Νέα μέτρα για τους τουρίστες που εισέρχονται από τον Προμαχώνα τίθενται σε ισχύ από την Τρίτη (147/2020)
Συναγερμό σήμανε στις ελληνικές Αρχές η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα.
Ανοδικά κινούνται όχι μόνο τα εισαγόμενα αλλά και τα εγχώρια με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου τα κρούσματα φαίνεται πως είναι άγνωστης προέλευσης, δηλ. «ορφανά».
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/7/2020) στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκαν νέα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού από τις πύλες εισόδου.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε ότι οι τουρίστες θα εισέρχονται από τον Προμαχώνα μόνο στην περίπτωση που θα επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ.
Παράλληλα ενισχύονται οι κινητές μονάδες για τη διενέργεια τεστ.
Ωστόσο αν και το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για τα εγχώρια κρούσματα που επίσης έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο της χαλάρωσης των πολιτών όσον αφορά την τήρηση των μέτρων πρόληψης και των εικόνων συνωστισμού.
Τα νέα μέτρα
Πιο αναλυτικά, στην τηλεδιάσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου αποφασίστηκε:
1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020 από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
2ον. Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
3ον. Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η κυβέρνηση έχει πολλές διαφορές προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσει να λάβει έκτακτα μέτρα ακόμα και να κλείσει τα σύνορα σε χώρες όπου η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται.
Η περίπτωση της Σερβίας είναι χαρακτηριστικά, όπου τα σύνορα της Ελλάδας έχουν κλείσει έως τις 15 Ιουλίου.
Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Βρετανία, καθώς οι πτήσεις αρχίζουν από τις 15 Ιουλίου…
Το μήνυμα Μητσοτάκη
Αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό απηύθυνε, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση.
Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών».
Επέμεινε δε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Τουλάχιστον 25 κρούσματα στον Προμαχώνα σήμερα (10/7/2020) - Στον αέρα ο τουρισμός
Τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊου είναι δεκάδες σε καθημερινή βάση.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα βασική χερσαία πύλη της βόρειας Ελλάδα, στον Προμαχώνα, και στους τουρίστες που προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μέχρι νωρίς το μεσημέρι είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον 25 κρούσματα σε ταξιδιώτες από Βουλγαρία και Ρουμανία.
Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που πραγματοποιεί επιτόπου τους ελέγχους να αναφέρουν ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί όσο θα βγαίνουν τα αποτελέσματα των τεστ.
Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στο Μαξίμου και ο καθηγητής Σιωτήρης Τσιόδρας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Αλβανία παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η κατάσταση στη Βουλγαρία.
Την ίδια στιγμή, στη Σερβία, ο πρόεδρος της χώρας έχει παραδεχθεί ότι στα νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχει ούτε μια διαθέσιμη κλίνη.
Επιδείνωση παρατηρείται και στην επιδημιολογική κατάσταση στη Ρουμανία.
Πρόκειται για χώρες που αποτελούν βασική πηγή τουριστών κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα.
Γι' αυτό και οι τελευταίες εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στους ξενοδόχους, οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον της ήδη κατακερματισμένης τουριστικής περιόδου.
Ο φόβος που επικρατεί είναι ότι η πλειοψηφία των τουριστών θα αρνηθεί να πληρώσει για να κάνει μοριακό τεστ ώστε στη συνέχεια να μπορεί να μεταβεί στην Ελλάδα για τις θερινές διακοπές του.
Οι εκτιμήσεις για τα εισαγόμενα κρούσματα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στην Ελλάδα μπορεί να βρεθούν τους επόμενους τρεις μήνες μερικές χιλιάδες θετικοί στον κορωνοϊό τουρίστες στο σύνολο 5 εκατ. επισκεπτών.
Η κατάσταση θα θεωρείται ελεγχόμενη αν καταγράφονται έως και 5 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανά 1.000 επισκέπτες που μπαίνουν στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού από την Ευρώπη εκτιμάται πως αυτά δεν θα ξεπερνούν τα 3 ανά 1.000 επισκέπτες.
Αυτό που θα κρίνει την έκβαση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τα «ορφανά» κρούσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Γώγος: Αν νοσήσει ο πληθυσμός μας, θα έχουμε αρρώστους που θα μπουν στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ
Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και κυρίως εκείνων που είναι άγνωστης προέλευσης εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει κρούσματα.
Έχει γερασμένο πληθυσμό με χρόνια νοσήματα.
Αν νοσήσει ο πληθυσμός μας δεν θα έχουμε ασυμπτωματικοί φορείς.
Θα έχουμε αρρώστους που θα μπουν στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.
Γι’ αυτό πρέπει να σφίξουμε τα λουριά» τόνισε.
Ως εκ τούτου ο καθηγητής υπογράμμισε, ότι εάν η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα επιδεινωθεί, «εξετάζονται πολλά σενάρια» όπως «η άρση κάποιων άρσεων περιοριστικών μέτρων, το κλείσιμο των εσωτερικών χώρων αλλά και η επιτήρηση για τις μάσκες».
Παράλληλα, επισήμανε, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής των πανηγυριών και των πολιτιστικών συγκεντρώσεων που «είναι στα βασικά αίτια βασικής διασποράς».
Λαζανάς: Δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Αύγουστο, αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό
Tην ανησυχία του ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, τον Αύγουστο θα έχουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά.
Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς, ενώ πρόσθεσε ότι τα χθεσινά 50 κρούσματα «χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια».
Ζήτησε δε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μιλώντας για καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» σε όλες τις πύλες εισόδου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι «μικτό».
«Επειδή δεν μπορεί η χώρα να ζήσει χωρίς τουρίστες, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να είναι ακίνδυνοι.
Το πρώτο θέμα για τους τουρίστες είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου.
Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνο στα χερσαία σύνορα, αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου.
Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε ένα διαβατήριο υγείας.
Με τους τουρίστες που έρχονται και μπορεί να είναι θετικοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μεταδίδουν, πηγαίνουν σε κάποιο μέρος, δεν κάθονται το 24ωρο που απαιτείται μέσα, διασπείρουν ενδεχομένως στην κοινότητα και εκεί υπάρχει το πρώτο πρόβλημα με τα εισαγόμενα», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.
Το δεύτερο πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα και εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο με τα πανηγύρια σημειώνοντας ότι θα 'πρεπε να μην επιτρέπονται όσο και με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας και την «απελευθέρωση» του αριθμού ατόμων στα τραπέζια.
«Εφόσον δεν έχουμε εμβόλια, φάρμακα, είναι αναγκαία η πρόληψη.
Τήρηση των αποστάσεων στα 1,5-2 μέτρα», κατέληξε ο κ. Λαζανάς.
ΕΟΔΥ: Πενήντα νέα κρούσματα στη χώρα - «Εισαγόμενα» τα 24
Πενήντα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.672 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων 54,6% είναι άνδρες.
-είκοσι τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
-τρία είναι εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
- επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.
Από το σύνολο των 3.672 κρουσμάτων, 919 (25%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.948 (53,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66,7% άνδρες).
Από το σύνολο των 3.672 κρουσμάτων, 919 (25%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.948 (53,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 358725 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5839 (1.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 38729 (10.8%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου).
Εξ’αυτών τα 78 (0,2%) θετικά στον κορωνοϊό.
Ανοδικά κινούνται όχι μόνο τα εισαγόμενα αλλά και τα εγχώρια με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου τα κρούσματα φαίνεται πως είναι άγνωστης προέλευσης, δηλ. «ορφανά».
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/7/2020) στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκαν νέα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού από τις πύλες εισόδου.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε ότι οι τουρίστες θα εισέρχονται από τον Προμαχώνα μόνο στην περίπτωση που θα επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ.
Παράλληλα ενισχύονται οι κινητές μονάδες για τη διενέργεια τεστ.
Ωστόσο αν και το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στις πύλες εισόδου της Ελλάδας, οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για τα εγχώρια κρούσματα που επίσης έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο της χαλάρωσης των πολιτών όσον αφορά την τήρηση των μέτρων πρόληψης και των εικόνων συνωστισμού.
Τα νέα μέτρα
Πιο αναλυτικά, στην τηλεδιάσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου αποφασίστηκε:
1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020 από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
2ον. Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
3ον. Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η κυβέρνηση έχει πολλές διαφορές προειδοποιήσει ότι δεν θα διστάσει να λάβει έκτακτα μέτρα ακόμα και να κλείσει τα σύνορα σε χώρες όπου η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται.
Η περίπτωση της Σερβίας είναι χαρακτηριστικά, όπου τα σύνορα της Ελλάδας έχουν κλείσει έως τις 15 Ιουλίου.
Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Βρετανία, καθώς οι πτήσεις αρχίζουν από τις 15 Ιουλίου…
Το μήνυμα Μητσοτάκη
Αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό απηύθυνε, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση.
Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών».
Επέμεινε δε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Τουλάχιστον 25 κρούσματα στον Προμαχώνα σήμερα (10/7/2020) - Στον αέρα ο τουρισμός
Τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊου είναι δεκάδες σε καθημερινή βάση.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα βασική χερσαία πύλη της βόρειας Ελλάδα, στον Προμαχώνα, και στους τουρίστες που προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μέχρι νωρίς το μεσημέρι είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον 25 κρούσματα σε ταξιδιώτες από Βουλγαρία και Ρουμανία.
Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που πραγματοποιεί επιτόπου τους ελέγχους να αναφέρουν ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί όσο θα βγαίνουν τα αποτελέσματα των τεστ.
Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στο Μαξίμου και ο καθηγητής Σιωτήρης Τσιόδρας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Αλβανία παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η κατάσταση στη Βουλγαρία.
Την ίδια στιγμή, στη Σερβία, ο πρόεδρος της χώρας έχει παραδεχθεί ότι στα νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχει ούτε μια διαθέσιμη κλίνη.
Επιδείνωση παρατηρείται και στην επιδημιολογική κατάσταση στη Ρουμανία.
Πρόκειται για χώρες που αποτελούν βασική πηγή τουριστών κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα.
Γι' αυτό και οι τελευταίες εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στους ξενοδόχους, οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον της ήδη κατακερματισμένης τουριστικής περιόδου.
Ο φόβος που επικρατεί είναι ότι η πλειοψηφία των τουριστών θα αρνηθεί να πληρώσει για να κάνει μοριακό τεστ ώστε στη συνέχεια να μπορεί να μεταβεί στην Ελλάδα για τις θερινές διακοπές του.
Οι εκτιμήσεις για τα εισαγόμενα κρούσματα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στην Ελλάδα μπορεί να βρεθούν τους επόμενους τρεις μήνες μερικές χιλιάδες θετικοί στον κορωνοϊό τουρίστες στο σύνολο 5 εκατ. επισκεπτών.
Η κατάσταση θα θεωρείται ελεγχόμενη αν καταγράφονται έως και 5 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανά 1.000 επισκέπτες που μπαίνουν στη χώρα.
Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού από την Ευρώπη εκτιμάται πως αυτά δεν θα ξεπερνούν τα 3 ανά 1.000 επισκέπτες.
Αυτό που θα κρίνει την έκβαση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι τα «ορφανά» κρούσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Γώγος: Αν νοσήσει ο πληθυσμός μας, θα έχουμε αρρώστους που θα μπουν στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ
Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και κυρίως εκείνων που είναι άγνωστης προέλευσης εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει κρούσματα.
Έχει γερασμένο πληθυσμό με χρόνια νοσήματα.
Αν νοσήσει ο πληθυσμός μας δεν θα έχουμε ασυμπτωματικοί φορείς.
Θα έχουμε αρρώστους που θα μπουν στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.
Γι’ αυτό πρέπει να σφίξουμε τα λουριά» τόνισε.
Ως εκ τούτου ο καθηγητής υπογράμμισε, ότι εάν η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα επιδεινωθεί, «εξετάζονται πολλά σενάρια» όπως «η άρση κάποιων άρσεων περιοριστικών μέτρων, το κλείσιμο των εσωτερικών χώρων αλλά και η επιτήρηση για τις μάσκες».
Παράλληλα, επισήμανε, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής των πανηγυριών και των πολιτιστικών συγκεντρώσεων που «είναι στα βασικά αίτια βασικής διασποράς».
Λαζανάς: Δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Αύγουστο, αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό
Tην ανησυχία του ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, τον Αύγουστο θα έχουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά.
Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς, ενώ πρόσθεσε ότι τα χθεσινά 50 κρούσματα «χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια».
Ζήτησε δε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μιλώντας για καθολικούς ελέγχους και «διαβατήρια υγείας» σε όλες τις πύλες εισόδου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι «μικτό».
«Επειδή δεν μπορεί η χώρα να ζήσει χωρίς τουρίστες, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να είναι ακίνδυνοι.
Το πρώτο θέμα για τους τουρίστες είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου.
Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνο στα χερσαία σύνορα, αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου.
Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε ένα διαβατήριο υγείας.
Με τους τουρίστες που έρχονται και μπορεί να είναι θετικοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μεταδίδουν, πηγαίνουν σε κάποιο μέρος, δεν κάθονται το 24ωρο που απαιτείται μέσα, διασπείρουν ενδεχομένως στην κοινότητα και εκεί υπάρχει το πρώτο πρόβλημα με τα εισαγόμενα», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.
Το δεύτερο πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα και εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο με τα πανηγύρια σημειώνοντας ότι θα 'πρεπε να μην επιτρέπονται όσο και με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας και την «απελευθέρωση» του αριθμού ατόμων στα τραπέζια.
«Εφόσον δεν έχουμε εμβόλια, φάρμακα, είναι αναγκαία η πρόληψη.
Τήρηση των αποστάσεων στα 1,5-2 μέτρα», κατέληξε ο κ. Λαζανάς.
ΕΟΔΥ: Πενήντα νέα κρούσματα στη χώρα - «Εισαγόμενα» τα 24
Πενήντα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.672 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων 54,6% είναι άνδρες.
-είκοσι τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
-τρία είναι εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
- επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.
Από το σύνολο των 3.672 κρουσμάτων, 919 (25%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.948 (53,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66,7% άνδρες).
Από το σύνολο των 3.672 κρουσμάτων, 919 (25%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.948 (53,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 358725 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5839 (1.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 38729 (10.8%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου).
Εξ’αυτών τα 78 (0,2%) θετικά στον κορωνοϊό.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr