Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Δύσκολη η συμφωνία, λέει η ελληνική πλευρά παρά τη νέα πρόταση Michel για το Ταμείο Ανάκαμψης

Δύσκολη η συμφωνία, λέει η ελληνική πλευρά παρά τη νέα πρόταση Michel για το Ταμείο Ανάκαμψης
Τετ α τετ Μητσοτάκη – Macron για το Ταμείο Ανάκαμψης
Μεγάλες αποκλίσεις κατεγράφησαν στην Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης που ξεκίνησε στις 17 και ολοκληρώνεται 18 Ιουλίου 2020, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδιάς Mark Rutte να θεωρεί πως έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα αλλά να περιμένει πολλά περισσότερα.
Νέα πρόταση κομίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για μείωση των επιχορηγήσεων κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να πειστούν οι λεγόμενες "οικονόμες" χώρες.
Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για την επιτήρηση/εποπτεία του Ταμείου σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν και o οποίος θα ονομάζεται Super Emergency Brake.
Ωστόσο, ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι αν και δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή 19/7.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη συμβιβασμών, ενώ οι ελληνικές πηγές μιλούν για δύσκολη διαπραγμάτευση.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, ο οποίος ηγείται της ομάδας των χωρών που δημιουργούν εμπόδια, τοποθέτησε τις πιθανότητες συμφωνίας στο 50%.
Για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για μία μαραθώνια και απρόβλεπτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας συνόδου στα τέλη Ιουλίου.
Είναι σαφές πως οι πιθανότητες για σύγκλιση είναι εξαιρετικά μικρές, αφού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών εκτός από το μέγεθος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, καλούνται παράλληλα να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για την αναλογία μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων, τα πρόσωπα διοίκησης του Ταμείου και φυσικά τους όρους (οικονομικές μεταρρυθμίσεις) που θα συνοδεύουν τις παροχές στήριξης από την Κομισιόν.
Τα αγκάθια είναι πολλά και όσο πιο πολλά είναι τα εμπόδια τόσο περισσότερα είναι τα στρατόπεδα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν οι χώρες του Βορρά που αντιτίθενται στον συλλογικό δανεισμό, εκτός και αν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης συνδεθούν με ένα είδος «εποπτείας» προς τις χώρες που θα τα λάβουν.
Τούτο όμως μπορεί να σημαίνει εκταμίευση των χρημάτων σε δόσεις και εφόσον εκπληρώνονται συγκεκριμένα ορόσημα μεταρρυθμίσεων, πράγμα που παραπέμπει σε μνημόνια.
Απέναντι τους βρίσκονται οι χώρες του Νότου οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση, καίγονται για κεφάλαια και βλέπουν την Ευρώπη να τους εξωθεί στην λιτότητα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το Ταμείο αφού τα μέτωπα που έχει μπροστά της είναι πολλά και στην φάση στην οποία βρίσκεται το μόνο το οποίο δεν θα ήθελε είναι να δημιουργήσει δυσαρέσκειες με τους ευρωπαίους εταίρους.
Το μόνο στο οποίο δίνει σημασία είναι στην έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων των 32 δις. ευρώ που της αναλογούν (22,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ δάνεια) για να μπορέσει να εκτρέψει την βαθειά ύφεση στην οποία οδηγείται φέτος η ελληνική οικονομία.
Όμως υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη μέχρι τα λεφτά αυτά να έρθουν στην Ελλάδα.

Μάχη Ιταλίας - Ολλανδίας με τον Conte να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρόταση Rutte

Όπως αναμενόταν, το αδιέξοδο ήταν μονόδρομος καθώς οι χώρες Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία δημιούργησαν ένα μπλοκ 5 χωρών που έθεσαν σαφείς όρους για να προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη διαφωνία του ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte, ο οποίος σύμφωνα με το Politico, επέκρινε έντονα τις χώρες που προτείνουν να εγκριθεί το δικαίωμα βέτο σε μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε χώρες που θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Conte, πριν το διάλειμμα των ηγετών, χαρακτήρισε την πρόταση του Ολλανδού πρωθυπουργού Rutte «απαράδεκτη από νομική και πολιτική άποψη».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπενθύμισε στους ηγέτες ότι η Ιταλία έχει ήδη εγκρίνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να απελευθερώσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.
Ο Ιταλός αξιωματούχος που μίλησε στο Politicο τόνισε ότι η στάση Conte δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως απόρριψη της πρότασης του Michel.

O Πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis υποστήριξε πως οι θέσεις των δύο πλευρών ήταν διαμετρικά αντίθετες.
Το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής ήταν ο συνδυασμός του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκ. σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό 1,07 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021 με 2027.
«Οι απόψεις για το μέγεθος του ταμείου Ανάκαμψης είναι διαμετρικά διαφορετικές», δήλωσε ο Babis δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία.
Οι 5 χώρες που διαφωνούν με την χορήγηση κεφαλαίων χωρίς όρους ουσιαστικά θέτουν τις εξής προυποθέσεις.

-Ζητούν τα 750 δισεκ. πρέπει να δοθούν τουλάχιστον με κατανομή 50% δάνεια προς 50% επιδοτήσεις δηλαδή 375 δισεκ. προς 375 δισεκ.

-Ζητούν να αλλάξουν οι κατανομές των ποσών καθώς Ιταλία και Ισπανία λαμβάνουν τα περισσότερα.

-Ζητούν διαδικασίες ελέγχων για το πώς διατίθενται τα κεφάλαια

-Ζητούν μεταρρυθμίσεις και όρους, θεωρούν ότι δεν μπορούν να διατεθούν 750 δισεκ. χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Η Ολλανδία ζητάει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό και στα εργασιακά

-Ζητούν να υπάρχει το δικαίωμα του veto σε περίπτωση που μια χώρα είναι ασυνεπής με τις υποχρεώσεις της, δηλαδή να μπορεί μια άλλη χώρα να επιβάλλει veto στην διάθεση νέων κεφαλαίων.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, ηγήθηκε των βόρειων, πλούσιων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, Αυστρίας και της Σουηδίας θέτοντας συγκεκριμένους όρους.
«Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να εξηγήσω στους πολίτες της Ολλανδίας, ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Rutte.
Μια πηγή της ισπανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Ολλανδία ζήτησε de-facto veto για τα εθνικά σχέδια για την απόκτηση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ πίεσαν να μειωθεί ο προϋπολογισμός σε 1,05 τρισεκ. ευρώ από 1,074 τρισεκ. ευρώ.
Ο Ούγγρος Orban απείλησε με veto σε ολόκληρο το σχέδιο εάν κατηγορήσουν την χώρα του ότι δεν ασκεί την εξουσία με βάση τα δημοκρατία.

Με νέα πρόταση ο Michel για να γεφυρώσει τις διαφορές

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel πρότεινε ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά.
Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.
Mε άλλα λόγια, οι επιχορηγήσεις θα ανέρχονται στο 60% του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επιχορηγήσεις στο 40%.
Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται ένας μηχανισμός για την επιτήρηση/εποπτεία του Ταμείου σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν και o οποίος θα ονομάζεται Super Emergency Brake.
Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.
Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Michel δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.
Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα.
Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Kurz: Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz για την πορεία της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλες λέγοντας ότι «οι νέες προτάσεις για ένα Ταμείο τόνωσης της ΕΕ είναι ένα βήμα μπροστά».
«Σε γενικές γραμμές η συζήτηση πηγαίνει καλά», είπε ο Kurz υπογραμμίζοντας ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και οι συζητήσεις ήταν δύσκολες, όπως αναμενόταν».
Οι δηλώσεις Kurz θεωρούνται σημαντικές καθώς η Αυστρία είναι μια από τις χώρες που τάσσονται στο πλευρό του Ολλανδού Rutte και εκφράζουν αντιρρήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η δήλωση Kurz ερμηνεύεται είτε ως διχασμό στο εσωτερικό των 4 ή ως ένα θετικό μήνυμα για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής.

Κυβερνητικές πηγές: Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί

Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις των 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς , κάτι που φαίνεται ότι δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.
Πάντως, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση.

Σύνοδος Κορυφής: Τετ α τετ Μητσοτάκη – Macron για το Ταμείο Ανάκαμψης

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Macro, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μacron συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ολλανδία, Σουηδία) διαφωνούν και για το ύψος των κεφαλαίων, και για την ισορροπία επιχορηγήσεων – δανείων, αλλά και για τους όρους που θα συνοδεύουν την εκταμίευση στα κράτη - μέλη, με αποδέσμευση κονδυλίων στη βάση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ μάλιστα η Ολλανδία ζητά ομοφωνία πριν από κάθε εκταμίευση ενισχύσεων.
Οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, διαμηνύουν πως δε θα δεχθούν τίποτα που θα θυμίζει μνημόνιο.
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει πακέτο 750 δισεκ. ευρώ, με 500 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. δάνεια.
Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.
Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70%-30%, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.
Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.
Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, S. Michel.

.Babis (Τσεχία): Οι «27» ηγέτες δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš δήλωσε ότι οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώρες αφότου ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Ο Babiš είπε επίσης ότι δεν έχει την αίσθηση ότι οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του νέου ταμείου που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του νέου κορωνοϊού.


Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη συμβιβασμών, ενώ οι ελληνικές πηγές μιλούν για δύσκολη διαπραγμάτευση.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, ο οποίος ηγείται της ομάδας των χωρών που δημιουργούν εμπόδια, τοποθέτησε τις πιθανότητες συμφωνίας στο 50%.
Για πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για μία μαραθώνια και απρόβλεπτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας συνόδου στα τέλη Ιουλίου.
Είναι σαφές πως οι πιθανότητες για σύγκλιση είναι εξαιρετικά μικρές, αφού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών εκτός από το μέγεθος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, καλούνται παράλληλα να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για την αναλογία μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων, τα πρόσωπα διοίκησης του Ταμείου και φυσικά τους όρους (οικονομικές μεταρρυθμίσεις) που θα συνοδεύουν τις παροχές στήριξης από την Κομισιόν.
Τα αγκάθια είναι πολλά και όσο πιο πολλά είναι τα εμπόδια τόσο περισσότερα είναι τα στρατόπεδα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν οι χώρες του Βορρά που αντιτίθενται στον συλλογικό δανεισμό, εκτός και αν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης συνδεθούν με ένα είδος «εποπτείας» προς τις χώρες που θα τα λάβουν.
Τούτο όμως μπορεί να σημαίνει εκταμίευση των χρημάτων σε δόσεις και εφόσον εκπληρώνονται συγκεκριμένα ορόσημα μεταρρυθμίσεων, πράγμα που παραπέμπει σε μνημόνια.
Απέναντι τους βρίσκονται οι χώρες του Νότου οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση, καίγονται για κεφάλαια και βλέπουν την Ευρώπη να τους εξωθεί στην λιτότητα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το Ταμείο αφού τα μέτωπα που έχει μπροστά της είναι πολλά και στην φάση στην οποία βρίσκεται το μόνο το οποίο δεν θα ήθελε είναι να δημιουργήσει δυσαρέσκειες με τους ευρωπαίους εταίρους.
Το μόνο στο οποίο δίνει σημασία είναι στην έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων των 32 δις. ευρώ που της αναλογούν (22,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ δάνεια) για να μπορέσει να εκτρέψει την βαθειά ύφεση στην οποία οδηγείται φέτος η ελληνική οικονομία.
Όμως υπάρχει πολύ δρόμος ακόμη μέχρι τα λεφτά αυτά να έρθουν στην Ελλάδα.
Πηγη: Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης