Πετρέλαιο

Η μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία του 2020: Deal 20,7 δισ. δολ της ADNOC με έξι παγκόσμιες εταιρείες

Η μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία του 2020:  Deal 20,7  δισ. δολ της ADNOC με έξι παγκόσμιες εταιρείες
Οι έξι εταιρείες που εμπλέκονται είναι οι Global Infrastructure Partners, η Brookfield Asset Management, το κρατικό Ταμείο πλούτου της Σιγκαπούρης, η GIC, το Teachers’ Pension Plan Board του Οντάριο, η NH Investment & Securities και η Snam

Μια κοινοπραξία έξι παγκόσμιων επενδυτών έχει συνάψει συμφωνία 20,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κρατική εταιρεία ADNOC, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το CNBC.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο όμιλος θα επενδύσει 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει μερίδιο 49% σε μια νεοσυσταθείσα θυγατρική, ADNOC Gas Pipeline Assets, με δικαιώματα μίσθωσης σε 38 αγωγούς. Η ADNOC θα κατέχει το πλειοψηφικό ποσοστό του 51% και θα διατηρήσει την κυριότητα των αγωγών. Θα διαχειρίζεται επίσης τις δραστηριότητες και θα παραμένει υπεύθυνος για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Αναμφισβήτητα, αποτελεί την μοναδική επένδυση ενεργειακών υποδομών στην περιοχή και την μεγαλύτερη στον κόσμο για το τρέχον έτος. Είναι επίσης μέρος της στρατηγικής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της.

Οι έξι εταιρείες που εμπλέκονται είναι οι Global Infrastructure Partners, η Brookfield Asset Management, το κρατικό Ταμείο πλούτου της Σιγκαπούρης, η GIC, το Teachers’ Pension Plan Board του Οντάριο, η NH Investment & Securities και η Snam.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ολοκληρώσαμε αυτήν τη συμφωνία. Είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο επίτευγμα, ιδιαίτερα δεδομένου του τρέχοντος δύσκολου οικονομικού κλίματος και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Είναι απόδειξη ότι το Αμπού Ντάμπι αποτελεί έναν αξιόπιστο επενδυτικό προσδιορισμό» υπογράμμισε ο A-Jaber, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ADNOC και υπουργός κράτους των ΗΑΕ.

Στο σωστό δρόμο

Ξεχωριστά, ο al-Jaber είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά πετρελαίου πιέζεται αρκετά, λόγω των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, με το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate να ξεπερνά τα 40 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

«Για μένα, το ταξίδι στην κανονικότητα μπορεί να μην είναι ευθεία, αλλά βαδίζουμε στον δρόμο της ανάκαμψης» συμπλήρωσε ο ισχυρός άνδρα της ADNOC.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης