Η πρώτη «έξυπνη στάση» με φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς

Η πρώτη «έξυπνη στάση» με φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς
Παγκόσμια πιλοτική εφαρμογή
Την πρώτη «έξυπνη στάση» λεωφορείων, που είναι εξοπλισμένη με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ τρίτης γενιάς, τοποθέτησε ο δήμος Νεάπολης - Συκεών μπροστά από το δημαρχείο Συκεών, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια πιλοτική εφαρμογή με την οποία θα «συστηθεί» η «έξυπνη στάση» στους πολίτες, ενώ -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης έχει ήδη ζητήσει από τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη μελέτη για την αντικατάσταση των στάσεων λεωφορείου μέσω διαγωνισμού.

Η εξέλιξη ήρθε μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, όπου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τις καινοτόμες εφαρμογές από τον διευθυντή του εργαστηρίου, καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη και τους ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες - ερευνητές και εκπροσώπους εταιρίας που συμπράττει στην προωθούμενη παραγωγή των εφαρμογών.

Ανάλογη παρουσίαση έγινε και στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο Nanotexnology 2020, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του δημάρχου.

«Αναζητούμε και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που αποσκοπεί στην ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας. Έτσι, πιστεύω ότι μια μορφή συνεργασίας με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ μπορεί να ανοίξει νέες λεωφόρους και να αποβεί προς όφελος όλων», δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης.

Η «έξυπνη στάση» ή ενεργειακά αυτόνομη, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι εξοπλισμένη με εκτυπώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά τα οποία καλύπτουν τον καμπυλωτό θόλο της στάσης, παράγοντας ενέργεια από το διάχυτο φως. Δίνεται η δυνατότητα στους δημότες - επιβάτες, προφυλασσόμενοι από τις UV υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να φορτίζουν το κινητό τηλέφωνό τους κατά το διάστημα αναμονής του λεωφορείου έχοντας στη διάθεσή τους τέσσερις θύρες USB.

Κατά τις βραδινές ώρες, η στάση φωτίζεται αυτόνομα με φωτισμό led, ενώ παράλληλα μπορεί να τροφοδοτήσει κατ’ επιλογή του δήμου ρούτερ για WiFi, μετεωρολογικό σταθμό, κ.ά, χάρη στη χρήση της νανοτεχνολογίας, με όλα τα υλικά να είναι ανακυκλώσιμα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης