Διεθνή

ΥΠΕΞ Κίνας: Σε σοβαρή κατάσταση οι διπλωματικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ

ΥΠΕΞ Κίνας: Σε σοβαρή κατάσταση οι διπλωματικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι οι πολιτικές του Πεκίνου απέναντι στην Ουάσιγκτον δεν έχουν αλλάξει
Έκκληση για συμφιλίωση απήυθυνε σήμερα (9/7) προς τις Ηνωμένες Πολιτείες το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, στον απόηχο των πρόσφατων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι οι διπλωματικές σχέσεις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Συγκεκριμένα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, δήλωσε ότι «το ανησυχητικό γεγονός είναι ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι από τις σημαντικότερες στον κόσμο και είναι αντιμέτωπες με τις πιο σοβαρές προκλήσεις από τότε που καθιερώθηκαν (το 1979)», διευκρινίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές «δε μπορούν να αποσυνδεθούν βίαια».
«Η Κίνα δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προκαλέσει ή να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε ο κ. Wang, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο χώρες «πρπέπει να βρουν τρόπους ειρηνικής συνύπαρξης».
«Ευελπιστούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να οικοδομήσουν μία πιο αντικειμενική και ήρεμη κατανόηση της Κίνας και να διαμορφώσουν μία πιο ορθοδολογική και ρεαλιστική πολιτική απέναντι στην Κίνα», ανέφερε ο κ. Wang.
Παράλληλα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «οι πολιτικές της Κίνας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αλλάξει και εξακολουθούμε να επιθυμούμε ανάπτυξη των σχέσων Κίνας-ΗΠΑ με ειλικρινή τρόπο».
Σύμφωνα με τον κ. Wang, οι δύο χώρες χρειάζονται μία περαιτέρω διεύρυνση του μεταξύ τους διαλόγου προκειμένου να αποτρέψουν ατυχήματα, με τον ίδιο να τονίζει ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες «εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες».
«Μόνο μέσω των συναλλαγών μπορούμε να σταματήσουμε τα ψέματα και μόνο μέσω του διαλόγου μπρορούμε να αποφύγουμε την εσφαλμένη κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κινέζος ΥΠΕΞ, ο οποίος μάλιστα πρότεινε και τη δημιουργία μίας τριπλής λίστας η οποία θα βοηθήσει τις δύο χώρες να διαχειριστούν τις μεταξύ τους διαφορές.
Η πρώτη λίστα θα αφορά τα διμερή και παγκόσμια ζητήματα στα οποία θα μπορούσα να εργαστούν από κοινού οι δύο χώρες, ενώ η δεύτερη λίστα θα σχετίζεται με λεπτομερή ζητήματα στα οποία υπάρχουν μεν διαφορές, αλλά παράλληλα υπάρχουν και προσδοκίες ότι αυτά μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου.
Τέλος, η τρίτη λίστα θα περιλαμβάνει ζητήματα τα οποία οι δύο χώρες δε μπορούν να επιλύσουν, με τον κ. Wang να τονίζει ότι «τότε θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε σωστά αυτές τις διαφορές και θα ελαχιστοποιήσουμε τις ζημίες στις σχέσεις των δύο εθνών με βάση το πνεύμα της αναζήτησης κοινής βάσης, ενώ αυτές οι διαφορές θα διατηρούνται».
Επιπλέον, ο Κινέζος ΥΠΕΞ κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεργαστούν για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να μοιραστεί την εμπειρία του από την πανδημία και την ανάπτυξη των εμβολίων με την Ουάσιγκτον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης