Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Θέμα 24ωρων οι πρώτοι διαγωνισμοί από τη ΔΕΔΑ – Προκήρυξη δικτύων διανομής σε 4 πόλεις της Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Θέμα 24ωρων οι πρώτοι διαγωνισμοί από τη ΔΕΔΑ – Προκήρυξη δικτύων διανομής σε 4 πόλεις της Αν. Μακεδονίας-Θράκης
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν από τη ΔΕΔΑ τα έργα για την άφιξη του καυσίμου σε Ξάνθη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή
Ξεκινά άμεσα η δρομολόγηση των κατασκευαστικών έργων που σχεδιάζει η ΔΕΔΑ για την επέκταση του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από μέρα σε μέρα αναμένεται να «βγουν στον αέρα» οι πρώτοι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των προβλεπόμενων δικτύων διανομής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διαγωνισμοί αφορούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, για τη δημοπράτηση των έργων σε Ξάνθη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, δηλαδή των τεσσάρων από τις έξι πόλεις της εν λόγω Περιφέρειας που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας.

Όσον αφορά τα δύο υπόλοιπα αστικά κέντρα, δηλαδή την Ορεστιάδα και την Καβάλα, οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν το φθινόπωρο. Στην περίπτωση της Ορεστιάδας, αιτία για την προκήρυξη σε δεύτερο χρόνο είναι η αδειοδότηση του τοπικού σταθμού αποσυμπίεσης CNG, καθώς το τοπικό δίκτυο διανομής θα ανεφοδιάζεται μέσω συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Στην Καβάλα, ο λόγος είναι πως το δίκτυο θα τροφοδοτείται μέσω μίας νέας «εξόδου» του εθνικού συστήματος μεταφοράς στο Χαλκερό, την οποία θα υλοποιήσει ο ΔΕΣΦΑ εγκαθιστώντας ένα μετρητικό σταθμό.

Έναρξη των έργων εντός 2020

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΔΑ, τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη έως το τέλος της χρονιάς, με ορίζοντα ολοκλήρωσης και για τις έξι πόλεις το 2024.

Συνολικά στην Περιφέρεια θα κατασκευασθούν 495,8 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης. Έτσι, σύμφωνα με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας, θα υλοποιηθούν κατ’ ελάχιστο 14.094 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών.

Εμπλοκή σε Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα

Όπως είναι γνωστό, στο πρώτο «κύμα» επέκτασης της ΔΕΔΑ, για την επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια, περιλαμβάνονται άλλες 12 πόλεις, στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ωστόσο, για στις δύο αυτές Περιφέρειες έχει προκύψει εμπλοκή στην προκήρυξη των διαγωνισμών κατασκευής των έργων, παρόλο που η ΔΕΔΑ είναι και πάλι έτοιμη να προχωρήσει στη δημοπράτησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος είναι πως οι επικεφαλής των Περιφερειών και οι αντίστοιχες Διαχειριστικές Αρχές ζητούν αλλαγές στους όρους συμμετοχής στους διαγωνισμούς, ώστε να μπορούν να «κατέβουν» και εταιρείες οι οποίες δεν έχουν προϋπηρεσία στην κατασκευή έργων φυσικού αερίου. Ένα αίτημα το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά η ΔΕΔΑ, σύμφωνα με την οποία για λόγους ασφάλειας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση η τεχνική εμπειρία των συμμετεχόντων σε ανάλογες υποδομές.

Σύμφωνη γνώμη της ΕΥΘΥ

Αξίζει να σημειωθεί πως με τη ΔΕΔΑ συνέπλευσε και η Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης (ΕΥΘΥ) του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και για τις τρεις Περιφέρειες.

Έτσι, με βάση τη θετική γνωμοδότηση της ΕΥΘΥ, η Υπηρεσία συναίνεσε στην προϋπόθεση προηγούμενης εμπειρίας στην κατασκευή έργων φυσικού αερίου που προβλέπεται στις προκηρύξεις, για τις εργολαβικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν την υλοποίηση των δικτύων.

Υπενθυμίζεται ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προβλέπεται να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οι Αλεξάνδρεια, Γιαννιτσά, Βέροια, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τα δίκτυα θα καλύψουν τις Θήβα, Άμφισσα, Λαμία, Καρπενήσι, Λειβαδιά και Χαλκίδα.

Για την πρώτη φάση του αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΔΑ, και με σκοπό την «άφιξη» του αερίου στις 18 πόλεις των τριών Περιφερειών, θα κατασκευασθούν 1.130 χιλιομέτρων νέων δικτύων. Έτσι, θα υλοποιηθούν κατ’ ελάχιστο 30.800 συνδέσεις.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης