Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Xpeng Motors: Συγκέντρωσε ήδη 400 εκατ. δολ. πριν από το IPO η κινέζικη '' TESLA"

Xpeng Motors: Συγκέντρωσε ήδη  400 εκατ. δολ. πριν από το IPO η κινέζικη '' TESLA
Οι πωλήσεις των λεγόμενων νέων ενεργειακών οχημάτων μειώθηκαν κατά 33,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο

Η κινεζική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Xpeng Motors έχει συγκεντρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια πριν από την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο CNBC.

To αντίπαλον δέος της Tesla ήταν σε συνομιλίες για να συγκεντρώσει 300 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ένας επιπλέον επενδυτής έχει συμμετάσχει, ανεβάζοντας το σύνολο στα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από τους υπάρχοντες επενδυτές, την Alibaba και το κρατικό επενδυτικό ταμείο Qatar Investment Authority, το κρατικό κεφάλαιο πλούτου του Αμπού Ντάμπι, Mubadala συνέβαλε στην διαμόρφωση των 400 εκατ. δολ.

Ο τρέχων γύρος χρηματοδότησης πλησιάζει στην ολοκλήρωση, ανέφεραν οι πηγές. Η IPO της εταιρείας θα ακολουθήσει τον δρόμο και άλλων κινέζικων ηλεκτρικών αυτοκινητοβιομηχανιών - Nio και Li Auto - που έχουν ήδη εισαχθεί στις ΗΠΑ και των οποίων οι τιμές μετοχών έχουν αυξηθεί απότομα πρόσφατα.

Η μετοχή της Nio σημείωσε άνοδο 239% φέτος, ενώ η Li Auto, η οποία εισήχθη την περασμένη εβδομάδα, έχει δει τις μετοχές της να αυξάνονται κατά 45% από το ντεμπούτο της. Εν τω μεταξύ, η Tesla είναι πάνω κατά 237%.

Η «σκιά»

Ωστόσο, η επερχόμενη λίστα της Xpeng έρχεται επίσης τη στιγμή της αύξησης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συναλλαγές ξένων εταιρειών στη Wall Street.

Τον Μάιο, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε νομοθεσία που θα αύξανε τον έλεγχο των κινεζικών εταιρειών που διαπραγματεύονται σε αμερικανικά χρηματιστήρια και ενέχει την απειλή διαγραφής ορισμένων ξένων εταιρειών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κίνα έχει δημιουργήσει πολλούς κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, χάρη στις ευνοϊκές πολιτικές όπως οι κρατικές επιδοτήσεις. Ενώ μερικοί έχουν καταρρεύσει, μια ομάδα συμπεριλαμβανομένων των Xpeng, Nio και Li Auto, πιέζει προς τα εμπρός για να πάρει ένα κομμάτι της μεγαλύτερης αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Οι πωλήσεις των λεγόμενων νέων ενεργειακών οχημάτων μειώθηκαν κατά 33,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας. Όμως, από μήνα σε μήνα, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί καθώς η κινεζική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης