, επεσήμανε από την πλευρά του ότι θα μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ, «ιδιαίτερα των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Ειδικότερα:
«Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.
Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες
Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.
• Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.
• Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
• Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
• Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
• Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.
Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου
• Αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
• Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
• Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
• Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.
Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή.
Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.
•Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
• Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.
Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο».
www.worldenergynews.gr