Ενέργεια

Η BP θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 40% και θα επενδύσει στην πράσινη ενέργεια

Η BP θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 40% και θα επενδύσει στην πράσινη ενέργεια
Σχεδιάζει 10πλάσια αύξηση των ετήσιων επενδύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030
Η BP σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή ενέργεια ως μέρος μιας σημαντικής στρατηγικής αναθεώρησης που παρουσιάστηκε την Τρίτη 4/8/2020, παράλληλα με μια τεράστια απώλεια το δεύτερο τρίμηνο και περικοπή μερισμάτων.
Η εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει 10πλάσια αύξηση των ετήσιων επενδύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, καθώς προσπαθεί να εκπληρώσει την υπόσχεσή της για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και προετοιμάζεται για έναν κόσμο που χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο πετρέλαιο.
Οι μετοχές της BP αυξήθηκαν έως και 8% στο Λονδίνο.
"Αυτή η επόμενη δεκαετία είναι κρίσιμη για τον κόσμο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για να οδηγήσει την απαραίτητη αλλαγή στα παγκόσμια ενεργειακά συστήματα θα απαιτηθεί δράση από όλους", ανέφερε η BP σε ανακοίνωση.

Η εταιρεία αναμένει ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί κατά 75% τα επόμενα 30 χρόνια εάν η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών περιορισθεί σε 1,5 βαθμούς Κελσίου ή κατά 50% εάν είναι μικρότερη από 2 βαθμούς, δήλωσε η επικεφαλής στρατηγικής της BP Giulia Chierchia στους επενδυτές .
Η BP ανακοίνωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως το 2030, μείωση κατά 40% από τα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων κεφαλαιουχικών δαπανών της για τα επόμενα πέντε χρόνια θα παραμείνει στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

"Πιστεύουμε ότι αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα προσφέρει μια συναρπαστική και ελκυστική μακροπρόθεσμη πρόταση για όλους τους επενδυτές", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney.
Το σχέδιο της BP να απομακρυνθεί από το πετρέλαιο μετά από έναν αιώνα εξερεύνησης θα περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε βιοενέργεια, δέσμευση και αποθήκευση υδρογόνου και άνθρακα.
Στοχεύει επίσης σε 70.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, από 7.500 προς το παρόν.
Ταυτόχρονα, η BP θα μειώσει το χαρτοφυλάκιο διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου και στοχεύει να συγκεντρώσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση περιουσιακών στοιχείων τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η BP έχει ήδη πουλήσει τη μονάδα πετροχημικών της και έχει ανακοινώσει σχέδια για περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από μια πτώση στις τιμές του πετρελαίου και προσπαθεί να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η εταιρεία σύμφωνα με ανακοίνωσή της την Τρίτη αναμένει ότι η αναδιάρθρωση θα κοστίσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, με εργοστάσια κλειστά, αεροπλάνα καθηλωμένα και τους αυτοκινητιστές να μένουν στο σπίτι.
Η τιμή του Brent υποχώρησε σε χαμηλό 18 ετών τον Απρίλιο, κάτω από τα 20 $ το βαρέλι. Από τότε έχει ανακάμψει στα 44 $ το βαρέλι, αλλά παραμένει 35% κάτω φέτος.
Η BP ανακοίνωσε απώλεια 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς προχώρησε σε απομείωση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των αναξιοποίητων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, λόγω μειωμένων προβλέψεων για την τιμή του πετρελαίου.
Μείωσε το μέρισμα κατά 50% στα 5,25 σεντς ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει τις πληρωμές σταθερές στα μελλοντικά τρίμηνα, ενώ υπόσχεται να επιστρέψει το 60% του πλεονάσματος στους επενδυτές μέσω επαναγοράς μετοχών.

"Το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι ο καθορισμός μερίσματος σε αυτό το επίπεδο λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας Covid, υποστηρίζει τον ισολογισμό της BP και παρέχει επίσης την ευελιξία που απαιτείται για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση σε κλίμακα", ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο Looney αναγνώρισε ότι αυτό θα επιβαρύνει τους επενδυτές. "Ωστόσο, είναι μια απόφαση που πιστεύουμε ολόψυχα ότι είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον των μετόχων μας", πρόσθεσε.
Η Greenpeace UK χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως «απαραίτητη και ενθαρρυντική αρχή», αλλά είπε ότι η BP πρέπει να προχωρήσει περισσότερο.
Η BP έχει ξυπνήσει την άμεση ανάγκη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αυτή τη δεκαετία", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ανώτερος υπεύθυνος για το κλίμα Mel Evans.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης