Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τα σημαντικά ραντεβού με την επιχειρηματική ελίτ του Ισραήλ

Τα σημαντικά ραντεβού με την επιχειρηματική ελίτ του Ισραήλ
Η επιλογή, όμως, των τριών ομίλων με τους οποίους θα συναντηθεί κατά μόνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει μια ιδιαίτερη βαρύτητα αναφορικά και με τον προσανατολισμό που έχει η όλη προσπάθεια

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τρεις από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους του Ισραήλ θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του.
Πρόκειται για την Jerusalem Venture Partners, την AMPA Capital και την ELBIT Systems.

Ο πρωθυπουργός την Τρίτη στο εμβληματικό ξενοδοχείο Waldorf Astoria Jerusalem θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τρεις από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους της χώρας και συγκεκριμένα με την Jerusalem Venture Partners, την AMPA Capital και την ELBIT Systems. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις συναντήσεις αυτές θα συνοδεύει ο επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης αλλά και ο πρέσβης στο Ισραήλ Παναγιώτης Σαρρής.

Παράλληλα, σε άλλη ξεχωριστή περίσταση ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σε ομάδα επιχειρηματιών και τα μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδας το οποίο και συνεπικουρεί την ισραηλινή κυβέρνηση στις επαφές αυτές.

Η επιλογή, όμως, των τριών ομίλων με τους οποίους θα συναντηθεί κατά μόνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει μια ιδιαίτερη βαρύτητα αναφορικά και με τον προσανατολισμό που έχει η όλη προσπάθεια. Την Jerusalem Venture Partners (JVP Partners) θα εκπροσωπήσουν ο CEO και ιδρυτής της Ερέλ Μαργκαλίτ και η εταίρος του Φιόνα Ντάρμον. Πρόκειται για επενδυτικό κεφάλαιο που έχει δημιουργήσει ή επενδύσει σε περισσότερες από 140 εταιρείες στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σημαντικότατο κρίνεται και το ραντεβού με τον ισχυρό άνδρα της AMPA Capital Σλόμι Φόγκελ που είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του Ισραήλ. Η AMPA είναι ένας πολυσχιδής όμιλος με δραστηριότητες σε λιμάνια (Χάιφα, Ελάτ), ξενοδοχεία, ακίνητα, χρηματοδοτήσεις και γεωργία. Εισάγει επίσης τσιμέντο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Ισραήλ που πέρυσι σε αξία έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ.

Στο ραντεβού με την αμυντική ELBIT Systems παρόντες θα είναι ο CEO της Μπεζαλέλ Μακλίς και ο γενικός διευθυντής της Λεβί Σαλόμ. Πρόκειται για πολυεθνικό ισραηλινό όμιλο ηλεκτρονικής άμυνας που ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Δραστηριοποιείται στους τομείς της αεροδιαστημικής, των χερσαίων και ναυτικών συστημάτων, της διοίκησης, του ελέγχου, των επικοινωνιών, των υπολογιστών, της παρακολούθησης πληροφοριών και της αναγνώρισης, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των προηγμένων ηλεκτρο-οπτικών και διαστημικών συστημάτων, των ηλεκτρονικών σουιτών πολέμου και των συστημάτων νοημοσύνης σήματος.

Μιλώντας στην «Κ» ο Κόμπι Μπίτον, CEO του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδας χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού «ένα σημαντικό ορόσημο που σηματοδοτεί μια πολλά υποσχόμενη πορεία και για τις δύο χώρες σε μια τόσο δύσκολη, οικονομική, πολιτική και γεωπολιτική εποχή». «Αυτή η επίσκεψη αγκαλιάζει μια συνταγή που υπόσχεται να συνεχίσει τη διαδικασία στενότερων σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών και προς όφελος και των δύο εθνών. Οι Ελληνες έχουν το “φιλότιμο” και εμείς οι Ισραηλινοί έχουμε την “αμοιβαία εγγύηση”. Ο συνδυασμός τους θα προωθήσει τις σχέσεις μας και θα επαναπροσδιορίσει την περιφερειακή στρατηγική συμμαχία», προσθέτει.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδας Σάμπυ Μιωνής από την πλευρά του εξηγεί πως «η εξωστρεφής ισραηλινή επιχειρηματική κοινότητα τα τελευταία χρόνια έχει εκδηλώσει πολύ ενεργό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόσο λόγω της εγγύτητας όσο και του ελκυστικού κόστους ενεργητικού και εργασίας». Οι Ισραηλινοί αγαπούν την Ελλάδα και τώρα συνειδητοποιούν ότι έχει έρθει η ώρα να την κάνουν όχι μόνο τον προτιμώμενο προορισμό διακοπών τους, αλλά και έναν επιχειρηματικό προορισμό, εκτιμά, προσθέτοντας ότι το Επιμελητήριο έχει δεσμευτεί να ενεργήσει ως γέφυρα μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν πρέπει να επιδιώκει την επιτυχία που είχε το Ισραήλ στην οικοδόμηση μιας οικονομίας γύρω από τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας».

Το υπουργικό κλιμάκιο

Συναντήσεις με μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών από κλάδους όπως η αγροτεχνολογία, η κυβερνοασφάλεια, ο τουρισμός και η αμυντική βιομηχανία θα έχει και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπως άλλωστε και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και οι υφυπουργοί για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Μεταξύ των ισραηλινών επιχειρήσεων που έχουν προγραμματίσει ραντεβού με την ελληνική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται οι Minrav (κατασκευές, υποδομές), Keshel Agritech (αγροτεχνολογία), Checkpoint (κυβερνοασφάλεια), Ellomay Capital (επενδυτική), Brown Hotels, Start-Up Nation, Gav Yam Negev High Tech Park και SK Group (ναυπηγεία).

Πηγή:kathimerini.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης