Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Έναρξη τροφοδοσίας με υδρογόνο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο - Τα νέα βήματα στην πράσινη ενέργεια

Έναρξη τροφοδοσίας με υδρογόνο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο - Τα νέα βήματα στην πράσινη ενέργεια
Ιαπωνία, Κίνα και Ταϊβάν πρωτοπόρες στην προμήθεια κλιματικά ουδέτερου LNG
Εντυπωσιακές είναι οι αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως για τον μετασχηματισμό του φυσικού αερίου σε πράσινο καύσιμο και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κ. Νεκταρία Καρακατσάνη από τη ΡΑΕ.

Η Ιαπωνία συμπληρώνοντας 50 χρόνια εισαγωγών LNG, έχει ήδη ξεκινήσει από πέρυσι, την παραλαβή, από την Shell, των πρώτων φορτίων LNG με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Παράλληλα, εισήγαγε νέους τύπους συμβολαίων (LNG for multiple owners at once) και διευρύνει τις καινοτομίες σε LNG-fuelled vessels, πιλοτικές μονάδες υδρογόνου και power-to-gas, που είναι ίσως οι πιο εντυπωσιακές στον κόσμο.

Ταυτόχρονα η Ιαπωνία είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας υδρογόνου, ενώ πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε η έναρξη τροφοδοσίας με υδρογόνο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο, το διυλιστήριο πετρελαίου στο Kawasaki παρέλαβε την πρώτη ποσότητα MCH, που παρήχθη από υδρογόνο στο Brunei LNG plant, μεταφέρθηκε με τανκ, και διαχωρίστηκε σε ειδική υποδομή (dehydrogeneration plant) στο Kawasaki.

Αντιστάθμιση των εκπομπών εξόρυξης και παραγωγής

Παράλληλα, η χώρα συνεργάζεται με την Αυστραλία σε project παραγωγής υδρογόνου από άνθρακα (brown coal). Το υδρογόνο θα μεταφέρεται στην Ιαπωνία με ειδικά σχεδιασμένο πλοίο, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται εντός του έτους.

Αυτή την εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι και η Κίνα σύναψε σύμβαση για κλιματικά ουδέτερο LNG, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιαπωνίας αλλά και της Ταιβάν. H ποσότητα carbon neutral LNG θα διασφαλίσει την ηλεκτροδότηση 300 χιλιάδων σπιτιών για ένα έτος.

Όλες οι εκπομπές από την εξόρυξη και την παραγωγή φυσικού αερίου, έχουν αντισταθμιστεί μέσω συμμετοχής σε projects βιώσιμης ανάπτυξης, κυρίως ΑΠΕ, στην Κίνα. Οι ποσότητες θα διατεθούν με ανταγωνιστικές διαδικασίες μέσω του Χρηματιστήριου Ενέργειας στη Shanghai.

Νομοθετικό πλαίσιο από το ΥΠΕΝ εντός 2020 για το υδρογόνο

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η Ολλανδία και η Ισπανία, έχουν ήδη αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως ship-to-ship LNG, και πιλοτικά projects συμβατότητας των υποδομών τους (λιμένων και LNG terminals) με υδρογόνο.

Καταλυτικής σημασίας είναι οι εξελίξεις και στην Ελλάδα, με κρίσιμα έργα υποδομών όπως truck loading, small scale LNG, FSRU Αλεξανδρούπολης και Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας, και σημαντικές προσαρμογές στον τομέα της ναυτιλίας. Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάντα η κρίσιμη παράμετρος στην ενεργειακή μετάβαση, ώστε να αποτελέσει επιταχυντή των εξελίξεων. Άλλωστε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα παρουσιάσει νομοθετική ρύθμιση για το υδρογόνο.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει στο προσεχές διάστημα την εξωτερική της στρατηγική, με έμφαση στην Ασία (including hydrogen clusters), και το βήμα αυτό είναι κρίσιμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο Ταμείο Καινοτομίας, που θα χρηματοδοτήσει το decarbonization της βιομηχανίας στην Ευρώπη, εκδίδοντας άμεσα την 1η ερευνητική προκήρυξη, οι πιλοτικές εφαρμογές εκτός ΕΕ θα αποτελέσουν πολύτιμο δεδομένο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης