Ενέργεια

Η συμμετοχή τριών ορυχείων της ΔΕΗ πέταξε εκτός διακοψιμότητας 11 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες - Κλείσιμο στα 63.800 e/MWh/έτος

Η συμμετοχή τριών ορυχείων της ΔΕΗ πέταξε εκτός διακοψιμότητας 11 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες - Κλείσιμο στα 63.800 e/MWh/έτος
Αναποτελεσματική για τη βιομηχανία η πρώτη δημοπρασία - Αύριο 30/7 η δεύτερη

Τα ορυχεία της ΔΕΗ απορρόφησαν μεγάλο μέρος της ποσότητας διακόψιμης ισχύος που διατέθηκε στη σημερινή πρώτη δημοπρασία που διενήργησε ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της εφαρμογής του μηχανισμού της διακοψιμότητας με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός 11 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Η τιμή της διακόψιμης ισχύος έκλεισε στα 63.800 ευρώ /MW/έτος με ανώτατο όριο τα 65 ευρώ /MW/έτος, ενώ ισχυρός ανταγωνισμός αναμένεται και στην αυριανή δεύτερη δημοπρασία για την υπηρεσία άμεσης προειδοποίησης (ΥΔΦ2).

Η διάθεση μόλις 400 MW στη σημερινή πρώτη δημοπρασία για την υπηρεσία μακράς προειδοποίησης (ΥΔΦ1) και το γεγονός ότι συμμετείχε σε αυτή η ΔΕΗ με τρία ορυχεία παρά το ότι οι λιγνιτικές μονάδες της υπολειτουργούν, θεωρείται από αρμόδιους παράγοντες της βιομηχανίας η βασική αιτία να μείνουν εκτός της πρώτης υπηρεσίας 9 βιομηχανικές μονάδες ενώ τρεις πήραν μόνο μέρος της ποσότητας του διεκδικούσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ κέρδισε μέσω των τριών ορυχείων της 82,2 ΜW όταν το σύνολο της ποσότητας που διατέθηκε ήταν μόλις 400 MW. 

Έτσι έμειναν εκτός της σημερινής πρώτης δημοπρασίες οι μονάδες της ΣΙΔΕΝΟΡ, της ΕΛΒΑΛ, δυο εργοστάσια της ΧΑΛΚΟΡ, των Σωληνουργείων Κορίνθου, της ΒΕΠΑΛ, της CW, των Ελληνικών Καλωδίων και της ΣΥΜΕΤΑΛ, ενώ εκτός έμεινε και το εργοστάσιο του Τιτάνα στον Βόλο, η ΣΟΒΕΛ πήρε μικρότερη ποσότητα από αυτή που διεκδικούσε και τέλος εκτός έμεινε το εργοστάσιο του Βόλου της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα κατά την αυριανή δημοπρασία στην οποία επίσης θα διατεθούν 400 MW αναμένεται o ανταγωνισμός να είναι ακόμη πιο αυξημένος. Και τούτο διότι όσοι ετέθησαν εκτός της σημερινής δημοπρασίας, θα διεκδικήσουν ποσότητες διακόψιμης ισχύος στην αυριανή δημοπρασία στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει ήδη στενότητα δεδομένου ότι διατίθενται 400 MW και διεκδικούνται 528,5 MW.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δυο αλλαγές που έχουν γίνει στη νέα υπουργική απόφαση για τη διακοψιμότητα, η οποία έγινε με βάση την έγκριση της Κομισιόν, θεωρούνται παγίδες για τους συμμετέχοντες.   

Η πρώτη αφορά στα τεστ που θα πραγματοποιεί ανά εξάμηνο απροειδοποίητα ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να διαπιστώσει τη διαθεσιμότητα των καταναλωτών διακοπτόμενου φορτίου. Τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά για τους νεοεισερχόμενους σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στο χρόνο της προειδοποίησης, για τη υπηρεσία διακοπτόμενου φορτίου 2 που από 5 λεπτά περιορίστηκε μόλις στο 1 λεπτό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για να συμμετάσχει ένας καταναλωτής στην υπηρεσία πρέπει να έχει αυτοματοποιημένα συστήματα που του επιτρέπουν να ανταποκριθεί τόσο γρήγορα σε πιθανό αίτημα του διαχειριστή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης