Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη Βρετανία - Σε άνοδο ο ιός σε ΗΠΑ, Ινδία, Λατινική Αμερική με 451 χιλ. νεκρούς και 8,4 εκατ. κρούσματα

Στην παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη Βρετανία - Σε άνοδο ο ιός σε ΗΠΑ, Ινδία, Λατινική Αμερική με 451 χιλ. νεκρούς και 8,4 εκατ. κρούσματα
Δεν πρόκειται να ξανακλείσει η αμερικανική οικονομία υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump - Ελπίζει σε παραγωγή εκατοντάδων εκατ. δόσεων εμβολίου το 2020 και 2 δισεκ. δόσεων το 2021 ο ΠΟΥ
Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κάνει λόγο για πρώτη φορά για ελπιδοφόρα σημάδια στη μάχη κατά του κορωνοϊού με αφορμή τα κλινικά ευρήματα για το φάρμακο δεξαμεθαζόνη, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των ασθενών της Covid-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ο ιός εξακολουθεί να διασπείρεται ταχύτατα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Την ελπίδα του ΠΟΥ συντηρεί η βεβαιότητα πως μπορεί να υπάρξει μαζική παραγωγή εκατοντάδων εκατ. δόσεων εμβολίου εντός του 2020, και δισεκ. δόσεων το 2020, ενώ αργά το απόγευμα έγινε γνωστό πως η Βρετανία θέτει στην παραγωγή το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ακόμη και πριν λάβει έγκριση κυκλοφορίας, για να δημιουργηθούν αποθέματα. 
Στις ΗΠΑ, όπου τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από Πολιτείες αναφέρουν αυξημένα κρούσματα και αυξημένες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος Trump διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να επιβληθεί ξανά lockdown αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ξανακλείσει η αμερικανική οικονομία λόγω της επιδημίας.
Στην Κίνα, όπου έχει σημάνει συναγερμός μετά τα τουλάχιστον 150 κρούσματα τις τελευταίες έξι ημέρες στο Πεκίνο, επιβάλλονται εκ νέου περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις στις μετακινήσεις πολιτών σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και να μην πυροδοτηθεί ένα νέο, δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Ωστόσο, η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, «μετρώντας» τουλάχιστον 4 εκατομμύρια κρούσματα, αν και οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι.
Η Βραζιλία προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο κρούσματα, το Περού ξεπέρασε σε κρούσματα την Ιταλία ενώ η Χιλή είναι η τρίτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως όσον αφορά τα κράτη με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Στο κόκκινο όμως βρίσκεται και η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 18/6 νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία συνολικά προσεγγίζουν τα 367.000.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 449.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 8,35 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπέρασαν τα  4 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 8.407.325
- Οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε 450.716
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 2.173.804 και σε νεκρούς με 118.029
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 46.510 και σε κρούσματα με 955.377  
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 42.373 και πέμπτη παγκοσμίως σε κρούσματα με 301.935
- Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 560.321 και 7.638 νεκρούς
- Τέταρτη σε κρούσματα η Ινδία με 366.946 και 12.237 νεκρούς
- Έκτη σε κρούσματα η Ισπανία με 245.268 και 27.136 νεκρούς
- Έβδομο το Περού σε κρούσματα με 240.908 και 7.2576 νεκρούς
- Όγδοη σε κρούσματα η Ιταλία με 238.159 και τέταρτη σε νεκρούς με 34.514
- Ένατη σε κρούσματα η Χιλή με 220.628 – Στους 3.615 οι νεκροί
- Στους 29.606 οι νεκροί στη Γαλλία, 195.272 τα κρούσματα
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 189.512 και οι νεκροί σε 8.856
- Στους 18.310 οι νεκροί στο Μεξικό, στα 159.793 τα κρούσματα
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 84.462 κρούσματα και 4.634 νεκροί
- Στους 4.861 οι νεκροί στην Τουρκία, 182.727 τα κρούσματα
Image
Ελπίδες ΠΟΥ για παραγωγή εκατοντάδων εκατ. δόσεων εμβολίου το 2020 και 2 δισεκ. δόσεων το 2021

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ελπίζει ότι φέτος μπορούν να παραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορωνοϊό και 2 δισεκ. δόσεις έως τα τέλη του 2021, δήλωσε χθες, Πέμπτη 18 Ιουνίου, η επικεφαλής επιστήμονας του Οργανισμού Sumia Suaminathan.
Ο ΠΟΥ επεξεργάζεται σχέδια για να βοηθήσει να ληφθεί η απόφαση για το ποιος θα πρέπει να λάβει τις πρώτες δόσεις μόλις εγκριθεί το εμβόλιο, δήλωσε η ίδια.
Η προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής, όπως τους υγειονομικούς, στις ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας ή άλλων νοσημάτων, και σε αυτούς που εργάζονται ή ζουν σε περιβάλλον υψηλής μεταδοτικότητας, όπως φυλακές και γηροκομεία.
«Ελπίζω, είμαι αισιόδοξη.
Αλλά η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα, συνοδεύεται από πολλή αβεβαιότητα», δήλωσε.
«Το καλό είναι ότι έχουμε πολλά εμβόλια και πλατφόρμες, ούτως ώστε εάν το ένα αποτύχει, ή εάν και ένα δεύτερο αποτύχει, δεν θα πρέπει να χάσουμε την ελπίδα, να μην τα παρατήσουμε».
Αυτή τη στιγμή γίνονται δοκιμές σε ανθρώπους περίπου 10 πιθανών εμβολίων, με την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο.
Κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να συνάπτουν συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρίες για να παραγγείλουν δόσεις, ακόμα και πριν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα κάποιου εμβολίου.
Η Σουαμινάθαν χαρακτήρισε αισιόδοξη τη φιλοδοξία για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις φέτος και περιέγραψε ως ένα «μεγάλο εάν» την ελπίδα για έως 2 δισεκ. δόσεις από έως τρία διαφορετικά εμβόλια τον επόμενο χρόνο.
Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία γενετικής ανάλυσης που έχουν συλλεχθεί έως τώρα έδειξαν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν έχει ακόμα μεταλλαχθεί με τρόπους που θα μπορούσαν να μεταβάλουν τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί.

Βρετανία - Κορωνοϊός: Στην παραγωγή το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης 

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπαίνει σε παραγωγή ώστε να δημιουργηθούν αποθέματα, πριν ακόμη δοθεί η απαιτούμενη κλινική έγκρισή του, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Matt Hancock, στη διάρκεια ενημέρωσης χθες Πέμπτη 18 Ιουνίου, από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.
Σε περίπτωση κυκλοφορίας του εμβολίου, προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής στον τομέα της υγείας και της φροντίδας, όπως και σε όσους διατρέχουν κίνδυνο να ασθενήσουν βαριά ή να πεθάνουν από τον κορωνοϊό, δηλαδή οι άνω των 50 ετών και οι πάσχοντες από καρδιακές και νεφρικές ασθένειες, όπως και οι πολίτες μειονοτικών ομάδων ή εθνοτήτων που έχει φανεί ότι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην ασθένεια, ανέφερε ο υπουργός.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση νωρίτερα της επικεφαλής του συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτησης του NHS Dido Harding, για τη διακοπή της λειτουργίας της εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών που είχε ξεκινήσει πιλοτικά στη νήσο Γουάιτ.
Όπως εξήγησε, η αιτία είναι τεχνικά προβλήματα, τα οποία συναντούν και άλλες χώρες, και σχετίζονται με το διαφορετικό λογισμικό των τηλεφώνων Android και της Apple.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέλει τη λειτουργία της εφαρμογής, για την οποία θα εργαστεί όσο το δυνατό γρηγορότερα, αλλά θα την προτείνει όταν θα είναι δεδομένη η καταλληλότητά της.
 
Trump: Δεν θα ξανακλείσουμε την οικονομία των ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού – Στους 118.000 οι νεκροί

Δεν πρόκειται να ξανακλείσει η οικονομία των ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump τη στιγμή πάντως που καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων σε αρκετές Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες.
Σε συνέντευξη του στο Fox News ο Trump κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να επιβληθεί ένα νέο lockdown.
«Δεν πρόκειται να κλείσουμε τη χώρα ξανά. 
Δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό» υποστήριξε ο Trump, θέσεις τις οποίες είχαν διατυπώσει με εξίσου κατηγορηματικό τρόπο τόσο ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Πάντως και παρά τα όσα δηλώνει ο Trump, τα νέα παραμένουν δυσάρεστα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του σχεδόν 118.000 νεκρούς, αριθμός μεγαλύτερος ακόμα και από τα θύματα των Αμερικάνων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 840 θάνατοι, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 117.717.
Image
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες επτά συνεχόμενες ημέρες, στις ΗΠΑ καταγράφονται λιγότεροι από χίλιοι θάνατοι ημερησίως, αν και εξακολουθούν να αναφέρονται ημερησίως περίπου 20.000 κάθε μέρα.
Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 2,2 εκατομμύρια.
Η επιδημία έχει μεταφερθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας προς μια πλατιά ζώνη από τον αμερικανικό νότο προς τη δύση.
Ήδη οι Πολιτείες της Αριζόνα, της Φλόριντα, της Οκλαχόμα, του Όρεγκον και του Τέξας ανακοίνωσαν αυξήσεις - ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο ενώ και η Νεβάδα έκανε γνωστό πως την Τρίτη 16/6 κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τις 23/5.
Παράλληλα αναφέρεται ότι σε αριθμό ρεκόρ διαμορφώνονται και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία των εν λόγω Πολιτειών.
Πολλοί επιδημιολόγοι αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στην επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς και στις μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο της Memorial Day στα τέλη Μαΐου ενώ ρόλο φαίνεται να έχουν διαδραματίσει και οι μαζικές διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, George Floyd.
Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες θα πρέπει να θεωρούνται για τον Trump.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 201.000 νεκρούς έως τις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου έναν μήνα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον 201.129 θάνατοι από τον κορωνοϊό περί τις αρχές του Οκτωβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εκτίμηση αυτή είναι αυξημένη κατά 18% από τους 169.890 θανάτους που προέβλεπε μέχρι πρότινος. 
Το Ινστιτούτο προειδοποιεί ότι η Φλόριντα θα είναι ανάμεσα στις πολιτείες που θα υποστούν τα βαρύτερα πλήγματα, καθώς αναμένει ότι θα καταγράψει 18.675 θανάτους (+186% από την 10η Ιουνίου, όταν προέβλεπε 6.559) ενώ παράλληλα αναθεωρεί προς το χειρότερο την εκτίμησή του για τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στην Καλιφόρνια, όπου προβλέπει 15.155 θανάτους (+72% από τους 8.812 που ανέμενε ως εδώ) καθώς και στην Αριζόνα, όπου προβλέπει 7.415 (+56% από τους 4.762).
Image
Θερίζει σε Βραζιλία, Μεξικό ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, ο οποίος θερίζει τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 17/6 ότι κατέγραψε άλλους 1.269 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 46.510 νεκρούς. 
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Το ίδιο διάστημα, το υπουργείο ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκαν 32.188 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 955.377.
Η Βραζιλία είναι η χώρα που μετά τις  ΗΠΑ έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, καθώς είναι δεύτερη σε κρούσματα και θανάτους.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε 770 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.930 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει έτσι τους 19.080 θανάτους επί συνόλου 159.793 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Ενδεικτικό πάντως της πορείας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική είναι ότι το Περού με 240.908 κρούσματα είναι έβδομο παγκοσμίως σε κρούσματα (μετρά και 7.257 θανάτους), ενώ στην ένατη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα κρούσματα είναι και η Χιλή με 220.628 και 3.615 θανάτους.

Δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Κίνα - 28 νέα κρούσματα, τα 21 στο Πεκίνο το τελευταίο 24ωρο

Σε συναγερμό παραμένουν οι Αρχές της Κίνας για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 150 κρούσματα σε συνοικίες του Πεκίνου με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί νέα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να μην λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε 28 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 21 στο Πεκίνο.
Πρόκειται για μειωμένους αριθμούς σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, όταν και είχαν καταγραφεί 44 κρούσματα, εκ των οποίων τα 31 στο Πεκίνο.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα ανέρχεται σε 83.293 ενώ αμετάβλητος παραμένει ο αριθμός των νεκρών, στους 4.634
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες 6 ημέρες έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 150 κρούσματα στο Πεκίνο, το οποίο εδώ και δύο μήνες δεν είχε καταγράψει ούτε ένα κρούσμα.
Η επανεμφάνιση κρουσμάτων, όπως είναι αναμενόμενο, έχει προκαλέσει τεράστια κινητοποίηση στις κινεζικές αρχές,  υπό τον φόβο η νέα έξαρση κρουσμάτων να ξεφύγει και να αρχίσει να διασπείρεται ραγδαία στην πρωτεύουσα.
Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν ακυρωθεί χιλιάδες πτήσεις, αναχωρήσεις και αφίξεις, από και προς τα αεροδρόμια του Πεκίνου ενώ δόθηκε εκ νέου εντολή για το κλείσιμο των σχολείων.
Την ίδια στιγμή ο δήμος Πεκίνου ανακοίνωσε πως ξεκινά τεστ μαζικά και έθεσε υπό περιορισμό δεκάδες συνοικίες.
Παράλληλα, πολλές πόλεις και επαρχίες της Κίνας επιβάλλουν πλέον καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από το Πεκίνο
Μάλιστα, από χθες Τετάρτη 17/6, η κυβέρνηση του Μακάο ανακοίνωσε ότι θα απαιτεί μέχρι νεοτέρας όλοι οι ταξιδιώτες που βρίσκονταν στο Πεκίνο ως και δύο εβδομάδες πριν να τίθενται σε απομόνωση, υπό ιατρική παρακολούθηση, για 14 ημέρες.
Image
Tέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού η Ινδία

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία πλέον αποτελεί την τέταρτη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Πέμπτη 18/6 η Ινδία ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ (+12.881) όσον αφορά την καταγραφή των κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέχονται σε 366.946 και οι νεκροί σε 12.237.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 2.000 νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της covid-19 στη χώρα σε 11.903.
Οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι αυτές του Νέου Δελχί και του Μουμπάι.
Σημειώνεται πως η Ινδία είχε επιβάλλει γενικό lockdown έως τα τέλη Μαΐου, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν.
Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η άρση lockdown έγινε σε μια χρονική στιγμή που η επιδημία δεν είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ύφεσης στην Ινδία, την ώρα που πολλοί ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως τα δύσκολα για την Ινδία είναι μπροστά.

Ursula von der Leyen (Κομισιόν): Στόχος να έχουμε σε 12 με 18 μήνες ένα ασφαλές εμβόλιο

Στόχος μας είναι να έχουμε σε 12 με 18 μήνες ένα ασφαλές εμβόλιο κατά του κορωνοϊού υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται κλινικές δοκιμές και επενδύσεις στην παραγωγή προκειμένου να παραχθούν τα δισεκατομμύρια δόσεων ενός ασφαλού εμβολίου.
«Η ταχεία παρασκευή ενός ασφαλούς εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι ο στόχος της Κομισιόν.
Η Κομισιόν θα στηρίξει τις προσπάθειες για πιο γρήγορη ανάπτυξη και διαθεσιμότητα, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων εντός χρονοδιαγράμματος 12 με 18 μήνες, εάν όχι νωρίτερα.
Απαιτούνται κλινικές δοκιμές, παράλληλα με επενδύσεις στην παραγωγή έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια δόσεων ενός ασφαλούς εμβολίου» υποστήριξε η von der Leyen στο μήνυμά της για την ευρωπαϊκή στρατηγική κατά της πανδημίας, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά για παγκόσμια».
«Οι στόχοι είναι τρεις.
Πρώτον, η διασφάλιση της ποσότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Δεύτερον, η διασφάλιση της ταχείας πρόσβασης στα εμβόλια των κρατών-μελών και των πληθυσμών τους - με τη συμβολή ωστόσο στην παγκόσμια προσπάθεια - και τρίτον η διασφάλιση μιας δίκαιης πρόσβασης σε ένα εμβόλιο προσιτό το συντομότερο δυνατόν» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική της ΕΕ βασίζεται σε δύο πυλώνες.
«Ο πρώτος είναι η διασφάλιση της παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ και οι επαρκείς ποσότητες για τα κράτη-μέλη.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην προσαρμογή του πλαισίου της ΕΕ στην παρούσα ανάγκη κάνοντας παράλληλα χρήση της ευελιξίας έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, η έγκριση και η διαθεσιμότητα των εμβολίων διατηρώντας τα πρότυπα για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Η ΕΕ δε θα είναι ασφαλής μέχρι ολόκληρος ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε εμβόλιο και γι' αυτό η ΕΕ και τα κράτη-μέλη έχουν ευθύνη να δημιουργήσουν εμβόλιο, το οποίο θα είναι παγκοσμίως διαθέσιμο» τόνισε η von der Leyen.
Image
Ανοίγει η Ευρώπη τα σύνορα της

Τα σύνορα της άνοιξε αρχής γενομένης από τις 15/6 η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή τουριστική χρονιά.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν στο πλήρες άνοιγμα των συνόρων τους, π.χ. Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία και Ελβετία ενώ σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. στη Γαλλία όπου οι ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία θα τίθενται σε καραντίνα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.
Η Τσεχία επιτρέπει χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις από και προς τα 26 κράτη της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το  Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιταλία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορα της από τις 3 Ιουνίου, όπως και η Πολωνία, η οποία «άνοιξε» στις 13 Ιουνίου ενώ η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez θα επιτρέπει τις μετακινήσεις από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ από τις 21 Ιουνίου με εξαίρεση την Πορτογαλία, με την οποία οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.
Πάντως από τις 15/6 η Ισπανία επιτρέπει σε Γερμανούς πολίτες να επιτρέπονται τις Βαλεαρίδες Νήσους σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τουριστικό της τομέα.
Η Αυστρία ήρε όλουςτους περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Τρίτη 16/6 αν και θα υπάρχει απαγόρευση σε επισκέπτες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν έκλεισαν ποτέ τα σύνορα τους.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου και να συμφωνήσουν επί της σχετικής λίστας για τα ποιες θα είναι αυτές οι τρίτες χώρες, για τις οποίες θα αρθούν οι περιορισμοί.
Η Κομισιόν προτείνει η λίστα αυτή να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.

Αυστραλία: Κλειστά τα σύνορα έως το 2021 λόγω κορωνοϊού

Να διατηρήσει κλειστά τα σύνορα της έως το 2021 προτίθεται η Αυστραλία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Simon Birmingham υποστήριξε ότι είναι μάλλον απίθανο η Αυστραλία να ανοίξει τα σύνορα της για τους διεθνείς επισκέπτες έως το 2021, αν και είπε πως είναι πιθανό να χαλαρώσουν κάποια μέτρα για την είσοδο στην χώρα των φοιτητών και άλλων ξένων που προτίθενται να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην χώρα.
Όπως είπε, θα μπορούσε σε αυτούς τους πολίτες, να εφαρμοστεί το μέτρο της καραντίνας που ισχύει χθες για όσους Αυστραλούς επιστρέφουν στην χώρα από το εξωτερικό.
«Μπορούμε απλώς να εφαρμόσουμε τις 14 ήμερες καραντίνας που έχουν λειτουργήσει τόσο καλά για τους Αυστραλούς που επιστρέφουν στην χώρα» υπογράμμισε ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου.
Η Αυστραλία έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να περιορίσει την επιδημίας, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 7.300 κρούσματα και 102 θάνατοι.
Ωστόσο, χθες 17/6 κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση νέων κρουσμάτων σε περισσότερο από έναν μήνα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Βικτώρια, την δεύτερη σε αριθμό κατοίκων πολιτεία της χώρας.

ΠΟΥ: Επιστημονική επιτυχία η χρήση φαρμάκου της οικογένειας στεροειδών κατά του κορωνοϊού - Θα συμπεριληφθεί στα πρωτόκολλα

Για επιστημονική επιτυχία έκανε λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφερόμενος στην ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών, σύμφωνα με την οποία ένα φάρμακο της οικογένειας των στεροειδών μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές του κορωνοϊού.
«Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
Αυτή είναι σπουδαία είδηση και συγχαίρω την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα πολλά νοσοκομεία και τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνέβαλαν σε αυτή την επιστημονική επιτυχία, η οποία θα μπορούσε να σώσει ζωές» υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreysus.
Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε πιο βαριά κατάσταση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτούς, «ο ένας θάνατος στους οκτώ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μεταξύ των ασθενών που διασωληνώνονται σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής» με τη χρήση της δεξαμεθαζόνης.
Η δεξαμεθαζόνη, συνθετικό γλυκοκορτικοειδές, χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις εξαιτίας της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της.
«Οι ερευνητές μοιράστηκαν τις πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της δοκιμής με τον ΠΟΥ και περιμένουμε με ανυπομονησία την πλήρη ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες ημέρες» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΠΟΥ, τονίζοντας πως θα προχωρήσει σε μια «μετα-ανάλυση» για την πλήρη κατανόηση της χρήσης αυτού του στεροειδούς και ότι θα ανανεώσει τις οδηγίες του ώστε να «αντανακλούν το πώς και το πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο αυτό» για την αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας CNBG παρήγαγε αντισώματα κατά του COVID-19, στις πρώτες κλινικές δοκιμές

Η κινεζική φαρμακοβιομηχανία China National Biotec Group (CNBG) ανακοίνωσε χθες Τρίτη 16 Ιουνίου ότι το πειραματικό εμβόλιό της για τον κορωνοϊό έχει παράξει αντισώματα κατά τις κλινικές δοκιμές του και πλέον η εταιρεία προγραμματίζει τη δοκιμή του σε τελικό στάδιο σε ανθρώπους σε χώρες του εξωτερικού.
Μέχρι στιγμής κανένα εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί θετικά ότι μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό, ο οποίος προκάλεσε πάνω από 400.000 θανάτους παγκοσμίως, ενώ πολλά υποψήφια εμβόλια ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης παγκοσμίως.
Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την πόλη Oυχάν, που συνδέεται με τη μητρική εταιρεία της CNBG, τη Sinopharm, βρέθηκε ότι είχε δημιουργήσει αντισώματα υψηλού επιπέδου σε όλους τους εμβολιασμένους ανθρώπους και χωρίς παρενέργειες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα από την κλινική δοκιμή, η οποία έλαβε ως δείγμα 1.120 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 59 ετών.
Η CNBG δήλωσε ότι πλέον αναζητεί δυνατότητες για τελικής και μεγάλης κλίμακας δοκιμές της Φάσης 3 του εμβολίου σε χώρες στο εξωτερικό.
"Έχουμε εξασφαλίσει την πρόθεση για συνεργασία από εταιρείες και ινστιτούτα σε πολλές χώρες", ανέφερε στο δελτίο Τύπου της η εταιρεία.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το υποψήφιο εμβόλιο, μαζί με ένα διαφορετικό πειραματικό σκεύασμα, που ανέπτυξε μονάδα της Sinopharm, προσφέρθηκε σε Κινέζους υπαλλήλους σε κρατικές εταιρείες, οι οποίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ζητούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.
Η Κίνα έχει πέντε υποψήφια εμβόλια για την COVID-19 που βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμής σε ανθρώπους, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Η κινεζική παρασκευάστρια εμβολίων Sinovac Biotech (Sinovac) ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τα θετικά αποτελέσματα των προκαταρκτικών κλινικών δοκιμών για το πιθανό υποψήφιο εμβόλιό της, το οποίο αναμένεται να δοκιμασθεί σε μια δοκιμή Φάσης 3 στη Βραζιλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης