Η κυριαρχία της Κίνας στα μέταλλα σπανίων γαιών είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Ένα, όμως, λιγότερο γνωστό μέταλλο που τροφοδοτεί τον αμυντικό τομέα των ΗΠΑ, μπορεί να είναι η λαβή που χρειάζεται η Κίνα για να κρατήσει στο χέρι τις ΗΠΑ.
Αυτό το σπάνιο μέταλλο έσωσε τους Συμμάχους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πολύ ξαφνικά έχει αποκτήσει μια κρίσιμη θέση σε τρεις ηπείρους, οδηγώντας σε πρόσφατη άνοδο στις τιμές της τάξης του 200%.
Το γεγονός ότι η Κίνα μπλόκαρε τις εξαγωγές αντιμονίου και άλλων μετάλλων χρήσιμων στην αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, οδήγησε σε άνοδο κατά 40% την μετοχή της Military Metals, που εγκαίρως είχε προβλέψει το πρόβλημα και άρχισε να μαζεύει assets αντιμονίου στη Νεβάδα, τη Nova Scotia και την Σλοβακία (Trojanova), που διαθέτει πάνω 60.998 τόνους αξίας 2 δισ δολ με τις σημερινές αποτιμήσεις.
Το Αντιμόνιο
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το αντιμόνιο ήταν ζωτικής σημασίας για την παραγωγή πυρομαχικών, χάλυβα, βολφραμίου και σκλήρυνσης σφαιρών μολύβδου.Ο στρατός των ΗΠΑ, επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού από 4.000 μονάδες/μήνα σε 100.000 μονάδες/μήνα μέχρι το τέλος του έτους, για αυτό και αναζητά μια διαφορετική πρόσβασή σε αυτό το πολύτιμο μέταλλο. Η Κίνα έχει διακόψει την κύρια προμήθεια αντιμονίου της Βόρειας Αμερικής, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Military Metals Corp. Scott Eldridge. Η εταιρεία προσπαθεί να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία αντιμονίου και σχεδιάζει να βοηθήσει τις ΗΠΑ να επανέλθουν στο παιχνίδι των αγορών. Αυτό θα το επιτύχει μέσω της χρήσης παλαιότερων μονάδων παραγωγής στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ είχαν αυτάρκεια παραγωγής άνω του 90%. Σήμερα η Κίνα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής. Παρά τις προβλέψεις για αυξήσεις τιμών άνω του 300% έως τον Ιανουάριο του 2025, φαίνεται πως υπάρχει κάποια λύση για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αφού μια ομάδα ανθρακωρύχων παρεμβαίνει για να ενισχύσει την προσφορά στην Αυστραλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βόρεια Αμερική. Μόλις την Τετάρτη, η τιμή της μετοχής του αντιμονίου εκτοξεύτηκε κατακόρυφα.
Η Κίνα
Αυτή τη στιγμή, η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής αντιμονίου και από τα τέλη του περασμένου έτους, κάλυψε το 60% των εισαγωγών αντιμονίου στις ΗΠΑ.
Πολλά από τα ορυχεία που βρίσκονται εκτός ελέγχου της Κίνας, στέλνουν το αντιμόνιό τους στην Κίνα για επεξεργασία, κάτι που σημαίνει ότι στα χέρια της Κίνας βρίσκονται το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προμήθειας αντιμονίου. Η Κίνα μπλοκάρει την προσφορά με περιορισμούς στις εξαγωγές που εφαρμόστηκαν τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Η Military Metals
Η εταιρεία είχε προβλέψει μια παγκόσμια κρίση εφοδιασμού και προχώρησε γρήγορα προς αυτήν την ευκαιρία. Έχοντας σαν βάση τον Καναδά και σαφή στρατηγική για την ανάπτυξη ασφαλών πηγών αντιμονίου στη Βόρεια Αμερική, η εταιρεία βασίζεται στην αυξημένη προσοχή που δίνουν η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ στην εξασφάλιση κρίσιμων πόρων.
Στον Καναδά, έχει αποκτήσει το West Gore Antimony Project - ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά ορυχεία αντιμονίου του Καναδά. Διαθέτοντας τόσο χρυσό (10,6 gpt) όσο και αντιμόνιο (3,4%). Η εξαγορά του έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2024, ενώ παράλληλα κινήθηκε προς ενοποίηση περισσότερων εδαφών γύρω από το έργο, επεκτείνοντας γρήγορα το αποτύπωμά της.
Η Military Metals Corp. συλλέγει, επίσης, πόρους αντιμονίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στη Σλοβακία, όπου πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αγόρασε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αντιμονίου της Ευρώπης με ιστορικά αποθέματα, το Trojarova Project. Το Trojarova έκλεισε τη δεκαετία του '90 λόγω της φθίνουσας ζήτησης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της η εταιρεία φαίνεται να έχει άρκετα υποτιμημένη αξία. αυτή ανέρχεται μόλις στα 25 εκατομμυρια δολάρια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Military Metals, βλέπει να έρχεται μια μεγάλη κρίση στην προσφορά αντιμονίου, με τις τιμές του, μαζί με τους νέους κινεζικούς περιορισμούς, να διπλασιάζονται από νωρίτερα φέτος από 12.000 $ ανά τόνο σε 38.000 $.
Η στρατηγική σημασία του αντιμονίου
Το αντιμόνιο είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των κραμάτων και την παραγωγή των πάντων, από σφαίρες, πυρηνικά όπλα, εκρηκτικά βλήματα, ηλιακούς συλλέκτες έως μπαταρίες, αλλά η ζήτησή του εκτοξεύεται καθώς τα έθνη αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμους πόρους.
Η στρατηγική αξία του αντιμονίου έγινε ευρέως εμφανής πρόσφατα όταν η Ουάσιγκτον το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα κρίσιμα ορυκτά που είναι απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια. Από τότε οι τιμές του αντιμονίου έχουν τριπλασιαστεί από νωρίτερα φέτος από 12.000 δολάρια ανά τόνο σε πάνω από 38.000 δολάρια.
Δεδομένης της διαρκούς έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο έλεγχος του αντιμονίου δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία, αλλά και με την γεωπολιτική και τη στρατιωτική ετοιμότητα.
Τον Μάρτιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε 500.000.000 ευρώ βάσει του νόμου για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα σε 2 εκατομμύρια οβίδες ετησίως μέχρι το τέλος του 2025.
www.worldenergynews.gr