Γραφειοκρατικό αλαλούμ με την περιβαλλοντική απαλλαγή των φωτοβολταϊκών 500 kW – 1 MW

Γραφειοκρατικό αλαλούμ με την περιβαλλοντική απαλλαγή των φωτοβολταϊκών 500 kW – 1 MW
Εν αναμονή της απαιτούμενης υπουργικής απόφασης, περιφερειακές υπηρεσίες έχουν αρχίσει να ανακαλούν τις βεβαιώσεις απαλλαγής που έχουν χορηγήσει οι ίδιες
Σε σκωτσέζικο ντουζ έχει εξελιχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για αρκετούς μικρομεσαίους επενδυτές ΑΠΕ η επέκταση της απαλλαγής από υποχρέωση έκδοσης ΕΠΟ και στα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος από 500 kW – 1 MW, η οποία θεσπίσθηκε με τον νόμο 4685/2020.

Έτσι, υπάρχουν παραγωγοί που έλαβαν βεβαιώσεις απαλλαγής από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες, τις οποίες ωστόσο οι ίδιες υπηρεσίες ανακάλεσαν στη συνέχεια. Ακόμη όμως και για όσες βεβαιώσεις δεν έχουν ανακληθεί, οι επενδυτές «μπλοκάρονται» πλέον στον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΝ που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, στην περίπτωση φωτοβολταϊκού έως 1 MW που δεν διαθέτει ΠΠΔ, ο Διαχειριστής δεν θα πρέπει να καταθέτει σε Ομάδα Προτεραιότητας την αίτηση χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης που θα του υποβληθεί.

Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί η υπουργική απόφαση που προβλεπόταν στον νόμο 4685/2020, ώστε να τεθεί σε ισχύ η επέκταση της περιβαλλοντικής απαλλαγής. Έτσι, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, η εφαρμογή της σχετικής πρόβλεψης πρακτικά αφέθηκε στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, καθώς ορισμένες άρχισαν να εκδίδουν βεβαιώσεις απαλλαγής και για φωτοβολταϊκά από 500 kW – 1 MW.

«Μπλόκο» στον ΔΕΔΔΗΕ χωρίς ΠΠΔ

Η κατάσταση περιπλέχθηκε περισσότερο έπειτα από προφορική ενημέρωση που έλαβαν από το υπουργείο ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες, καθώς αμέσως μετά άρχισαν να ανακαλούν τις βεβαιώσεις που είχαν ήδη εκδώσει. Ωστόσο, πλέον ακόμη και αν μια βεβαίωση δεν ανακληθεί, πρακτικά ο επενδυτής δεν μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή στην αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ χωρίς ΠΠΔ.

Συνδικαλιστικά στελέχη από τον χώρο των μικρομεσαίων παραγωγών με φωτοβολταϊκά εκφράζουν δυσφορία για την καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης και, κατ’ επέκταση, για το αλαλούμ που έχει προκληθεί. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το ΥΠΕΝ δεν φαίνεται να επιδεικνύει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Όπως επισημαίνουν, αυτό αποτυπώνεται σε μία σειρά εκκρεμοτήτων που αφορούν τους μικρομεσαίους επενδυτές, όπως το γεγονός ότι βρίσκεται σε 8μηνη αναμονή η προοπτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και το ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα το θέμα της οριστικοποίησης της τιμής των έργων με τη δήλωση ετοιμότητας.

Η πιο σημαντική όμως εκκρεμότητα, όπως επισημαίνουν, είναι η επέκταση των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ. Κι αυτό γιατί, αν δεν δρομολογηθεί η επέκταση, τότε η μικρομεσαία επενδυτική κοινότητα φαίνεται να αποκλείεται από το ενεργειακό γίγνεσθαι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης