Ενέργεια

Η Κίνα εκπλήρωσε μόνο το 5% της ενεργειακής συμφωνίας με τις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2020

Η Κίνα εκπλήρωσε μόνο το 5% της ενεργειακής συμφωνίας με τις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2020
Οι εισαγωγές πετρελαίου, LNG, άνθρακα και άλλων ενεργειακών προϊόντων της Κίνας ανήλθαν συνολικά σε περίπου 1,29 δισ. δολάρια έως τον Ιούνιο
Η Κίνα αγόρασε μόνο το 5% των στοχευμένων ενεργειακών προϊόντων ύψους 25,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο εξάμηνο του 2020, υπολείποντας τις δεσμεύσεις της για εμπορικές συμφωνίες σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών είναι ήδη τεταμένες.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μεταλλουργικού άνθρακα και άλλων ενεργειακών προϊόντων ανήλθαν συνολικά περίπου 1,29 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters με βάση τα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας.

Ενώ οι κινεζικές αγορές προϊόντων των ΗΠΑ επιταχύνθηκαν πρόσφατα, οι αναλυτές λένε ότι οι χαμηλές τιμές ενέργειας και η επιδείνωση των σχέσεων σημαίνει ότι το Πεκίνο μπορεί να μην καλύψει τον στόχο του για ολόκληρο το έτος στη συμφωνία Φάσης 1 που έκλεισε τον Ιανουάριο.

«Η Κίνα είναι απίθανο να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της Φάσης 1, καθώς ήταν υπερβολικά φιλόδοξες από την αρχή», δήλωσε ο Michal Meidan, διευθυντής του Ινστιτούτου Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης, προσθέτοντας ότι περίμενε το Πεκίνο να εντείνει τις αγορές για να δείξει καλή θέληση.
Η αποτυχία επίτευξης του στόχου θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίες έχουν εκτονωθεί από το ξέσπασμα του κοροναϊού.

Πετρέλαιο

Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ αναμενόταν να εμφανιστεί σημαντικά στις αγορές της Φάσης 1 της Κίνας. Όμως, η αύξηση των ναύλων σε συνδυασμό με την κατάρρευση της ζήτησης καυσίμων, καθώς εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός, έκανε τις εισαγωγές των ΗΠΑ σχετικά δαπανηρές για διυλιστήρια στην Κίνα.
Η Κίνα εισήγαγε μόνο 45.603 βαρέλια ημερησίως (bpd) πετρελαίου των Η.Π.Α. το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με 85.453 βαρέλια την ημέρα την ίδια περίοδο το 2019.

Ο Sushant Gupta, διευθυντής έρευνας της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie, δήλωσε ότι για να επιτύχει τον στόχο της εμπορικής συμφωνίας, η Κίνα θα πρέπει να εισαγάγει 1,5 εκατομμύριο bpd αμερικανικού αργού πετρελαίου το 2020 και το 2021, αναθεωρώντας αυτήν την εκτίμηση από περίπου 1 εκατομμύριο bpd προηγουμένως καθώς οι χαμηλές τιμές πετρελαίου μείωσαν την αξία των αγορών αργού.

Τα διυλιστήρια της Κίνας ενίσχυσαν τις αγορές των Η.Π.Α., αφού οι κορυφαίοι βαθμοί πετρελαίου υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος τον Απρίλιο
Η Κίνα εισήγαγε περίπου 940.000 bpd αργού από τις ΗΠΑ τον Ιούλιο και αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο 1,01 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο, υψηλό όλων των εποχών, δήλωσε η αναλύτρια της Refinitiv, Emma Li.
Ωστόσο, η μείωση των περιθωρίων διύλισης και η διόγκωση των αποθεμάτων αναμένεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό εισαγωγής κατά το τρίτο τρίμηνο.

LNG και Άνθρακας

Η Κίνα υπερδιπλασίασε τους όγκους εισαγωγών LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το 2019, σε 878.754 τόνους.
Ωστόσο, λόγω των χαμηλότερων τιμών, η αξία αυτών των αγορών διπλασιάστηκε, υπογραμμίζοντας την πρόκληση της συγκέντρωσης στόχων εμπορικής συμφωνίας υψηλής αξίας, ενώ οι τιμές της ενέργειας είναι χαμηλές.

Ένα παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές εξαγωγές μεταλλουργικού άνθρακα, οι οποίες έχουν αγωνίζονται να γίνουν ανταγωνιστικές διεθνώς τα τελευταία χρόνια.
«Οι πολιτικοί κίνδυνοι και οι μεγάλες αβεβαιότητες παρεμποδίζουν τις μακροπρόθεσμες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας», δήλωσε ο Li Yao, διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής SIA Energy.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης