Διεθνή

Trump: Άθικτη η εμπορική συμφωνία με την Κίνα – Σάλος από τα αντικρουόμενα μηνύματα από τον Λευκό Οίκο

Trump: Άθικτη η εμπορική συμφωνία με την Κίνα – Σάλος από τα αντικρουόμενα μηνύματα από τον Λευκό Οίκο
Ο Peter Navarro σύμβουλος του Λευκού Οίκου για εμπορικά θέματα είχε πει πως η συμφωνία με την Κίνα τελείωσε
Τη θέση ότι η εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα είναι «εντελώς άθικτη» διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ύστερα από το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις οι συμβούλου του Λευκού Οίκου για εμπορικά θέματα, Peter Navarro, ο οποίος υποστήριξε πως τελείωσε η εμπορική συμφωνία.
«Η συμφωνία για το εμπόριο με την Κίνα είναι εντελώς άθικτη.
 Ελπίζω ότι (σ.σ. οι Κινέζοι) θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τους όρους της συμφωνίας», ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Trump.
Με την τοποθέτηση αυτή ο Trump θέλησε να βάλει τέλος στο σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Navarro, ο οποίος σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να βάλει τέλος στην εμπορική συμφωνία με την Κίνα κυρίως λόγω της στάσης του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Παίρνει τέλος» είπε ο Navarro, τονίζοντας ότι το «σημείο καμπής» για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν πως ενημερώθηκε για την εξάπλωση του κορωνοϊού «αφού» αποχώρησε από την Ουάσινγκτον η κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία μετά την υπογραφή της λεγόμενης «Φάσης 1», τη 15η Ιανουαρίου.
«Ήταν αφού είχαν ήδη στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ετούτη τη χώρα να εξαπλώσουν αυτόν τον ιό, κι ήταν μερικά λεπτά αφού το αεροπλάνο τους ανέβασε τους τροχούς του μετά την απογείωση, που αρχίσαμε να ακούμε για αυτή την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Navarro.
Ωστόσο, λίγο αργότερα και εκείνος έσπευσε να ανασκευάσει, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του παραποιήθηκαν και ότι η συμφωνία «εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ».
«Οι δηλώσεις μου δεν είχαν να κάνουν με την Φάση Ι της εμπορικής συμφωνίας, η οποία εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.
Αναφερόμουν απλώς στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα για τα ψέματα που μας είπαν σχετικά με την προέλευση του κινεζικού ιού που πυροδότησε μια παγκόσμια πανδημία» είπε ο Navarro.
Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, σχέσεις που επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω με την εμφάνιση του κορωνοϊού.
Ο Trump έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Πεκίνο για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον ιό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης