Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Ποια είναι η νέα επένδυση του Musk με το κοβάλτιο της Glencore

Ποια είναι η νέα επένδυση του Musk με το κοβάλτιο της Glencore
Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ανθρακωρύχοι κοβαλτίου εκτίθενται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα τοξικής ρύπανσης που προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά τους

Η Tesla σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει κοβάλτιο από την Glencore για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου στα νέα εργοστάσιά της, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας.
Όπως αναμεταδίδει το CNBC, η αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το κοβάλτιο της Glencore στο νέο της «Gigafactory» στο Βερολίνο, καθώς και σε επερχόμενες τοποθεσίες παραγωγής που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Η Glencore, η οποία είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός προμηθευτής κοβαλτίου στον κόσμο, θα μπορούσε να παρέχει στην Tesla έως και 6.000 τόνους κοβαλτίου ετησίως στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συνεργασίας. Τα νέα αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους Financial Times και τόσο η Tesla όσο και η Glencore αρνήθηκαν να κάνουν το οποιοδήποτε σχόλιο.
Υπενθυμίζεται ότι η Tesla χρησιμοποιεί ήδη το κοβάλτιο της Glencore στο Shanghai Gigafactory. Μάλιστα, το κοβάλτιο θα προέλθει από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η Glencore λειτουργεί ένα ορυχείο χαλκού στην περιοχή Katanga από το 2008 και το παράγει ως υποπροϊόν. Το αφρικανικό έθνος προμηθεύει περισσότερα από τα δύο τρίτα του κοβαλτίου του κόσμου, αλλά οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η βιομηχανία βασίζεται σε παιδιά εργαζόμενους.

Ανησυχητικές έρευνες για το κοβάλτιο

Το κοβάλτιο έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά ορυκτά του σύγχρονου κόσμου, καθώς χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου που βρίσκονται σε smartphone και φορητούς υπολογιστές.
Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ανθρακωρύχοι κοβαλτίου εκτίθενται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα τοξικής ρύπανσης που προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά τους.
Ο Mark Dummett, επικεφαλής της επιχείρησης, της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε: «Όταν μπήκαμε για πρώτη φορά σε ορυχεία το 2015, είδαμε πώς οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά δούλευαν χωρίς τον πιο βασικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γάντια και μάσκες προσώπου, και οι ανθρακωρύχοι μας είπαν για τις συνθήκες υγείας που αντιμετώπισαν, όπως βήχα, πόνο στους πνεύμονες και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Μάλιστα, η Tesla έχει υποβάλει μήνυση στην Apple, τη Google, τη Microsoft και τη Dell για τους θανάτους και τους τραυματισμούς ανηλίκων στη ΛΔΚ, η οποία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης