Τελευταία Νέα

ΑΠΕ: Το πρώτο «κύμα» ομαδικών αιτημάτων από μικρά έργα στον ΑΔΜΗΕ για νέους υποσταθμούς

ΑΠΕ: Το πρώτο «κύμα» ομαδικών αιτημάτων από μικρά έργα στον ΑΔΜΗΕ για νέους υποσταθμούς
Στα σκαριά έως και διψήφιος αριθμός κοινών αιτήσεων στον ΑΔΜΗΕ από μικρά φωτοβολταϊκά – Εκκρεμεί η διαδικασία υποδοχής τους από τον Διαχειριστή
Πρόσφορο έδαφος φαίνεται πως βρήκε στην περίπτωση των μικρών φωτοβολταϊκών η ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την παράκαμψη του δικτύου διανομής λόγω κορεσμού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές ομάδες από ανάλογες επενδύσεις σχεδιάζουν να συνδεθούν στο δίκτυο μεταφοράς, μέσω της κατασκευής νέου υποσταθμού.

Όπως είναι γνωστό, με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ομάδες από μικρά έργα ΑΠΕ μπορούν να υποβάλουν κοινό αίτημα για να συνδεθούν στο σύστημα μεταφοράς, μέσω ενός νέου υποσταθμού που θα χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου. Έτσι, με βάση ανθρώπους του κλάδου, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να φτάσουν σε διψήφιο αριθμό τα κοινά αιτήματα προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Υπερκάλυψη του ορίου των 8 MW

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεγονός αυτό δείχνει πως το μέτρο γνωρίζει ήδη σημαντική απήχηση, αν αναλογιστεί κανείς πως θεσπίσθηκε στις αρχές Μαΐου. Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, τα περισσότερα από τα σχεδιαζόμενα πρότζεκτ υπερκαλύπτουν κατά πολύ τα 8 MW, δηλαδή το όριο που θέτει η τροπολογία για την υποβολή κοινού αιτήματος στον ΑΔΜΗΕ.

Έτσι, θα δεσμεύουν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, ή ακόμη και το 100%, του ελεύθερου ηλεκτρικού «χώρου» που θα δημιουργηθεί στο σύστημα μεταφοράς με τον υποσταθμό. Κάτι που σημαίνει πως θα έρχεται σε δεύτερη μοίρα, ή δεν θα χρειάζεται καν, η ανάκτηση του κόστους του «αχρησιμοποίητου» μέρους του υποσταθμού, από μελλοντικούς παραγωγούς ΑΠΕ που θα συνδεθούν σε αυτόν.

Όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, ο πιο σημαντικός λόγος για να αναλάβουν αυτοί οι επενδυτές το κόστος κατασκευής ενός νέου υποσταθμού είναι το γεγονός ότι, με αυτό τον τρόπο, θα διασφαλίσουν ότι τα έργα τους θα υλοποιηθούν έγκαιρα. Επομένως, δεν θα διακινδυνεύσουν να ξεπεράσουν τη χρονική προθεσμία ηλέκτρισης των πάρκων, μετά την οποία θα υποπέσουν σε χαμηλότερη τιμή αναφοράς. Αντίθετα, στην περίπτωση αίτησης κάθε μεμονωμένου έργου στο δίκτυο διανομής, ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης πρακτικά είναι στον αέρα.

Υποδοχή των κοινών αιτημάτων από τον ΔΕΔΔΗΕ

Από την άλλη πλευρά, οι παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν πως, έως τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, η διεκπεραίωση της σύνδεσης στο σύστημα μεταφοράς δεν γίνεται με τον πιο σύντομο τρόπο. Κι αυτό γιατί από τις κρούσεις που έχουν κάνει ενδιαφερόμενοι επενδυτές στον ΑΔΜΗΕ, φαίνεται πως ο Διαχειριστής δεν έχει δημιουργήσει εσωτερική διαδικασία υποδοχής των κοινών αιτημάτων.

Αυτό σημαίνει πως, με βάση τις απαντήσεις που έχουν λάβει από τον ΑΔΜΗΕ, η υποδοχή ενός κοινού αιτήματος θα γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος αφού ελέγξει τους σχετικούς φακέλους για την πληρότητά τους, θα το μεταβιβάσει υπηρεσιακώς στον ΑΔΜΗΕ.

Με αυτό τον τρόπο, όμως, προκαλείται καθυστέρηση χωρίς κάποιον πρακτικό λόγο, με δεδομένο ότι το αίτημα θα ελεγχθεί από τον ΑΔΜΗΕ. Έτσι, χάνεται πολύτιμος χρόνος για την υλοποίηση των έργων, αν σκεφτεί π.χ. κανείς πως τα φωτοβολταϊκά εκτός διαγωνισμών έχουν διορία έως τον Απρίλιο του 2022 για να ηλεκτρισθούν, ώστε να μην χάσουν την τιμή αναφοράς των 63 ευρώ/MWh, που θα ισχύσει από τις αρχές του 2021.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης