Ενέργεια

Κομισιόν: Σε διαβούλευση η πρωτοβουλία «Κύμα ανακαινίσεων» για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων

Κομισιόν: Σε διαβούλευση η πρωτοβουλία «Κύμα ανακαινίσεων» για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων
Σκοπός της ΕΕ είναι η διαμόρφωση των μέτρων ενίσχυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τομέα σε όλη την Ευρώπη

Η Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα δημόσια διαβούλευση για μέτρα ενίσχυσης της ανακαίνισης κτιρίων σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κτίρια είναι υπεύθυνα για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ και το 36% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ, επομένως ένα αποδοτικότερο ενεργειακό απόθεμα κτιρίων είναι καλό για τον πλανήτη και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Το κύμα ανακαίνισης είναι επίσης μία από τις προτεραιότητες που προσδιορίστηκαν στο πρόσφατο πακέτο ανάκαμψης της Επιτροπής, λόγω του υψηλού δυναμικού δημιουργίας θέσεων εργασίας και επενδύσεων.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων βάσει της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται την πρωτοβουλία «Κύμα ανακαινίσεων» για τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα χαμηλά ποσοστά απανθρακοποίησης και ενεργειακών ανακαινίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ και να επιτευχθούν πολλαπλά οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις.

Η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων σημαίνει λιγότερη ενέργεια και εξοικονόμηση χρημάτων, πράγμα που παρέχει δυνατότητες για περισσότερες λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προηγμένης τηλεθέρμανσης, διαχείρισης αποβλήτων, βιώσιμης κινητικότητας και κοινωνικής συνοχής.

Ολοκλήρωση της Διαβούλευσης στις 9 Ιουλίου

Στόχος θα είναι τουλάχιστον ο διπλασιασμός του ετήσιου ποσοστού ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος. Η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο μιας πράσινης και ανθεκτικής ανάκαμψης μετά την κρίση λόγω της νόσου Covid-19, και θα καθορίσει τη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική για την υλοποίηση διαφορετικών επιπέδων ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος.

Η διαβούλευση αυτή προσφέρει στα ενδιαφερόμενα μέρη τη δυνατότητα να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία με δομημένο τρόπο.Θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουλίου και τα σχόλια που θα ληφθούν θα συμβάλουν άμεσα στις προτάσεις που θα υποβάλει η Επιτροπή μετά το καλοκαίρι. Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, δήλωσε: «Ένα άνετο σπίτι και οι προσιτοί λογαριασμοί ενέργειας είναι από τις κορυφαίες προτεραιότητες κάθε οικογένειας στην Ευρώπη και θέλουμε να το κάνουμε πραγματικότητα για κάθε μία από αυτές. Ταυτόχρονα, θέλουμε να ανανεώσουμε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία και νοσοκομεία, και εμπορικά ακίνητα, για να βεβαιωθούμε ότι είναι ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικά. Το κύμα ανακαίνισης θα δημιουργήσει τοπικές θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη σε όλη την Ευρώπη».

Πατήστε ΕΔΩ για να ανατρέξετε στη διαβούλευση
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης