Τελευταία Νέα

Διεκπεραίωση 1.500 αιτημάτων σύνδεσης έργων ΑΠΕ από τον ΔΕΔΔΗΕ το α’ εξάμηνο

Διεκπεραίωση 1.500 αιτημάτων σύνδεσης έργων ΑΠΕ από τον ΔΕΔΔΗΕ το α’ εξάμηνο

Τριπλάσιος ο αριθμός αιτήσεων που αξιολόγησε ο Διαχειριστής, έναντι του πρώτου μισού του 2019

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει «ανεβάσει ταχύτητες» στον ρυθμό με τον οποίο αξιολογεί αιτήματα επενδυτών ΑΠΕ για τη χορήγηση όρων σύνδεσης στο δίκτυο διανομής.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Α.Μάνος, στην ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαδικασία υποβολής ομαδικών αιτημάτων από μικρά έργα ΑΠΕ, με σκοπό τη σύνδεσή τους απευθείας στο δίκτυο μεταφοράς, μέσω της κατασκευής νέου υποσταθμού.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάνος, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ο Διαχειριστής διεκπεραίωσε 1.500 αιτήματα σύνδεσης, αριθμό τριπλάσιο από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Τα αιτήματα αυτά «μεταφράζονται» σε έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 580 MW, έναντι 160 MW τους πρώτους έξι μήνες της προηγούμενης χρονιάς.

Τρία διαφορετικά μοντέλα

Την ίδια στιγμή, η χρηματοδότηση νέων υποσταθμών στο σύστημα μεταφοράς, από πολλά μικρά έργα ΑΠΕ, έρχεται να δώσει διέξοδο στα προβλήματα κορεσμού που αντιμετωπίζει το δίκτυο διανομής. Σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση, προβλέπονται τρία διαφορετικά μοντέλα σύνδεσης των παραγωγών ΑΠΕ, με κύριο μέλημα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ την παροχή πρόσβασης στα δίκτυα με τον βέλτιστο τεχνικο-οικονομικό τρόπο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των παραγωγών και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και ασφάλεια των δικτύων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΑΔΜΗΕ θα παραλαμβάνει όλα τα αιτήματα, θα αποφασίζει από κοινού με τον ΔΕΔΔΗΕ κατά περίπτωση τον βέλτιστο τρόπο/μοντέλο σύνδεσης και στη συνέχεια, ανάλογα με το πού θα συνδέονται οι παραγωγοί, θα ακολουθεί είτε από τον ΑΔΜΗΕ είτε από τον ΔΕΔΔΗΕ ο έλεγχος των δικαιολογητικών, η έκδοση προσφοράς όρων σύνδεσης και η κατάρτιση της σύμβασης σύνδεσης και της υλοποίησης των σχετικών έργων.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης