Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Φόβοι επιστημόνων για έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα

Φόβοι επιστημόνων για έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα
Καμπανάκι κρούουν οι επιστήμονες για την χαλάρωση των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας
Με αγωνία περιμένουν οι επιστήμονες να κυλήσουν οι επόμενες 10 ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουν το εάν και κατά πόσο οι εικόνες συνωστισμού και χαλάρωσης των μέτρων που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα θα επηρεάσουν την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην χώρα.
Το πρώτο «καμπανάκι» έχει ήδη σημάνει από τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων 24ωρων, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 6 ημέρες έχουν αναφερθεί 117 κρούσματα.
Και μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει πως η πορεία της επιδημίας είναι φυσιολογική και πως δεν έχει επηρεαστεί ο περίφημος δείκτης Ρ0 για την αναπαραγωγή των κρουσμάτων, αλλά οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν πως αυτό που βλέπουμε σήμερα, είναι η εικόνα των προηγούμενων 10 – 14 ημερών και άρα θα περιμένουμε το επόμενο διάστημα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Αν και ήδη πολλοί επιστήμονες έχουν μάλλον προεξοφλήσει ότι σε περίπου δύο εβδομάδες τα νούμερα θα είναι ακόμα πιο άσχημα από τα σημερινά.
Το δεύτερο «καμπανάκι» είναι ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν τα χερσαία σύνορα της χώρας, επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και επί της ουσίας γίνεται το πρώτο «άνοιγμα» για την εκκίνηση της φετινής τουριστικής σεζόν.
Εάν το άνοιγμα αυτό γίνει με βεβαρημένη την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τότε είναι προφανές πως η ήδη δύσκολη εξίσωση της έλευσης τουριστών σε διάφορα και διάσπαρτα σημεία της χώρας, θα καταστεί ακόμα δυσκολότερη ως προς τη διαχείριση της από την Πολιτεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρμόδιοι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να μην χαλαρώνουν, να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας – όπως το καλό πλύσιμο χεριών, η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας όπου είναι αναγκαίο – καθώς ο ιός εξακολουθεί να παραμένει στην κοινότητα.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 11 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 ήταν επαφές άλλων γνωστών κρουσμάτων (τα 5 σε Φθιώτιδα, τα 3 στην Ξάνθη, 1 στη Ροδόπη και 1 στη Δράμα) και το άλλο ήταν εσιαγόμενο.
Αν μη τι άλλο, το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι και τα 11 νέα κρούσματα έχουν ιχνηλατηθεί, άρα η διασπορά του ιού παραμένει υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 3068 κρουσμάτων, τα 692 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 1751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Με λίγα λόγια περίπου το 20% των κρουσμάτων δεν έχει σαφή πηγή προέλευσης ή μετάδοσης.
Μετά τα τελευταία αυξημένα κρούσματα, στο «κόκκινο» βρίσκονται οι νομοί Λάρισας (λόγω του οικισμού των Ρομά στη Νέα Σμύρνη), Αργολίδας (λόγω της δομής προσφύγων/μεταναστών στο Κρανίδι), Ξάνθης, Καστοριάς, Κοζάνης καθώς και Άγιο Όρος.
Επιβαρυμένοι εμφανίζονται επίσης οι νομοί Έβρου, Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας, Εύβοιας, Αττικής (πλην του δυτικού τομέα), Αχαΐας, Ηλείας και Ζάκυνθου ενώ πιο χαμηλά – με λιγότερα από 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού – είναι Κομοτηνή, Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Πιερία, Πέλλα, Άρτα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Κόρινθος, Μεσσηνία, Λέσβος και Χίος.
Μέχρι στιγμής οι νομοί Γρεβενών, Ευρυτανίας και Φωκίδας δεν έχουν αναφέρει ούτε ένα κρούσμα.

Ανησυχία για όσους σπάνε την καραντίνα

Ανησυχία προκαλεί  ο αριθμός όσων δεν τηρούν τον κατ' οίκον περιορισμό που τους έχει επιβληθεί από τις αρχές λόγω κορωνοϊού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την αρχή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου απομόνωσης 14 ημερών έχουν καταγραφεί 246 «σπασίματα» καραντίνας, 10 εξ αυτών την τελευταία εβδομάδα.
Επιβλήθηκαν 5.000 ευρώ πρόστιμο και ακολουθήθηκε η ποινική διαδικασία.
Οι τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν από την αρχή εφαρμογής του μέτρου είναι 15.575 ενώ υπήρξαν και  737 αστυνομικές «επισκέψεις» για να επιβεβαιωθεί η παρουσία στον χώρο των ατόμων εάν δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.
Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι με λογισμικό όπου μπορούν να μπουν όλες οι καραντίνες σε χάρτη και οι διευθύνσεις των κατοικιών θα μπρουν σε μία άλλη εφαρμογή ενώ παράλληλα θα γίνονται τηλεφωνικοί έλεγχοι συμμόρφωσης.
Επίσης, θα αυξηθούν οι δειγματοληπτικές αυτοψίες, δηλαδή οι αστυνομικές επισκέψεις ενώ επισημαίνεται ότι είναι αυστηρές οι ποινές οι οποίες μπορεί να είναι έως και ισόβια σε περίπτωση που ύποπτο κρούσμα κολλήσει κάποιον άλλον και οδηγήσει σε θάνατο λόγω του ιού.
Σήμερα είναι σε καραντίνα 15.181 άτομα.
Πρόκειται για άτομα από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κ.λπ.
 
Συναγερμός στην Ξάνθη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ξάνθη αφού εκπαιδευτικός που διδάσκει σε τέσσερα δημοτικά σχολεία βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Ο 46χρονος καθηγητής Αγγλικών από τον Εχίνο, διδάσκει στο 10ο και 17ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης, αλλά και στα 15ο και 20ο δημοτικά σχολεία του Δροσερού.
Το Σαββατοκύριακο ανέβασε πυρετό και το τεστ που έκανε, σε ιδιωτικό εργαστήριο, βγήκε θετικό.
Την Τρίτη 9 Ιουνίου δεν πήγε στα μαθήματα, ενημέρωσε τους συναδέλφους του και τα σχολεία έκλεισαν ενώ μπήκαν σε καραντίνα και 80 συνολικά εκπαιδευτικοί.
Ο καθηγητής Αγγλικών είναι σε καραντίνα στο σπίτι του, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία, γι' αυτό και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ωστόσο έχουν ιχνηλατηθεί όλες οι επαφές από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον, έτσι ώστε να υποβληθούν σε τεστ τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή.
Κλειστό από την αρχή της εβδομάδας είναι και το μειονοτικό δημοτικό σχολείο στην Ηλιόπετρα του δήμου Τοπείρου, καθώς ένας δάσκαλος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Στον δήμο Τοπείρου έχουν εντοπιστεί 5 κρούσματα και έχουν ιχνηλατηθεί οι επαφές τους.

Στους 183 οι νεκροί από κορωνοϊό - 11  νέα κρούσματα - Στα 3.068 συνολικά

Στα 11 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοιού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 10 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 11.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.068 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 55,2% άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 183 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (58,3% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Image

Image

Από το σύνολο των 3.068 κρουσμάτων, 692 (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.751 (57,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 240.924 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.058 (2,1%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Image
Τι άνοιξε από 8/6

Στο επόμενο στάδιο όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περνά η χώρα τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:
-από χορευτικό κέντρο
-από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο
-από καφενείο, με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια
-από κέντρο διασκέδασης-καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ
-από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ίντερνετ καφέ)
-από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο
-από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ και
-από κέντρο διασκέδασης ντισκοτέκ
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:
-τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα
-εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών
-εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη, και
-ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις).

Ποιοι επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου

Πάντως, το άνοιγμα της οικονομίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες και έως τις αρχές Ιουλίου, όταν και αναμένεται να έχει επαναλειτουργήσει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρεήσεων.
Συγκεκριμένα, από τις 15/6 θα ανοίξουν:
τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
οι δραστηριότητες μουσείων
η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και τέλος την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Στο σημείο αυτό αναφέρουμε τις δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).
 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης